Szerelem / Szex

Sírás szex után? A jelenség neve PCT és ez az 5+1 oka van

Depresszió

Egy 2019-es kutatás szerint a PTC leggyakoribb oka a „pillanatnyi érzelmi aggodalom”, ami a depresszióra volt visszavezethető, a felmérésben résztvevő páciensek többsége legalábbis ezzel a mentális betegséggel diagnosztizált egyén volt. A PTC ezekben az esetekben tehát a depresszió egyik tünete volt, ami megfelelő terápiával, és/vagy gyógyszeres kezeléssel jelentősen javult.

A mentális betegségeket a mai napig stigmatizálja a társadalom, pedig rengeteg embert érint ez a probléma.

Már sok híresség hozta nyilvánosságra saját küzdelmét, ezzel próbálva arra motiválni az embereket hogy ne szégyelljék állapotukat, hanem forduljanak orvoshoz, ugyanis a legtöbb betegség – ha nem is mindig gyógyítható maradéktalanul – jól kezelhető. 

Szorongás

A szorongás szintén olyan mentális betegség, ami lehet enyhe és súlyosabb mértékű. A sírás gyakori reakció a szorongásra, mikor az illető nem tudja kezelni érzéseit és a szexuális együttléttel járó fizikai feszültség ennek egyik gyakori megnyilvánulása. Az aktus alatti „teljesítés” – kisebb-nagyobb mértékben – a nők 6-16, a férfiak 9-25 százalékát érinti. Itt érthető, hogy a férfiak vannak nagyobb számban, hiszen az erekció sikeressége miatt nagyobb nyomás nehezedik rájuk. A kognitív viselkedésterápia, a mindfullness technikák gyakorlása, és a szorongást oldó gyógyszerek javítanak a PCT-n.

Olvastad már?  7 erős érv, amiért megéri önismereti folyamatba kezdened

Triggering, azaz felidézés

A szexuális együttlét – és különösen az orgazmus – sokak számára azzal jár, hogy teljesen kitárulkoznak és emiatt különösen sérülékenynek érzik magukat. Ez pedig azzal járhat, hogy tudat alatt felidéznek múltbéli fájdalmas élményeket, melyekre sírással reagálnak. A zaklatás áldozatain segít ilyen esetben például a hipnoterápia. 

praetorianphoto/istockphoto.com

Testi kényelmetlenség vagy fájdalom

A szex alatt tapasztalt fájdalomérzet neve diszpareunia, és ez a nők csaknem 8 százalékát érinti. A behatoláskor érzett kényelmetlenség vagy fájdalom oka lehet lelki vagy fizikai, utóbbit okozhatja például hüvelyszárazság, húgyhólyag-rendellenesség, izomgörcs vagy gyulladás és ezekkel a panaszokkal nőgyógyászhoz kell fordulni.

Hormonok

Orgazmus során dopamin és oxitocin-szintünk az egekbe emelkedik, majd szinte lezuhan, ami szintén eredményezhet sírást. Amennyiben ez a PCT oka, segíthet a helyzeten egy gyógyszer, amely az alkohol- és ópiátmegvonás tüneteit csökkenti azáltal, hogy nem engedi, hogy a dopaminszint hirtelen leessen. Érdemes kezelőorvosodnál utána érdeklődni.

Párkapcsolati problémák

A szex utáni sírás – bármelyik partner részéről – nem feltétlenül a rossz párkapcsolat jele. Természetesen van eset, ahol igen, de általában ez is csak egy része egy összetettebb problémának.

Olvastad már?  Ezek lehetnek az okai, ha mindent elfelejtesz

Ha ez a helyzet, nincs csodaszer vagy gyógyszer, itt bizony nyílt kommunikációra van szükség, ez az egyetlen megoldás.

A feleknek nem szabad engednie, hogy a PCT előfordulása tovább nehezítse kapcsolatukat, inkább egy intő jelnek kell tekinteniük, hogy beszélniük kell a problémáról.

A PTC általában szégyenérzettel is jár, azonban ha a partnerek megnyílnak egymásnak és őszinte kommunikáció által próbálják meg megkeresni az okokat, az élmény végül sok esetben közelebb hozza őket egymáshoz. Ha nem sikerül a végére járni, a párkapcsolati tanácsadás segíthet, hiszen egy szakember hatékonyan segíthet feltárni a gondok okát és sikerrel elnavigálhatja a párt a megoldásig.