A szénsavas italok fogyasztása már hosszú évek óta vitatott és megosztó téma, különösen akkor, ha az egészséges életmódra törekvők szemszögéből vizsgáljuk. Az élvezeti cikkek kategóriájába sorolható italok közül a szénsavas fajták dupla dilemma elé állítják a fogyasztókat, hiszen a frissítő, buborékokkal teli ízélmény a cukor és a mesterséges anyagok anyagcserére gyakorolt káros hatásait hordozza magában. Ahhoz, hogy jobban megértsük ezzel kapcsolatos tudnivalókat, érdemes részletesebben belegondolni, hogy milyen hatásokkal járhat a rendszeres fogyasztásuk.
VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?
A szénsavas italok összetevői és hatásaik
A nagy választék ellenére a szénsavas italok összetevői gyakran hasonlóak, hiszen vízből, szén-dioxidból, természetes vagy mesterséges ízesítő anyagokból, színezékekből és nem utolsósorban adalékanyagokból állnak. Az összetevők közül kiemelendő a szén-dioxid, ami ugyan nem mérgező, de a szervezeted számára idegen anyagként szolgálhat, ezáltal számos reakciót váltva ki.
Sok szénsavas ital hozzáadott cukrot is tartalmaz, amely az energiatartalmon kívül jelentős mértékben befolyásolhatja a testsúlyodra gyakorolt hatásokat, hozzájárulva ezáltal az elhízáshoz és a cukorbetegség kialakulásának kockázatához. Amennyiben diétás szénsavas italokat fogyasztasz, azokban gyakran mesterséges édesítőszereket találhatsz, mint például aszpartám vagy szacharin, amik szintén vitatott egészségügyi hatásokkal bírnak.