A szépség ára

A szépség ára

Címlap / Életmód / Egészség / A szépség ára

Hogy mi a szép, milyen az ideális nő, és hogy mi tetszik a férfiaknak? Ez egy nagyon relatív kérdés. Azóta, hogy az ember megjelent a földön, a nők tetszeni akarnak, és ezért nagyon sok mindenre hajlandóak.

Nem csak arról van szó, hogy a ruhájuk színes, vagy lenge, ne adj’ isten rövid, és kivillan belőle a boka- térd- comb. A szépségről alkotott kép nem egy esetben olyan torz, hogy a nők hajlandóak meg is nyomorítani magukat, csak hogy megfeleljenek neki. Illetve nem a lányok ezeknek az akarói- hiszen a legtöbb esetben, amikor a „szépségért” folytatott küzdelmet elkezdik, még gyerekekről van szó-, sokkal inkább az őket körülvevő társadalom, és az évszázados hagyományok.

Érdekes, hogy ha megnézzük, hol milyen megjelenés hódít, az a legtöbb esetben messze nem egyezik meg azzal, ahogyan a nők természetesen kinéznének. Ebből egyenesen következik, hogy az, aki természetes, nem is szép. Pedig nincs is annál szebb, amikor egy nő nem azon rágódik, hogy milyennek kellene lennie, hanem annak örül, hogy olyan amilyen, és ez a boldogság sugárzik belőle a külvilág felé.

Karcsú vagy kövér?

Tudjuk, hiszen tanultuk, hogy a régi korokban, a Willendorfi Vénusz volt a szépség netovábbja. Vagyis egy nő akkor volt igazán kívánatos, ha a melle rálógott a zsírtól igen csak gömbölyödő pocakjára. De hát ez már régen volt- legyintenek most sokan. Ez igaz, de ha egy kicsit kitekintünk Európából, akkor azt látjuk, hogy sok helyen még mindig tartja magát ez a szépségideál. Egyes afrikai törzseknél odáig mennek, hogy konkrétan hizlalják a lány gyerekeket.

Amíg az európai társaik azon izgulnak, hogy megehetik-e még azt a kiflit, anélkül hogy felszednének egy kis felesleget, addig egyes afrikai lányok olyan koszton vannak, amelytől tizenéves korukra akár az 1 mázsás súlyt is meghaladják. Hiszen náluk éhínség van, és ha egy nő kövér, akkor termékeny és egészséges, jó feleség lesz. A soványság sok helyen nem hogy nem kívánatos, hanem egyenesen összeforr a betegséggel. Mivel Afrikában az AIDS terjedése hihetetlen méreteket ölt, így a legyengült és beteg, vagyis a sovány nők bizonyára ebben szenvednek.

Szépészeti beavatkozás

Persze, az európai nők számára olyan lehetőségek is nyitva állnak, mint az implantátum, a zsírinjekció, vagy a mellfelvarrás. Sok helyen szintén léteznek szépészeti beavatkozások, persze egy kicsit másképpen néznek ki, mint azt itthon már megszokhattuk. Az afrikai Szuri-törzs asszonyai például egy csodálatos jelet viselnek a mellükön és a vállukon. Ez az egyik legszebb díszük, amely segít tetszeni a férfiaknak. Ez nem más, mint hegtetoválás, melyet egyszerű zsilettpengével érnek el. A megemelt bőrt bevagdossák, majd hagyják, hogy begyógyuljon, hiszen- mint azt jól tudjuk- a szépségért szenvedni kell. Persze a plasztika ennél jóval higiénikusabb, de lényegében ugyan arról van szó.

Barnító, szolárium, melanoma

A gyönyörű, áhított barna bőrért mindenre hajlandóak vagyunk. Férfiak és nők vegyesen járják a szoláriumokat vagy aszalják magukat a napon, hogy árnyalatuk sötétebb, és ez által sokkal szebb legyen, még akkor is, ha tudják, a melanomát kockáztatják a rengeteg napozással. Ellenben Indiában épp ellenkezőleg, a fehérebb bőr a kívánatos. A módszerek ott sem éppen humánusak, hiszen az áhított szín eléréséhez sósavas készítményeket kennek magukra.

Szép?

Hogy mikor mi a szép, azt mindig a társadalom döntötte el. Napjainkban nagyon fontos, hogy egyediek legyünk, hogy lehetőleg ne jöjjön szembe velünk az új pulóverünk, nadrágunk, szoknyánk, cipőnk. Mégis- időt, energiát és pénzt nem kímélve- fáradozunk azon, hogy a külsőnk minél inkább hasonlítson, az egyedi jegyeink minél kevésbé érvényesülhessenek.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást