6 szerencsétlen társasági helyzet – segítünk, hogy ne égj be!

6 szerencsétlen társasági helyzet – segítünk, hogy ne égj be!

Címlap / Életmód / Egészség / 6 szerencsétlen társasági helyzet – segítünk, hogy ne égj be!

A srác, aki azon ügyködik, hogy félrecsússzon a puszi. A buli, amelyiken nem tudod, hány órakor kellene felbukkanni. A mosogatás, amit a közös baráti vacsora után talán illene felajánlani… Most megtudhatod, hogy hat gyakori kínos szituban hogyan érdemes cselekedni!

A puszinyuszi

A szitu: amikor meglátod, már tudod, mi következik. A srác mindig úgy üdvözöl, hogy megragadja a karod, esetleg át is ölel, és olyan puszit nyom az arcodra, hogy néhány centivel el kell fordítanod a fejed, különben pont ajkakon találna.
A megoldás: akár alapból így köszön mindenkinek, akár csak te részesülsz ebben a „kegyben”, egyértelművé kell tenned, mennyire nem vagy nyitott a „véletlen” csókjelenetre. Ne nyomj cuppanós puszit az arcára, mindössze csak fordítsd oda neki finoman a tiédet. Ha pedig tényleg nagyon zavar, határozottan told el magadtól, és egy sziával tudd le az egészet. Van, amikor mások érzéseinél fontosabb az önvédelem.

A tól-ig parti

A szitu: meghívtak egy szupernek ígérkező kerti partira vagy délutáni programra, ami mondjuk déltől hatig tart? Egyfelől jó, hogy ezt így pontosan rögzítheted a naptáradban, másfelől viszont még égetőbb a kérdés: mikor illik érkezned, s meddig maradj?
A megoldás: ha a meghívó fél nyilvánvalóvá teszi, hogy nem alprogramokra osztott összejövetelről van szó – tehát nincs meghatározva, hogy egy órakor vágják föl a tortát, háromra jön a zenekar vagy ilyesmi –, akkor a megadott időintervallumon belül akkor jelensz meg, amikor csak szeretnél. Ellenkező esetben viszont legkésőbb a megjelölt kezdetet követő 15 percben bukkanj fel, különben lemaradhatsz a lényegről! Ja, és egyáltalán nem ciki az invitálót előre megkérdezni.

A köszönőlevél

A szitu: a sógornőd szülinapi ajándékot vett neked, vagy egy barátod áthívott vacsorázni téged a pároddal együtt. Milyen formában kell megköszönnöd?
A megoldás: a hazai szokások értelmében a szóbeli köszönet tökéletesen megteszi. Ha azonban úgy érzed, hogy nagyobb értékű meglepetésről van szó, ami ennél többet kívánna, fordulj bátran az angolszász hagyományban megszokott köszönőkártyához! ez olyan írott üdvözletet jelent, ami személyre szóló és kifejező formájú. Olyan esetben is használhatod, amikor nem volt lehetőséged személyesen megköszönni valakinek valamit.

A mosogatás

A szitu: baráti összejövetelre hívtak, ami közös étkezést is jelent valamelyikőtök lakásában.

A lakoma végeztével fogalmad sincs, segítened kell-e az edényekkel. Azonnal ugorj fel, és kezdj bősz sikálásba, vagy pakolj be a mosogatógépbe? Vagy csak ülj, és mosolyogva könyveld el, hogy a romok eltakarítása a házigazda feladata ilyen esetben?
A megoldás: egyszerűen kérdezd meg a vendéglátód, segíts-e! Teljesen egyénfüggő, hogy az illető szívesen veszi-e az ilyen jellegű segítséget. Fogadd el, hogy ez a döntés nem rólad szól, hanem az ő preferenciáját kell figyelembe venned. Ha tehát a lelkiismereted segítséget követel, de a másik fél nem kér belőle, fogd vissza magad mindenképpen!

A munkaebéd

A szitu: ebédszünetben kiugrottál, hogy bekapj valamit, ám váratlanul összefutottál egy kollégáddal vagy a főnököddel. Vele egyél vagy nélküle? Ha pedig már leültél a kajáldában, megkérd-e, hogy csatlakozzon hozzád?
A megoldás: az etikett szerint nincsenek kötelezettségeid. A felettesek pontosan tudják, hogy az ebédszünet nem a munkaidő része, a munkatársaid pedig talán éppen annyira vágynak egy kis egyedüllétre, mint te. Mosolyogva köszönj, és csak akkor egyél együtt bárkivel, ha erre késztetést érzel! Jolly joker megoldás, ha van nálad egy magazin vagy könyv, amibe szükség esetén belemerülhetsz.

Összefutás az exszel

A szitu: a pároddal együtt igyekeztek valahová, amikor megcsap a régi idők füstje – felbukkan az exed. Be kell mutatnod egymásnak a két pasast? És ha igen, utána milyen részleteket kell elárulnod a kedvesednek?
A megoldás: általános szabály, hogy ha nem szeretnéd bemutatni őket egymásnak, akkor nem kell megtenned. Sőt, etikettszakértők szerint a köszönés és a szemkontaktus sem kötelező, amennyiben úgy ért véget a kapcsolatotok, hogy érzelmileg negatívan érint őt látnod. A magánéleted korábbi szakaszairól pedig kizárólag akkor és olyan mértékben számolj be a mostani társadnak, amikor s ahogyan akarod. Veled elő szokott fordulni a felsoroltak valamelyike? Vagy van egy olyan tipikus helyzet, ami kimaradt a listából, de bekövetkezik, méghozzá rendszeresen?

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást