Sírás szex után? A jelenséget PCT-nek hívják és ez az 5+1 oka van

Sírás szex után? A jelenséget PCT-nek hívják és ez az 5+1 oka van

Címlap / Szerelem / Sírás szex után? A jelenséget PCT-nek hívják és ez az 5+1 oka van

A PCT a „Post Coital Tristesse” rövidítése, szó szerint „aktus utáni szomorúság” (a tristesse franciául szomorúságot jelent). A jelenség nem olyan ritka, hiszen a nők 46, a férfiaknak 41 százaléka tapasztalta már magán élete során és az alábbi okai lehetnek.

Depresszió

Egy 2019-es kutatás szerint a PTC leggyakoribb oka a „pillanatnyi érzelmi aggodalom”, ami a depresszióra volt visszavezethető, a felmérésben résztvevő páciensek többsége legalábbis ezzel a mentális betegséggel diagnosztizált egyén volt. A PTC ezekben az esetekben tehát a depresszió egyik tünete volt, ami megfelelő terápiával, és/vagy gyógyszeres kezeléssel jelentősen javult.

A mentális betegségeket a mai napig stigmatizálja a társadalom, pedig rengeteg embert érint ez a probléma.

Már sok híresség hozta nyilvánosságra saját küzdelmét, ezzel próbálva arra motiválni az embereket hogy ne szégyelljék állapotukat, hanem forduljanak orvoshoz, ugyanis a legtöbb betegség – ha nem is mindig gyógyítható maradéktalanul – jól kezelhető. 

Szorongás

A szorongás szintén olyan mentális betegség, ami lehet enyhe és súlyosabb mértékű. A sírás gyakori reakció a szorongásra, mikor az illető nem tudja kezelni érzéseit és a szexuális együttléttel járó fizikai feszültség ennek egyik gyakori megnyilvánulása. Az aktus alatti „teljesítés” – kisebb-nagyobb mértékben – a nők 6-16, a férfiak 9-25 százalékát érinti. Itt érthető, hogy a férfiak vannak nagyobb számban, hiszen az erekció sikeressége miatt nagyobb nyomás nehezedik rájuk. A kognitív viselkedésterápia, a mindfullness technikák gyakorlása, és a szorongást oldó gyógyszerek javítanak a PCT-n.

Triggering, azaz felidézés

A szexuális együttlét – és különösen az orgazmus – sokak számára azzal jár, hogy teljesen kitárulkoznak és emiatt különösen sérülékenynek érzik magukat. Ez pedig azzal járhat, hogy tudat alatt felidéznek múltbéli fájdalmas élményeket, melyekre sírással reagálnak. A zaklatás áldozatain segít ilyen esetben például a hipnoterápia. 

praetorianphoto/istockphoto.com

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»