Stílus / Arc

Száraz a bőröd? Ezt az összetevőt keresd a kozmetikumokban a megoldásért!

Ha arcbőröd száraz, akkor minden bizonnyal már sokféle krémet kipróbáltál, és megtaláltad azt, ami számodra a legmegfelelőbb. De még a legjobb arckrém tudásának is megvannak a maga határai, arról nem is beszélve, hogy ha használata után alapozót kensz fel, könnyen kiszívhatod a bőrödből a nedvességet, amit éppen visszajuttattál.

Száraz bőr, repedező alapozó, feszülő érzés

Az alapozók célja, hogy bőröd akár egész nap is szép és egységes maradjon, de ha a bőröd száraz, akkor ezt egy jó minőségű alapozónak is sokkal nehezebb teljesítenie. A kiszáradó bőrön az alapozók kevésbé tapadnak meg, vékony, ráncszerű vonalak keletkezhetnek, esetleg az alapozó foltos lesz vagy kellemetlen feszülést tapasztalsz.

Ha a bőrödet száraznak ítéled meg, vagy gyakran szembesülsz ezekkel a problémákkal alapozó használata közben, mindenképpen ügyelj a sminkelés előtti alapos hidratálásra, és válassz olyan alapozót, ami a bőrtípusodnak megfelel. Értelemszerűen érdemes kerülni a mattító, zsíros bőrre kifejlesztett fedőkrémeket, van viszont egy hatóanyag, amit Jennifer MacGregor bőrgyógyász szerint kimondottan érdemes keresni az összetevők között. Ez pedig a glicerin.

Mi az a glicerin?

Ha a hidratáló krémek összetevőit nézegeted, akkor jó eséllyel megtalálod a glicerint a felsorolásban. A glicerin a hyaluron savhoz hasonlóan egy nedvességet megkötő anyag, ami bezárja a vizet a bőrödbe, így az egyik leghatékonyabb segítséged lehet a száraz bőrrel szemben vívott harcban.

A glicerin segít a bőrnek, hogy egészségesebbnek érződjön és tűnjön, megőrizze rugalmasságát és visszanyerje ragyogását.

Tanulmányok szerint a glicerin a bőr regenerálódását, megújulását is képes elősegíteni, emiatt gyakran megtalálható az ekcémás betegeknek felírt kencékben is.

Hidratáló, nedvességmegkötő hatása miatt pedig a glicerin egyre gyakoribb összetevő bizonyos sminktermékekben, például alapozókban vagy fixáló permetekben – ha nem attól tartasz, hogy az alapozód néhány órával a felvitel után már fénylő, átnedvesedő lesz, hanem attól, hogy kirepedezik, foltosodik, akkor érdemes ilyen termékeket keresni.
Száraz a bőröd? Ezt az összetevőt keresd a kozmetikumokban a megoldásért!Forrás: genious200de/depositphotos.com

Vegánok, figyelem!

A glicerinnek alapvetően örülhetsz, ha meglátod az összetevők listáján, de ha fontos számodra, hogy vegán kozmetikumokat használj, még ne emeld le rögtön a száraz bőrre kifejlesztett alapozót a polcról! A PETA szerint ugyanis a glicerin vegán és állati eredetű forrásból egyaránt származhat, és ha csak az összetevők listáját látod, nincs igazán módja annak, hogy eldöntsd, melyik fajta glicerinnel van dolgod.

Olvastad már?  5 étel, amitől idősebbnek nézel ki – a tudtodon kívül

Egyedül az segíthet, hogy az állati eredetű termékek felhasználását kerülő kozmetikai gyártók többnyire feltüntetik a „vegán” címkét a termékeik csomagolásán.

Hogyan használd a glicerint?

Jennifer MacGregor szerint ha száraz a bőröd, érdemes naponta kétszer, reggel és este is olyan hidratálókrémet használni, amiben glicerin található.

Segítheted a nedvesség megkötését, ha olyan arclemosót használsz, ami szintén tartalmaz glicerint, sminked tartósságát pedig jelentősen javíthatod, ha glicerin tartalmú alapozót használsz, egyúttal csökkentve ezzel a smink bőrödre gyakorolt káros hatásait is.

Azonban még így is ajánlott a sminket rögtön lemosni, amikor hazaértél, és az alapos tisztítás után bőségesen hidratálni, majd pihenni hagyni a bőrödet.