Szemüveg vagy kontaktlencse?

Szemüveg vagy kontaktlencse?

Címlap / Otthon / Háztartás / Szemüveg vagy kontaktlencse?

A következő összehasonlító táblázattal eldöntheted melyik a számodra legmegfelelőbb látásjavító eszköz.

A szemüvegek és kontaktlencsék közt számos hasonlóság létezik:

Mindkettő gondos tisztítást igényel.  A szemüveget naponta többször tisztítószerrel meg kell törölni. A kontaktlencsét is speciális tisztítószerrel kell tisztítani. Mindkettő biztosítja a tiszta látást. Mindkettő pénztárcabarát, mindenki megegedheti magának. Bár a kontaktlencse kissé költségesebb (mert naponta/hetente/havonta cserélni kell), számos előnye kompenzálni tudja árát.

Az alábbiakban megismerheted a szemüvegek és kontaktlencsék közti legnagyobb különbségeket.

Szemüveg Kontaktlencse Könnyű felhelyezni, nem okoz kellemetlenséget felvitele. Kissé több időt vesz igénybe felhelyezése, néha kellemetlen a felvitele. A szem és lencse közti távolság néha torzulást okoz. Mivel közvetlenül a szemen található, jobb természetes látásban lesz részünk. A periférikus látás szegényes, vagyis gyenge az oldallátás. A teljes látómező látható. Ez különösen fontos sport vagy vezetés közben. Zavaró a lencsén visszaverődő fény, a lencse nagysága korlátozza a szélesfokú látást. Nincsenek idegesítő fényvisszaverődések a lencsén. Kényelmetlen a hordása, nyomja a fület és az orrot.  Nincs különösebb tömege a kontaktlencsének, ezért nem zavaró. Nincs keret, amely lecsúszhat az orról. Időszakosan szükség van a szemüveg javítására. A kontaktlencséket legjobb esetben is havonta cserélni kell, ezek a havi lencsék. Persze léteznek naponta vagy hetente eldobandó lencsék is. A szemüveg elködösödik a hőmérséklet változás következtében. Hőmérsékletingadozáskor nem párásodik be. Akadályozza a kényelmes sportolást, könnyen leeshet. Nem zavaró, sportolók körében közkedvelt. Nincs lehetőség napszemüveg hordására, ezért kevésbé divatos a megjelenés. Bármilyen divatos, pénztárcakímélő napszemüveget hordani lehet vele. A szemüveg keretnek mennie kell az öltözettel. A kontaktlencse szinte láthatatlan, ezért bármilyen ruhával „hordható”. Bosszantó esőben vagy hóban viselni. A kontaktlencsén nem hagynak nyomot az időjárási viszontagságok, mint az eső vagy pára. Zavaró akadály a szem és a külső világ közt. A kontaktlencse természetes megjelenést biztosít, a külvilág láthatja saját természetességében a szemed.

Figyelembe véve a fenti különbségeket és hasonlóságokat mindenki eldöntheti, melyik a számára legmegfelelőbb látásjavító eszköz. 

VIDEO 10+1 sminkes trükk, amit bárcsak előbb tudtál volna

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!