A szépség néha bajjal jár!

A szépség néha bajjal jár!

Címlap / Stílus / Haj / A szépség néha bajjal jár!

Amikor úgy érezzük, hogy már nem bírjuk a kinti világot elviselni, bizony néha jót tenne végre, ha egy kicsit ellazulhatnánk, vagy kényeztetnének minket.

Igen ám, de ami kívülről nagyon jónak tűnik, az valójában komoly veszélyeket is rejthet magában! Néha a csinos és különleges külsőért való harcok által, súlyos veszélyeknek teheted ki magad, mindezt úgy, hogy valójában talán észre sem veszed!

A következőkben olyan szituációkat fogunk bemutatni, amik a legegyszerűbb hétköznapok folyamán is bekövetkeznek, ám szinte biztos hogy bele se gondolunk, hogy ezek, a látszólag számunkra jótékony dolgok milyen károsak lehetnek egészségünkre nézve! Ha megfogadod most következő tanácsainkat, akkor könnyen elkerülheted a legrosszabbat, amikor épp a legjobbat szeretnéd kihozni magadból!

Veszély

Egy kétes higiéniájú lábápolószalonba látogatsz

Legrosszabb ami történhet

Súlyos fertőzés, gombafertőzés

Amikor betérünk egy új szépségszalonba, folytasson az bármilyen tevékenységet is, alap, hogy először ösztönösen is a higiéniára téved a szemünk. Körülnézünk, hogy megfelelőek e számunkra a körülmények. Elvileg minden eszközt folyamatosan egy fertőtlenítő folyadékkal vagy UVC sugárral ellátott speciális dobozban kell tartani, ami meggátolja a különböző fertőzések esetleges lehetőségét. Viszont nem ritka, hogy olyan helyekkel találkozunk, ahol bár látszólag rend és tisztaság van, az eszközök mégis egymás hegyén-hátán hevernek, és legyünk őszinték ez elég lelombozó. Főleg az egészségünkre nézve.

A lábáztató tálak is hasonló veszélyeket rejthetnek magukban! Mivel tökéletes táptalajként szolgálnak a gombák és a különböző baktériumok számára. Mindig nézd meg, hogy rendesen kitisztítják e a többi vendég után a dolgokat. Legbiztosabb viszont akkor lehetsz, ha a saját manikűrkészletedet viszed magaddal, és megkéred a szakembert, hogy azzal dolgozza meg fáradt végtagjaidat! Így elkerülheted azokat a fertőzéseket is, amik esetlegesen a különböző olló okozta hám sérülésekből, vagy kisebb bevágásokból keletkezhetnek!

Veszély

Hajfestéskor vagy szőkítéskor túlléped a megengedett időt

Legrosszabb ami történhet

Súlyos bőr és fejgyulladás

Általában a kereskedelmi forgalomba kapható hajfestékek sok ammóniát és más vegyszereket tartalmaznak, ezért nagyon fontos, hogy mindig a meghatározott időn belül hagyd csak a fejeden a festéket! Ha egy kicsivel is hosszabb időt engedsz neki, a bőrpírtól elkezdve, egészen a vérző gyulladásig, a hámlástól a fertőzésekig, mindenféle bajra számíthatsz. Mindig nagyon fontos, hogy tarts egy beállítható órát a közeledben a hajfestés alatt, és pontosan mérd az időt! Az is nagyon fontos, hogy a hajmosásnál nagyon jól, és inkább többször mosd át a hajad, ugyanis nem szabad hogy egy kis festék is akár rajta maradjon!

Néha megeshet, hogy a szabályos használat ellenére, mégis hasonló reakciókat tapasztalsz, és irritáció jelentkezik a fejbőrödön. Ez azért fordulhat elő, mert a hajadra nem jó annak a festéknek az összetétele, amit éppen rákentél. Ilyenkor azonnal mosd le, és cseréld le egy másik típusra. Ezért ajánlott mindig, a már jól bevált márkákat használni, amikkel már régen sem volt gondod.

Veszély

Kétes eredetű bőrápolók

Legrosszabb ami történhet

Kiütés, égési sebek, hólyagosodás

Talán ez az egyik legkényesebb pontja ennek a cikknek, ugyanis az emberek többsége pont ezeken a dolgokon szeret a legtöbbet spórolni. Úgy hiszik, hogy ha vesznek is rendszeresen bőrápolókat, ám a jóval olcsóbb, esetlegesen ismeretlen fajtákból, akkor is ugyanazt a hatást érhetik el általuk, mondván a célnak megfelel. Egyetlen örök érvényű szabály van erre vonatkozóan! Bármit, ami a bőrrel érintkezik, azon nem szabad spórolni, sőt ha lehet, inkább adjunk ki több pénzt, mert ha továbbra is a bizonytalan eredetű kencéket használjuk, hamarosan sok meglepetésben lesz részünk, és ez garantált.

A bőr a legérzékenyebb felület az egész testen, a legapróbb hibák is súlyos következménnyel járhatnak tehát. Ami hosszú távú károsodást is okozhat, és akár több éves kezelés is kellhet ahhoz hogy gyógyulttá kúrálhasd magad! Itt is fontos hogy a jól bevált és ismert márkákból válassz még ha kicsit többe is kerül, de legalább biztos hogy megbízható. Ha viszkető égést, kiütéseket, hólyagokat, vagy csak erősebb bőrpírt fedezel fel magadon, és úgy veszed észre, hogy mindig egy adott bőrápoló használata után, akkor azonnal keress fel egy bőrgyógyászt!

Veszély

Szoláriumozás

Legrosszabb ami történhet

Tetvek, herpeszek, élősködők, gombák

És még sorolhatnánk mennyi minden veszélyt jelenthet a mesterséges napoztatás magában. Ha piszkos a kabin, vagy nem megfelelően vannak fertőtlenítve a gépek (amit sajnos szabd szemmel nem biztos hogy mindig észre lehet venni), akkor könnyen megtörténhet a baj. Az ilyen nyilvános helyeken, ahol naponta akár tömegek fordulnak meg, hajlamosan elbliccelni a rendes és alapos takarítást. Azt hiszik, hogy egy-két spricc a fertőtlenítőből, amit sokszor egyetlen csík felületen húznak végig, már kimerített a tisztítás fogalmát. Pedig nagyon fontos lenne, hogy alaposan, az egész gép felületét átdörzsölve fertőtlenítsék!

A szolárium plexiüvege tökéletes melegágyat biztosít a gombás és egyéb baktériumok számára. A herpesz vírus egyik nagy kedvenc helye szintén ez a környezet. Órákig képesek életbe maradni még a nagy hőben is, ezért nagyon fontos, hogy se meztelenül, se fehérneműbe ne feküdjünk be ilyen helyekre! Válasszunk inkább olyan helyeket, ahol álló kabinos barnítás folyik, és lehetőleg nem UV sugárzással. De legjobb persze, ha inkább a természetes napfényt vesszük igénybe!

Veszély

Hanyag gyantázás

Legrosszabb ami történhet

Égett, kisebesedett, irritált bőr

Ha nem megfelelő fokon alkalmazzuk a gyantát, akkor bizony kellemetlen mellékhatások léphetnek fel. Könnyen megégethetjük, vagy felsebezhetjük vele a bőrünket. Amíg forr és gőzölög a gyanta, sose használd! Sőt, kihűlt állapotban is, inkább először egy kisebb bőrfelületen, mondjuk az alkarodon próbáld ki, hogy megfelelő e már a hőmérséklete!

Ráadásul ha pattanástalanító szereket használsz, olyan készítményt szedsz amibe A-vitamin van, vagy ránctalanító krémet is alkalmazol nap mint nap, akkor még inkább érzékenyebb lehet a bőröd a gyantázásra! Gondoltad volna? Mielőtt tehát gyantázásra adnád a fejed, előtte legalább egy héttel válts krémet, vagy hagyd el a használatukat!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást