Háztartás / Otthon

Így szedd le az állatszőrt a különböző felületekről – Túlélőkalauz tavaszi vedlés idejére

Így szedd le az állatszőrt a különböző felületekről – Túlélőkalauz tavaszi vedlés idejére

Mi, állattartók, nem abból vesszük észre, ha itt a tavasz, hogy csicseregnek a madarak vagy rügyeznek a fák, hanem abból, hogy kedvencünk szőre egyenletes bevonatot képez a lakás felületein. Mutatunk néhány trükköt, amivel egyszerűbben összetakaríthatod kedvenced elhagyott bundáját – mert hát tavasz ide vagy oda, aludni mégis a kanapén a legjobb.

Vedd kézbe az ügyet!

Vannak felületek, amiket egyszerűen lehetetlen porszívózni vagy tapadós hengerrel áttörölni, az alakjuk miatt. Ilyenek például a díszpárnák, amik pedig gyakori célpontjai gondtalanul szundító kedvencednek.

A megtisztításuk szerencsére nem túl bonyolult, ha egy sima konyhai gumikesztyűt húzol a kezedre, és erős, határozott mozdulatokkal átsimítod a felületet.

A keletkező feszültségnek köszönhetően a szőrszálak összegyűlnek, összepöndörödnek, és egyszerűen lesöpörheted őket a párnákról, vagy a kanapé zugaiból.

Ragaszkodunk a tisztasághoz!

Szövetkabátokon, kanapékon, más durvább felületeken is érdemes kipróbálni ezt a trükköt: fogj egy vastagabb ragasztószalagot, és vágj le belőle egy olyan hosszú darabot, amivel még kényelmesen tudsz dolgozni.

Fektesd a szalagot a ragadós felével lefelé az állatszőrrel szennyezett felületre, majd egy határozott mozdulattal húzd le.

Ismételd a műveletet addig, amíg nem lesz tökéletesen tiszta a szövet, ha pedig kell, használj friss, tiszta ragasztószalagot.

Frissítsd fel a szőnyegeket!

Érezted már úgy, hogy a világ legnagyobb teljesítményű porszívója sem lenne elég, hogy minden állatszőrt kiszedjen a szőnyegből? Akkor próbáld ki az alábbi trükköt!

Fogj egy rövid szálú, erős partvist, és húzz a fejére egy gumidarabot – ez lehet egy kinyúlt mosogatókesztyű, vagy bármi más is – és nagy, határozott, egyenes mozdulatokkal sikítsd végig a szőnyeget.

Itt is az elektromos feltöltődés lesz az, ami segít neked elválasztani a szőrszálakat a szőnyeg szálaitól. Egyszer egy első ránézésre tisztának látszó szőnyegből annyi macskaszőrt szedtem ki ezzel a módszerrel, hogy egy másik macskát is kirakhattam volna belőle, tényleg érdemes kipróbálni!

Húzd fel a nyúlcipőt!

Na ez az a módszer, amit még én sem próbáltam, de hogy az idei tavaszi nagytakarításkor ki fogom, az biztos!

A kisállattartó fórumozók esküsznek a módszerre, és az internet nem hazudik, ráadásul annyira bulisnak tűnik, hogy ha mást nem, legalább a stresszlevezetéssel segíti a túlélést ebben az időszakban: húzz egy (tiszta) tornacsukát, tedd be a kedvenc számodat, és kezdj el tvisztelni a szőnyegen!

A cipő gumitalpa összegyűjti a szőrt, amit már egyszerűen felszedhetsz a szőnyegről.

Az öblítő is segít

A szárítógépekhez való, öblítővel átitatott lágyító kendők önmagukban is tökéletesen gyűjtik össze az állatszőrt (ezeket egyébként bármelyik drogériában beszerezheted). 

De ha nem tartasz ilyesmit otthon, egy kevés öblítő és víz keverékével benedvesítve te magad is előkészítheted a különböző felületeket a takarításra, így könnyebb lesz leszedni a szőrt.

Ugye, milyen egyszerű?

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást