Az örök szépítő csodaszer: a citrom

Az örök szépítő csodaszer: a citrom

Címlap / Stílus / Test / Az örök szépítő csodaszer: a citrom

Már szinte minden hónapban felfedeznek valami új kozemetikumot, de azért jó érzés tudni, hogy otthonunkban is vannak olyan gyümölcsök, melyek rengeteg jótékony hatással bírnak.

Ezt az örök érvényű csodaszert, méltán nevezhetjük, a természet egyik legkitűnőbb ajándékának. Az egész évben könnyedén beszerezhető citrom, nem cssk a konyhában lehet nagy segítségünkre, a sütés-főzés alatt, de talán sokan nem is tudják, hogy a legtöbb kozmetikai szer egyik alapanyaga is. Évszázadokkal ezelőtt is alkalmazták már, mivel felfedezték kitűnő regeneráló hatását. Az arc, a kéz, a test és a hajápolásban is nagyon fontos szerepe van.

Nem mellékesen pedig, rengeteg jótékony és egészséges hatással bír. Hidratál, ráctalanít, tisztít, fertőtlenít és méregtelenít is. Legyen szó házi praktikákról, vagy mesterségesen előállított kozmetikumokról, a citrom ereje mindenben kifejti és megmutatja rendkívüli képességeit. Most megtudhatod, mennyiféle képpen tudod hasznosítani ezt a kitűnő gümölcsöt!

Arctisztítás

A citrom kitűnő fertőtlenítő és pórusösszehúzó tulajdonságokkal rendelkezik, így méltán hadat üzenhet és legyőzheti a különböző pattanásokat és aknéket. Tökéletesen összehúzza a tágabb pórusokat, megszűnteti a miteszereket, miközben tisztítja a bőrt. Korlátlan mennyiségben lehet használni, ám bőven megteszi, ha heti háromszor végigtisztítod vele arcbőröd, egy vattakorong segítségével. A legjobb eredményt természetesen akkor érheted el, ha frissen facsart citrom levét használod! Dörzsöld át a bőröd, és rögtön érezni fogod a hatását!

Bőrradír

Ha egy citrom kifacsart levével, összekeversz egy kis marék sót, akkor kitűnő és nagyon olcsó bőrradírt kaphatsz! Hetente egyszer bártan alkalmazhatod, legjobb, ha a kora reggeli mosakodás vagy zuhanyzás alkalmával dörzsölöd át vele a kívánt bőrfelületet. Fantasztikusan frissít és üdít, és tökéletesen megszabadít az elhelt hámsejtektől.

Ránctalanítás

Kiváló ránctalanító keveréket tudsz csinálni, a következő módon: egy üvegtálba tégy, két citromkarikát. Figyelj arra, hogy a citrom ne érintkezzen az üvegek falával! Önts rá, fele-fele arányban, tejet és tejszínt, majd fedd le, és hagy állni pár órán keresztül, lehetőleg a hűtőben. Ügyelj arra, hogy a tej és a tejszín épphogy csak elfedje a citromkarikákat, nem szabad ugyanis túlzásba vinni az összetevők arányát! Ha elkészült, akkor körkörös mozdulatokkal masszírozd bele a bőrödbe ezt a pakolást.

Leginkább arcra és dekoltázsra ajánlott, bár lényegében, minden bőrfelületen hasznos lehet. Hagyd, hogy teljesen rászáradjon az arcodra, majd óvatosan mosd le! A bőr sokkal feszesebb, és simább lesz! A legkiválóbb hatást viszont azzal tudod elérni, ha a végén, rásegítesz egy kis olivaolajjal! A citrompakolás lemosása után, egy-két cseppel, mosd át az arcod. Erősíti, és biztosítja a pakolás tartósságát!

Májfoltok ellen

A citrom nagyszerű megoldás lehet, a különböző májfoltok ellen, ugyanis rendelkezik egy enhye fehérítő hatással is, tehát képes, az elszíneződött bőrt némileg halványítani. Otthon, a saját háztartásodban is könnyedén össze tudsz állítani egy olyan kúrát, amit aztán bármikor, nyugodtan alkalmazhatsz. Egy vattakorongra, tégy pár csepp citromlét, majd egy öt perc erejéig dörzsöld át vele, folyamatosan, a kívánt részt. Naponta többször végezheted ezt a műveletet, pár hét leforgása alatt, garantáltan halványodni fog a citrommal kezelt májfolt!

Csillogó haj

A következő pénztárcakímélő trükk segítségével, sokat javíthatsz, fakó és színtelen hajad minőségén, különösen, ha szőkés, világosabb, és vékonyszálú hajad van! Apríts fel egy citromot egy tálban. Egy lábasban forralj vizet, majd tegyél rá egy kisebb, lehetőleg fém tálat, ami illeszkedik a lábas pereméhez. Ebbe tedd bele a felszeletelt citromot, és adj hozzá két csésze vizet. Ezt addig kell párolni, amíg teljesen el nem fő róla a víz.

Ha készen van a citrom oldat, akkor nincs más dolgod, mint leszűrni! Szerencsés választás, ha egy pumpás flakonba töltöd, és naponta többször ezzel permetezed be a hajad. Többször is használhatod minden nap, kitűnően erősíti és fényesebbé varázsolja a hajat. Arra viszont ügyelj, hogy egy hétnél tovább, ne használd ugyanazt az oldatot, pár naponként mindig készíts frisset!

Kézápolás

Amennyiben a kézbőrödnek szeretnéd visszadni a fiatalságát, akkor próbáld ki a következő fortélyt: fél citrom levét, keverj össze pár csepp olivaolajjal. Ezzel kend be a kezeidet, ugyanúgy, mintha kézkrémez használnál. Sokkal selymesebb és puhább lesz a kézbőr tapintása, ráadásul külön előnye, hogy a kisebb szennyeződéseket, és konyhai szagokat is kitűnően eltávolítja, szagsemlegesítő tulajdonságának köszönhetően!

Pakolás gyanánt

A könyök és a térd, szárazabb és kikopóbb bőrének kezelésére, nagyon hatásos lehet az alábbi módszer: 2dl olivaolajat keverj össze, 2 db citrom teljes levével. Ezt a folyadékot itasd át gézzel, vagy fáslival, helyezd rá a kívánt testfelületre, és hagyd rajta a pakolást, legalább 15-20 percig. Utána szedd le a gézt, viszont semmiképpen ne mosd le a kezelt bőrfelületet. Legjobb, ha lefekvés előtt alkalmazod ezt a műveletet, ugyanis ilyenkor bőven van ideje regenerálódni a bőrnek, és az alapanyagok is sokkal hatékonyabban fel tudnak szívódni nyugalmi állapotban!

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!