Szemrevaló Filmfesztivál – Izgalmas filmek Ausztriából, Svájcból és Németországból

Szemrevaló Filmfesztivál – Izgalmas filmek Ausztriából, Svájcból és Németországból

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Szemrevaló Filmfesztivál – Izgalmas filmek Ausztriából, Svájcból és Németországból

A szeptember 24. és október 3. között megtartott, német, osztrák és svájci filmeket felsorakoztató Szemrevaló Filmfesztivál keretében számos friss, eddig itthon még nem vetített alkotást tekinthettünk meg. A kiválasztott filmek az európai társadalmak számára fontos kérdéseket dolgoznak fel, miközben minőségi szórakozást biztosítanak. A fesztivál célkitűzése többek között az is volt, hogy emléket állítson Rainer Werner Fassbinder munkásságának, aki a német új hullám legendás rendezője volt, és idén lenne 70 éves. Beszámolómban most 3 általam megtekintett alkotásról írok nektek.

A szabadság ököljoga

Nem tudom pontosan, anno hogyan és milyen körülmények között lehetett ezt az 1974-es Fassbinder filmet itthon forgalmazni, hiszen eléggé formabontó és kényes témát érintett, amit a szocializmusban problémás lehetett áttolni a rostán. Mindenesetre a teremben rajtam kívül csupa 60-70 év feletti ember volt látható, akik mindegyike nosztalgikus, vidám hangulatban nézte a mozivásznat. A film eredeti nyelven volt vetítve, és mellé egy fülhallgatón keresztül egy szinkrontolmács fordítását hallgathattuk.

A 70-es évek Németországában egy munkanélküli, homoszexuális férfi nyer a lottón. Azt hinnénk, élete innentől sínre kerül, azonban az igazi nehézségei csak ezután következnek. Az emberi kapcsolatok kiüresedéséről, az álbarátságokról, és az emberi gonoszságról szóló film örök érvényű alkotás, mondanivalója minden korban aktuális lesz.

Goodnight Mommy

Ez az egészen friss osztrák film nagyon vegyes érzelmeket generált nem csak bennem, hanem mindenkiben, aki körülöttem ült a teremben. A film első feléig azt hisszük, egy lélektani thrillerrel van dolgunk, azonban ott a cselekmény átfordul egy bizarr horrorba, de erről többet nem is mondanék, mert nem szeretném lelőni a poént.

Kép forrása: RADiUS

A filmben egy ikerpár történetét ismerhetjük meg. A két fiú anyja éppen hazatér plasztikai műtétje után, azonban a meleg üdvözlet és anyai szeretet helyett a gyerekek hidegséget, és eddig nem tapasztalt gonoszságot kapnak. Előbb-utóbb a fiúkban felsejlik a gondolat, hogy mi van, ha a kötések alatt valójában nem is a saját anyjuk van

Az istenek ajándéka

A német kisvárosban játszódó történet szereplői egytől-egyig munkanélküliek. A főszereplő egy nemrégiben elbocsátott 36 éves színésznő, aki a munkaközvetítőhöz érve érdekes ajánlatot kap egy lelkes rajongójától. Az új feladata szerint a hozzá hasonló lézengő felnőttekből kell verbuválnia egy amatőr színi társulatot.

Egy kis idő elteltével a tagokban – ugyanakkor magában a színésznőben is – kétségek merülnek fel, miszerint mennyiben fog segíteni az Antigoné színpadra vitele a munkakeresésben. Szép lassan azonban a társulat tagjai vigaszt találnak egymásban és erőt merítenek a közösségből további életükhöz. Kedves és őszinte film.

VIDEO 6 dolog amit soha ne érints meg más házában

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást