Sírás szex után? A jelenséget PCT-nek hívják és ez az 5+1 oka van

Sírás szex után? A jelenséget PCT-nek hívják és ez az 5+1 oka van

Címlap / Szerelem / Sírás szex után? A jelenséget PCT-nek hívják és ez az 5+1 oka van / 2. oldal

A PCT a „Post Coital Tristesse” rövidítése, szó szerint „aktus utáni szomorúság” (a tristesse franciául szomorúságot jelent). A jelenség nem olyan ritka, hiszen a nők 46, a férfiaknak 41 százaléka tapasztalta már magán élete során és az alábbi okai lehetnek.

Testi kényelmetlenség vagy fájdalom

A szex alatt tapasztalt fájdalomérzet neve diszpareunia, és ez a nők csaknem 8 százalékát érinti. A behatoláskor érzett kényelmetlenség vagy fájdalom oka lehet lelki vagy fizikai, utóbbit okozhatja például hüvelyszárazság, húgyhólyag-rendellenesség, izomgörcs vagy gyulladás és ezekkel a panaszokkal nőgyógyászhoz kell fordulni.

Hormonok

Orgazmus során dopamin és oxitocin-szintünk az egekbe emelkedik, majd szinte lezuhan, ami szintén eredményezhet sírást. Amennyiben ez a PCT oka, segíthet a helyzeten egy gyógyszer, amely az alkohol- és ópiátmegvonás tüneteit csökkenti azáltal, hogy nem engedi, hogy a dopaminszint hirtelen leessen. Érdemes kezelőorvosodnál utána érdeklődni.

Párkapcsolati problémák

A szex utáni sírás – bármelyik partner részéről – nem feltétlenül a rossz párkapcsolat jele. Természetesen van eset, ahol igen, de általában ez is csak egy része egy összetettebb problémának.

Ha ez a helyzet, nincs csodaszer vagy gyógyszer, itt bizony nyílt kommunikációra van szükség, ez az egyetlen megoldás.

A feleknek nem szabad engednie, hogy a PCT előfordulása tovább nehezítse kapcsolatukat, inkább egy intő jelnek kell tekinteniük, hogy beszélniük kell a problémáról.

A PTC általában szégyenérzettel is jár, azonban ha a partnerek megnyílnak egymásnak és őszinte kommunikáció által próbálják meg megkeresni az okokat, az élmény végül sok esetben közelebb hozza őket egymáshoz. Ha nem sikerül a végére járni, a párkapcsolati tanácsadás segíthet, hiszen egy szakember hatékonyan segíthet feltárni a gondok okát és sikerrel elnavigálhatja a párt a megoldásig. 

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»