9 szempont az őszi gyerekcipő vásárláshoz

9 szempont az őszi gyerekcipő vásárláshoz

Címlap / Életmód / Család / 9 szempont az őszi gyerekcipő vásárláshoz

Nyakunkon a hideg, esős idő, de a gyereket továbbra is vinni kell a friss levegőre, például játszótérre vagy sétálni. Ezért hirtelen nagyon sürgős lett, hogy megfelelő cipőt szerezzünk be neki. De milyen is az ideális gyerekcipő? Milyen szempontok alapján és hogyan tudjuk kiválasztani?

Kisgyerekeknél nagyon gyakori, hogy néhány hónap alatt akár egy egész számot is nő a lábuk, így az éppen aktuális méretű cipő lehet, hogy nem tart ki a tél végéig. Nem cél azonban az sem, hogy túl nagy cipőt vegyünk neki, azt meg mindenképpen kerüljük el, hogy nyomja a lábát.

Kinőtte?

Ha kicsi a cipő egy gyerekre, és ezt ő még nem tudja nekünk elpanaszolni, akkor azt látjuk, hogy este, mikor levesszük a cipőjét és a zokniját, akkor a sarkát vagy a lábujjait pirosabbnak látjuk, mint egyébként. A járásában, kedvében is okozhat változást egy túl kicsi cipő, de ezek a jelek annyi mindennek betudhatók, hogy nem mehetünk biztosra, ha ezekre figyelünk.

Ha továbbra is bizonytalanok vagyunk, akkor adjuk rá ugyanazt a mérete, de szandálban. Ott egyértelműen látni fogjuk, hogy elöl kilógnak e az ujjacskák vagy sem. Ha igen, akkor eggyel nagyobb méretet vegyünk.

Mintavétel sablonnal

Ha nincs velünk gyermekünk, vagy olyan kicsi, hogy még nem tud visszajelzést adni a kiválasztott cipővel kapcsolatban, akkor hasznos lehet, ha otthon körberajzoljuk a talpát egy kartonlapra. Utána vágjuk ki és vigyük magunkkal a vásárláshoz. Ha beledugjuk a cipőbe, könnyen le tudjuk dönteni, hogy megfelelő lesz e az új cipő. A rajznál figyeljünk, hogy az egész lábát pontosan rajzoljuk körbe zoknival együtt.

Ellenőrzés az ujjunkkal

Régi jól bevált módszer, hogy miután feladtuk a cipőt gyerekünk lábára, próbáljuk meg hátul a sarkánál bedugni az ujjunkat. Ha éppen hogy sikerül, akkor jó a méret, a lábnak lesz lehetősége szabadon mozogni és még kicsit nőni is. Ha viszont túlságosan is könnyen megy be az ujjunk és nagy helyet érzünk a sarok és a cipő között, akkor vagy válasszunk eggyel kisebb méretet, vagy adjunk vastagabb zoknit a gyerekre ehhez a cipőhöz, amíg bele nem nő egészen.

Talp vastagsága

Egyik legfontosabb szempont, hogy a hideg nem érjen el a gyerek talpáig. Vizsgáljuk meg alaposan a cipő talpát. Ellenőrizzük, hogy elég vastag e, bőrrel vagy szőrmével bélelt e a cipő talpa. Ha elbizonytalanodunk, ránézésre és tapintásra is hasonlítsuk össze a többi, bentre szánt cipő talpvastagságával és máris érzékelhető lesz a különbség.

Bélés

Sokan felnőtt korukban is érzékenyek a cipők belsejének puhaságára. Simítsuk végig belül a cipőt, és ellenőrizzük, hogy a bélés minden fontos helyre egyenletesen kiterjed e. Ha úgy érezzük, hogy például a sarok környékén nem egyenletes vagy elmozdul a bélés, akkor inkább válasszunk másik cipőt. Ez a hiba ugyanis néhány felvétel után nagyobb gondot fog okozni, mivel nehezíti a felvételt, hordás közben pedig nyomhatja, akár ki is dörzsölheti gyermekünk sarkát. 

Bőr vagy műbőr?

Ellenőrizzük azt is, hogy bőrből vagy műbőrből készült. A műbőr cipők, vagy bélések kevés kivételtől eltekintve nem nyúlnak és nem szellőznek megfelelően. Így nem tudja felvenni a gyerek lábának egyedi vonásait és nem segíti őt a járásban. A szellőzés hiánya pedig komoly bőrbetegségekhez, akár gombás fertőzésekhez is vezethetnek, még az erre érzékeny felnőttek lábán is. 

Állítható cipők

Mivel már gyermekkorban vannak eltérések a lábfejek magasságát illetőleg, ezért figyelnünk kell, hogy ne csak a cipő hosszúsága, de a magassága is megfelelő legyen. Emellett sokban segítjük kisgyermekünk járását, ha bokájánál is stabilan rögzíthető cipőt választunk neki. Korrigálhatjuk persze a kisebb nagyobb különbségeket vastagabb zoknival is, de ha 1-2 éves gyerekről van szó, aki éppen most tanul járni és most fejlődik a lábboltozata, akkor inkább a stabilan fogó cipőket válasszuk.

Vízállóság

Minden cipőn fel kell tüntetni, hogy vízálló e, illetve hogy ezen belül melyik fokozatba sorolta a gyártó. Hiába szép és olcsó egy cipő, ha az első esős sétánál beázik, akkor mégiscsak ez fog többe kerülni, hiszen vennünk kell majd egy másikat helyette. Jó, ha a cipő borítása vízlepergető anyaggal van bevonva, és ha a talp stabilan van rögzítve, és mozgatásra sem látunk semmi rést. A legjobb neveléssel sem tudjuk rászoktatni a gyermekeinket egy bizonyos korig, hogy ne menjenek bele, esetleg ne ugráljanak a pocsolyákban, ezért menjünk biztosra és válasszuk a tökéletesen vízálló típusokat.

Használt vagy új

Nehéz kérdés, egyrészt azért mert mindenkinek a pénztárcájának a kérdése, hogy új cipőt vesz, vagy használtat. Mindegyiknek van előnye: az új cipő azon túl, hogy sérülésmentes, még formálható is, hiszen hordás során felveszi a láb alakját. A használt előnye az alacsonyabb áron túl viszont az, hogy láthatjuk, hogy volt e valami gond vele. Ha a cipő beázna, azt egyrészt látnánk, másrészt valószínűleg akkor a régi tulajdonos kidobta volna, és nem adja tovább.

A használt cipőknél biztosak lehetünk abban, hogy tartanak, nem áznak be, és nem enged el a varrás sem, vagy ha mégis, akkor annak már látjuk a nyomát. Ráadásul elképzelhető, hogy a tulajdonos kisgyerek csak egyszer-kétszer, vagy akár soha nem is hordta.

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!