Egyke, első, középső: szerelmi kompatibilitás a születési sorrend alapján

Egyke, első, középső: szerelmi kompatibilitás a születési sorrend alapján

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Egyke, első, középső: szerelmi kompatibilitás a születési sorrend alapján

A pszichológia szerint a születési sorrend kihathat a párkapcsolatokra, szerelmi kompatibilitásra is.

A születési sorrend teóriát Alfred Adler osztrák pszichiáter fogalmazta meg, aki szerint az elsőszülötteknek kontrollra és felelősségre van szükségük felnőttként, a középső gyerekek figyelmet és szeretetet keresnek, a legkisebb gyerekek pedig lázadók és kalandvágyók. Ugyan Adler nem írt az egykékről, pszichológusok később viszont megfigyelték, hogy ők felnőttként a rend és a tökéletesség keresésére koncentrálnak. De nézzük részletesebben a születési sorrendhez köthető jellemvonásokat és azt, mit jelenthet ez a párkapcsolati kompatibilitás témájában.

Jellemzők a születési sorrend szerint

  • Elsőszülöttek: átlagosan életük első 4 évében elvesztik a szüleik teljes figyelmét, ezért nagyon ráhangolódnak a környezetükre. Mindez a szorongásból ered (lecserélik, elfelejtik őket), ezért perfekcionista hozzáállást alakítanak ki, hogy elkerüljék a visszautasítást. Gondoskodók és empatikusak, általában felelősségteljesebbek, célorientáltak és sikeresek felnőttként.
  • Középső gyerekek: a középső gyerekek nincsenek a figyelem középpontjában, ezért könnyen alkalmazkodnak később szociális helyzetekben. Könnyű kijönni velük, kompromisszumkészek. A célok megfogalmazása és a kitartás azonban problémát okozhat nekik. Általában ők az elsők, akik kirepülnek a családi fészekből, hogy megkapják azt a figyelmet, amit otthon nem tapasztalnak.
  • Legkisebb gyerekek: általában kevesebb elvárással állnak hozzájuk a szüleik – ezért könnyebben vállalnak rizikót. Általában nyitott, lázadó személyiség jellemző rájuk, kisebb rajtuk a nyomás is. Ha gyerekként fel szerették volna hívni magukra a szüleik figyelmét, ki kellett tűnniük, ezt felnőttként is magukkal viszik. Kissé harciassá válhatnak, ha valami nem úgy alakul, ahogy azt ők szeretnék.
  • Egykék: az egykék általában sok szülői elvárással találkoztak gyerekként, hogy az iskolában sikeresek legyenek. Nagyon magabiztosak és függetlenek lehetnek, az életet más szemüvegen keresztül nézik. Emiatt előfordulhat, hogy irreális elvárásokat támasztanak másokkal és magukkal szemben is. Jellemző rájuk a perfekcionizmus is.
molchanovdmitry/istockphoto.com

Hogyan hat a születési sorrend a párkapcsolatokra? Kik a legjobb párosok?

A pszichológusok szerint az elsőszülöttek és a legkisebb gyerekek felnőttként szuper párost alkotnak. Ebben az esetben érvényesül az „ellentétek vonzzák egymást” mondás. Az elsőszülöttek szeretnek gondoskodni, kontrollálni és a sikerhez vezető utat keresni. Ezzel szemben a legkisebbek felnőtt korban szeretik, ha gondoskodnak róluk, karizmatikusak és kalandvágyóak – így tökéletesen kiegészítik egymást.

Az egykék és a legkisebbek kapcsolata is hasonló szempontok miatt működhetnek, hiszen előbbiek perfekcionizmusát az utóbbiak lazasága kiegyensúlyozhatja.

Az elsőszülöttek a középső gyerekekkel is jó párost alkotnak felnőttként. Az elsőszülöttek terveznek, végrehajtják a terveiket, a középsők pedig nyugodtak tudnak maradni és támogatják a partnerüket.

Kiknél alakulhatnak ki problémák?

A két elsőszülött párosítás tipikusan a „két dudás egy csárdában” esete. A kontrollért való küzdelem okozhat problémákat a párkapcsolatban. Csak akkor működhetnek jól együtt, ha mindkét fél tiszteletben tartja és megérti a másik elveit. Esetükben az is szuper, ha más-más hobbiban tudnak kiteljesedni, hogy vezető szerepük megmaradhasson ezen a téren.

A két legkisebb párosítás is problémás, azonban ha fejlesztik a szervező- és tervezőkészségüket, akkor képesek befejezni a kitűzött projekteket. Jó ötlet lehet számukra naptárban vezetni a teendőket, így semmiről nem feledkeznek meg és időben tudnak a programokra készülni.

Mennyire kell ezt komolyan venned?

Szerencsére mindenre van megoldás, így egy kis odafigyeléssel és a kompromisszumkészség fejlesztésével sokat javíthatsz a kapcsolatod minőségén. Dönthetsz úgy is, hogy a születési sorrend teóriáját úgy kezeled, mint a horoszkópot: például megnézed, milyen tulajdonságok jellemeznek téged és a párodat, vagy érdekességképpen feldobod témának mindezt. Nem kell véresen komolyan venni, azonban lehet, hogy új megvilágításba helyezik a kapcsolatodat az itt leírtak.

Nyitókép: Leeloo The First/pexels.com

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!