Ez vár rád szakítás után, ha már több, mint 10 éve együtt voltatok

Ez vár rád szakítás után, ha már több, mint 10 éve együtt voltatok

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Ez vár rád szakítás után, ha már több, mint 10 éve együtt voltatok

A szakítás mindig nehéz, a kapcsolat bármely szakaszában, de egy hosszú távú afférnál különösen megviseli a feleket. Amikor már tíz, vagy több éve van együtt egy pár, az már nem egyszerű szakítás, hiszen nemcsak a partnerünket veszítjük el, hanem a legjobb barátunkat, élettársunkat és mondhatni érzelmi biztonságunkat is.

Ennyi idő után új életet kezdeni külön nem egyszerű, főleg akkor, ha nem mi kezdeményeztük az elválást. Azonban nem szabad belekerülni abba a káros spirálba, melyben arra gondolsz, hogy „a legszebb éveinket pazaroltuk” a másikra, ugyanis ha ilyen sokáig együtt voltatok, a másiknak biztosan fontos szerepe volt életedben.  

Komoly összefonódás

Tíz év után a kapcsolat már régen túl van a mézesheteken, sőt, a mézes hónapokon és éveken is, ami a pszichológusok szerint maximum két évig tart. Ezután már a szeretet, tisztelet, az egymás iránti elköteleződés és társas együttélés az, ami együtt tartja a feleket.

Már nemcsak jártok, hanem egymás életének szerves részei vagytok. Van közös napi rutinotok, céljaitok a jövőre nézve, egymás családját és barátait is jól ismeritek, így sokkal nehezebb egy új, külön életre váltani. 

Közös emlékek

Minél tovább vagy együtt valakivel, annál közelebb kerültök egymáshoz és sorsotok szorosabban fonódik össze. Egy hosszú kapcsolatban a pár tagjai sok mindenen keresztülmennek (költözés, betegség, új munkahely, családi drámák, stb.) és ezek a meghatározó események, amiket közösen vészelnek át, csak szorosabbra fűzi a kapcsolatukat. Úgy ismerik egymást, mint senki más és ezt nagyon nehéz maguk mögött hagyni. 

Együtt változtatok

Tíz évvel ezelőtt senki nem ugyanaz az ember volt, mint ma. Már öt év alatt is rengeteget váltunk, tíz év alatt pedig mindenkiből egészen más ember válhat.

Egy olyan pár tagjai, akik egy évtizede, vagy régebb óta vannak együtt, gyakorlatilag mondhatni együtt nőttek fel, főleg ha fiatalon kerültek össze.

Még ha neheztelsz is volt partneredre, ennyi idő után ki lehet jelenteni, hogy mellette váltál azzá, aki most vagy. A szakítással úgy érezheted, a lelked, személyiséged egy része is odaveszik, az emlékekről nem is beszélve. 

Gyakorlati nehézségek

Kilépni a közös életből és új, önálló életet kezdeni nemcsak érzelmi, hanem praktikus szempontok alapján is nehéz ennyi idő után. Valakinek bizonyára költöznie kell – előfordulhat, hogy mindkettőtöknek – illetve lehet, hogy közös autótok vagy bankszámlátok van.

Egymás családjától is el kell búcsúznotok és a közös barátok „felosztása” is sok kellemetlen kérdést vet fel. Egy új, önálló életet kell kialakítanotok, ami szokatlan, macerás, sőt, olykor egyenesen ijesztő is lesz.

Továbblépés

Nagyon szerencsés a helyzet, amennyiben „csak” kihűlt a kapcsolat és a felek barátként válnak el, ha azonban valami trauma okozta a hirtelen szakítást – például megcsalás – akkor sokkal tovább tarthat, míg a felek (főleg a sértett fél) kiheverik. Ilyenkor a pszichológusok tanácsa az, hogy hagyjunk időt magunknak lezárni és meggyászolni a kapcsolatot.

Fontos, hogy ebben az időszakban az ember elsősorban magával törődjön és családja, barátai körében töltsön sok időt, ahol beszél is az érzéseiről. 

Ügyelni kell a helyes étkezésre és alvásra, illetve kifejezetten ajánlott ilyenkor testedzésbe fojtani a bánatunkat. Egy új hobbi szintén pozitív terápiás hatással bírhat. A legfontosabb, hogy ne felejtsük el, hogy mennyit tanultunk az elmúlt tíz évből és az új kapcsolatba már nagyobb élettapasztalattal fogunk belevágni. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást