Száraz a bőröd? Ezt az összetevőt keresd a kozmetikumokban a megoldásért!

Száraz a bőröd? Ezt az összetevőt keresd a kozmetikumokban a megoldásért!

Címlap / Stílus / Arc / Száraz a bőröd? Ezt az összetevőt keresd a kozmetikumokban a megoldásért!

Ha arcbőröd száraz, akkor minden bizonnyal már sokféle krémet kipróbáltál, és megtaláltad azt, ami számodra a legmegfelelőbb. De még a legjobb arckrém tudásának is megvannak a maga határai, arról nem is beszélve, hogy ha használata után alapozót kensz fel, könnyen kiszívhatod a bőrödből a nedvességet, amit éppen visszajuttattál.

Száraz bőr, repedező alapozó, feszülő érzés

Az alapozók célja, hogy bőröd akár egész nap is szép és egységes maradjon, de ha a bőröd száraz, akkor ezt egy jó minőségű alapozónak is sokkal nehezebb teljesítenie. A kiszáradó bőrön az alapozók kevésbé tapadnak meg, vékony, ráncszerű vonalak keletkezhetnek, esetleg az alapozó foltos lesz vagy kellemetlen feszülést tapasztalsz.

Ha a bőrödet száraznak ítéled meg, vagy gyakran szembesülsz ezekkel a problémákkal alapozó használata közben, mindenképpen ügyelj a sminkelés előtti alapos hidratálásra, és válassz olyan alapozót, ami a bőrtípusodnak megfelel. Értelemszerűen érdemes kerülni a mattító, zsíros bőrre kifejlesztett fedőkrémeket, van viszont egy hatóanyag, amit Jennifer MacGregor bőrgyógyász szerint kimondottan érdemes keresni az összetevők között. Ez pedig a glicerin.

Mi az a glicerin?

Ha a hidratáló krémek összetevőit nézegeted, akkor jó eséllyel megtalálod a glicerint a felsorolásban. A glicerin a hyaluron savhoz hasonlóan egy nedvességet megkötő anyag, ami bezárja a vizet a bőrödbe, így az egyik leghatékonyabb segítséged lehet a száraz bőrrel szemben vívott harcban.

A glicerin segít a bőrnek, hogy egészségesebbnek érződjön és tűnjön, megőrizze rugalmasságát és visszanyerje ragyogását.

Tanulmányok szerint a glicerin a bőr regenerálódását, megújulását is képes elősegíteni, emiatt gyakran megtalálható az ekcémás betegeknek felírt kencékben is.

Hidratáló, nedvességmegkötő hatása miatt pedig a glicerin egyre gyakoribb összetevő bizonyos sminktermékekben, például alapozókban vagy fixáló permetekben – ha nem attól tartasz, hogy az alapozód néhány órával a felvitel után már fénylő, átnedvesedő lesz, hanem attól, hogy kirepedezik, foltosodik, akkor érdemes ilyen termékeket keresni.
Száraz a bőröd? Ezt az összetevőt keresd a kozmetikumokban a megoldásért!Forrás: genious200de/depositphotos.com

Vegánok, figyelem!

A glicerinnek alapvetően örülhetsz, ha meglátod az összetevők listáján, de ha fontos számodra, hogy vegán kozmetikumokat használj, még ne emeld le rögtön a száraz bőrre kifejlesztett alapozót a polcról! A PETA szerint ugyanis a glicerin vegán és állati eredetű forrásból egyaránt származhat, és ha csak az összetevők listáját látod, nincs igazán módja annak, hogy eldöntsd, melyik fajta glicerinnel van dolgod.

Egyedül az segíthet, hogy az állati eredetű termékek felhasználását kerülő kozmetikai gyártók többnyire feltüntetik a „vegán” címkét a termékeik csomagolásán.

Hogyan használd a glicerint?

Jennifer MacGregor szerint ha száraz a bőröd, érdemes naponta kétszer, reggel és este is olyan hidratálókrémet használni, amiben glicerin található.

Segítheted a nedvesség megkötését, ha olyan arclemosót használsz, ami szintén tartalmaz glicerint, sminked tartósságát pedig jelentősen javíthatod, ha glicerin tartalmú alapozót használsz, egyúttal csökkentve ezzel a smink bőrödre gyakorolt káros hatásait is.

Azonban még így is ajánlott a sminket rögtön lemosni, amikor hazaértél, és az alapos tisztítás után bőségesen hidratálni, majd pihenni hagyni a bőrödet.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!