Rövidlátás, színtévesztés – vannak szemészeti problémák, amelyeket szinte mindenki ismer, és tudjuk, hogy optikushoz, szemész szakorvoshoz kell fordulnunk velük. De léteznek olyan problémák is, amelyeket a modern életmód hozott magával, és nem beszélünk róla eleget.
3/3 Egyél, hogy láss!
A környezeti káros hatások csökkentése mellett érdemes odafigyelni arra is, hogy a szem regenerálóképességét, ellenállását erősítsd. A lutein és a zeaxantin két olyan atioxidáns, amelyek elengedhetetlenül szükségesek a szem érzékeny szöveteinek regenerálódásához, azonban a szervezeted nem tudja őket előállítani. Léteznek vitaminok, táplálékkiegészítő készítmények, amelyek segíthetnek pótolni ezt a két alapanyagot, de például a levélzöldségekben – spenót, saláta – és jellemzően a narancssárga ételekben – répa, kukorica, narancssárga kaliforniai paprika – is nagy mennyiségben fordulnak elő. A lényeg, hogy valahogyan fedezd ezek bevitelét.
Egy 2001-es, az Egyesült Államokban végzett felmérés bebizonyította, hogy a 40-59 éves népesség körében kisebb arányban fordultak elő makula degenerációs szembetegségek azok között, akik extra luteint és a zeaxantint fogyasztottak. Így ezek a tápanyagok nem csak rövid távon segíthetnek csökkenteni a szempanaszokat, de hosszú távon is csökkenthetik a problémák kialakulásának kockázatát.
Kapcsolódó cikk a hirdetés után a következő oldalon, lapozz!