A szeretnivaló szőrmók, a perzsa macska

A szeretnivaló szőrmók, a perzsa macska

Címlap / Életmód / Család / A szeretnivaló szőrmók, a perzsa macska

Perzsa cicát tartani nem éppen a legegyszerűbb feladat. Amellett, hogy megvan benne a macskákra jellemző felsőbbrendű viselkedés, ez a fajta extra figyelmet is követel magának, hiszen hatalmas bundáját egyedül már nem képes rendben tartani.

Eredete

Mint ahogyan az a nevéből is kiderül, ez a cica Perzsiából, a mai Irán területéről származik.
Az is igaz azonban, hogy a török angórával és a brit hosszú szőrű cicussal való keresztezése miatt az eredetét teljes biztonsággal nem lehet megállapítani.

Külsőségek

Ami először szembetűnik a perzsa cica esetében az természetesen a hosszú, dús és fenséges bunda. Ezt a cicák tudják is, éppen ezért királyi tartással vonulnak mindenfelé, hiszen a pompájuk csorbítatlan.
Azonban tudnunk kell, hogy ahhoz, hogy a perzsa ilyen szép maradjon, ahhoz bizony folyamatos ápolást igényel.

Szőr

Mint minden macska, a perzsa cicák is a szabadidejükben a legtöbbször mosakodnak. Csakhogy ez az ő esetükben egy kissé eltér a többiektől. A hosszú és dús bundát ugyanis nem képes a cica egyedül rendben tartani, azt legalább hetente alaposan ki kell fésülni, és szétszedni a csomókat.
Ennek nem csak esztétikai szerepe van, ha ugyanis ezt nem tesszük meg, akkor a cicánk gyomrába túl sok szőr kerülhet, ami akár bélcsavarodáshoz is vezethet.

Szemek, fülek

A perzsa macskák szeme és füle is érzékeny, éppen ezért törődést igényel. Ha nincsen semmi gond, akkor is hetente egyszer egy vizes vattával át kell törölni a fülkagyló látható részét, és persze le kell szedni a csipát is.
Ha azonban azt tapasztaljuk, hogy a cica szeme könnyezik, vagy a füle váladékozik, akkor mindenképpen forduljunk állatorvoshoz.

Fürdés

Mint a legtöbb macsek, a perzsa sem rajong a fürdésért. Itt azonban nem csak finnyásságról van szó.

Ha a cicánkat mégis megfürdetjük, akkor ápoló sampont használjunk, és mindenképpen szárítsuk meg az állatot.
Bár ez eleinte nem lesz kellemes, de elkerülhetetlen. A dús bunda ugyanis nagyon nehezen szárad, így a cica könnyen megfázhat.

Táplálás

Ahhoz, hogy szép és fényes legyen a bundája jó minőségű tápra van szüksége, de nem igényel különösebb diétát. Arra azonban figyeljünk, hogy a perzsák nem igazán tudnak mértéket tartani, ha élelemről van szó.
Ráadásul ezek a szőrgolyók hízékonyak is, így ha nem válogatjuk meg, mint is habzsol a cica, akkor nemsokára egy nagy, szőrös labda gazdái lehetünk.

Cicafű

A perzsa macska mindenképpen igényli a cicafüvet, ellenkező esetben nem tudja felöklendezni a lenyelt szőrt. Ez persze nem jelenti azt, hogy mindenképpen a drága és max 2 hétig életben lévő bolti változattal kell próbálkozni.
A magasra növő, egészséges és az úttól távol burjánzó fűfélék is tökéletesek lehetnek. Egy kicsit kísérletezni kell, hogy mit kedvel a cica, de biztosan találunk megfelelőt.

Ő is macska

Attól függetlenül, hogy a megjelenése uralkodói, és a mozgása finomkodó és előkelő, nem szabad megfeledkezni arról, hogy mégis csak egy macskáról van szó. Éppen ezért él – hal a játékért és persze a vérében van a vadászat is. Ahhoz hogy kiegyensúlyozott és boldog lehessen, ne csak fésülgessük és simogassuk, hanem játszunk is vele sokat.A cicák tartása rengeteg örömmel és vidám pillanattal kecsegtet, de ahhoz, hogy ők is jó érezzék magukat, sok törődést és odafigyelést is adni kell nekik, így a kapcsolatunk tökéletes lehet.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást