4+1 szakma, amiben érdemes elhelyezkedni napjainkban

4+1 szakma, amiben érdemes elhelyezkedni napjainkban

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / 4+1 szakma, amiben érdemes elhelyezkedni napjainkban

A pályaválasztás rengeteg ember számára örök mumus: elkezdünk valamit, aztán nem találjuk benne a jövőnket, és ami még rosszabb, önmagunkat. De honnan is tudhatná még egy tizenéves, melyik szakmában szeretne elhelyezkedni? Én például határozottan emlékszem, hogy divattervező, állatorvos és író is szerettem volna lenni, mindezeket pedig egyszerre! De a táncolás is sokáig vonzott, majd a kereskedelemből egyszer csak a kommunikációba csöppentem. Az egyetlen dolog, ami nagyjából végig kísérte az életemet, az az írás volt.

Mivel nem könnyű eligazodni a mai világban, összegyűjtöttem pár olyan szakmát, amire nagy a kereslet, jól fizetett és roppant szerteágazó, így egy kis fejlesztéssel akár menetközben is bátran válthatunk pozíciót, irányt!

Marketing és PR

A reklám, a márkaképviselet és a termékek prezentálása már az ősidőktől kezdve jelen volt, csupán más formában, mint ahogyan azt napjainkban megszokhattuk. És ez a jövőben is így lesz, amíg az emberiség létezik.

Ebből kifolyólag pedig mindig szükség lesz profi szakemberekre, akik képesek megszólítani a vásárlókat, stratégiát kialakítani egy márka felépítésére és fejlesztésére, vagy prezentálni a világ felé az adott vállalkozás céljait és filozófiáját!

Ezeken a területeken rengetek a lehetőség, így, aki érez magában kellő tehetséget, ne habozzon belevágni ilyesfajta tanulmányokba, legyen bármennyi a korod!

Számítástechnika

Pár év, és mindent számítógépek fognak vezérelni! Hány film is jósolta már meg a végzetünket a mesterséges intelligencia diadala végett? Azért, hogy ezt elkerülhessük, nem árt, ha képesek vagyunk kontrolálni a világunkat mozgató rugókat.

Nem feltétlenül kell okosabbnak lenned, mint egy számítógép, csupán elegendő leleményesség kell egy kiiktatási kód elrejtéséhez a gép „szeme elől”.

Na persze ehhez a szakirányhoz tényleg szükséges a szenvedély, amit a számok és kódrendszerek iránt érez valaki, mert különben veszett fejsze nyele az ügy!

Mindazonáltal a számítástechnikán belül számtalan elhelyezkedési lehetőség van, így programozótól kezdve, rendszergazdán át, fejlesztőig bármi lehetsz!

Képzőművészet, kézművesség

A kétkezi munka sosem fog kimenni a divatból, akárki, akármit mond.

Tény, hogy visszaszorulnak majd a betöltendő pozíciók számai, de egy tehetséges szabóra, bőrművesre, ékszerészre vagy akár festőre, mindig szükség lesz!

Általában akinek van tehetsége egyfajta képzőművészethez, annak nem esik nehezére beletanulni egy másik irányzatba is, hiszen gondoljunk csak bele, mennyi festő vált költővé, vagy szobrásszá.

Sőt, olykor még akkor is megpályázhatjuk álmaink pozícióját, ha konkrét tanulmányokat nem is folytattunk az adott szakon, hiszen a művészetben sokszor elegendő a tehetség, a bizonyítási vágy (és egy kis self-marketing)!

Elektromosság

Gondoljunk csak bele, merre is halad a világunk, és mérlegeljük, hogy a nem is olyan távoli jövőben kikre lesz nagy szükség?

Minekutána mindent automatizálunk és gépekkel próbálunk helyettesíteni, így azok az emberek, akik képben vannak az elektromossággal és villamossággal, mindezek mellett pedig értenek is a szereléshez, nos, bizonyára keresett személyek hírében lesznek!

De nem csak a gyártásban, hanem a karbantartásban is nagy szükség lesz ezekre a készségekre, már csak abból kiindulva, hogy például a mai gépjárművek egyre nagyobb részét képezik elektronikai berendezések!

Érdemes lehet tehát ezzel a pályával foglalkozni, ha van hozzá affinitásunk!

+ 1 Producer, rendező vagy operatőr

Hihetetlen lehetőségek rejlenek a videók, kis- és nagyfilmek világában.

Tény ugyan, hogy ma már egy okostelefon segítségével is képesek lehetünk leforgatni egy klipet vagy reklámot, azonban az egyre növekvő fogyasztói igényeket tekintve nagy a valószínűsége, hogy a minőséggel szemben támasztott elvárások is kiemelkednek majd.

Sőt, minél átfogóbb ismeretekkel rendelkezünk a tartalomgyártás terén, a forgatástól, a vágáson át, az utolsó simításokig, annál nagyobb valószínűséggel fognak utánunk kapkodni a megrendelők!

Ebben a szférában pedig elég könnyű pozíciót is váltani, hiszen nem ritka, hogy egy producer rendezővé, szereplővé vagy forgatókönyvíróvá avanzsál.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást