Szakértők szerint ezek a dolgok aggasztják leginkább a gyerekeket – Az életkoruk szerint

Szakértők szerint ezek a dolgok aggasztják leginkább a gyerekeket – Az életkoruk szerint

Címlap / Életmód / Család / Szakértők szerint ezek a dolgok aggasztják leginkább a gyerekeket – Az életkoruk szerint

0 és 2 éves kor közötti aggodalmak

Mivel ebben a korban a gyermekek még szinte semmit sem tudnak a világról és annak működéséről, a félelmeiket és aggályaikat is az ismeretlentől való aggodalom váltja ki.

Többnyire ez az idegen emberek társaságát, a hangos zajokat és a szülőktől való különválást jelenti; őket ennyi idősen ezek a dolgok kifejezetten nagy félelemmel töltik el, és sok esetben a szülők megpróbálkozhatnak bármivel, ezt csak az idő múlásának köszönhetően tudják leküzdeni a kisbabák.

 

2 és 5 éves kor között

Ebben az életkorban a félelmek még mindig az ismeretlenhez kötődnek, de már egészen más dolgokkal is kibővül.

A mesékben látott gonosz szellemek, a filmekben megjelenő természetfeletti alakok okozzák a legtöbb aggodalmat ebben a szakaszban, hiszen a gyerekek ilyenkor kerülnek tudatába saját múlandóságuknak is.

A sötét helyek, az ágy alatt rejtőző szörnyek, különböző veszélyesnek tartott állatok és a halál mind komoly aggály lehet egy ennyi idős gyermek életében, ezért fontos, hogy a szülők gyakran beszéljenek ezekről.

 

6 és 12 éves kor között

Noha egy idő után a természetfelettitől való félelem a gyerekek körében csillapodik, egészen más típusú aggályok veszik át ezek helyét.

A híradók, a neten olvasható szörnyű történetek, és minden, amit a barátaiktól hallanak, új problémákat hoznak létre.

Ebben a korban már elkezdik őket aggasztani a természeti katasztrófák, az egyedüllét otthon, a társadalmi elutasítás (például amikor utolsónak választanak ki a tesiórán), valamint az életüket fenyegető veszélyek is, amelyek ugyan az ő esetükben nincsenek jelen, de a tévében, hírekben hallottak már róluk.

 

13 és 17 éves kor között

Ennyi idősen már a gyerekkori félelmek többségének nyoma sincs. Helyette olyan aggodalmak alakulnak ki a tinédzsereknél, amelyekkel valószínűleg mindenki megküzdött már.

Felnőttként ezek nagy részén már csak legyintünk, de akkor és ott ezek nagyon komoly aggodalmakat okoznak.

Ilyen az iskolai teljesítmény (érettségi, felvételi sikere), a különböző pletykák, a szülők esetleges válása, szexuális tudatlanság, valamint minden olyan élethelyzet, ami kínos helyzetbe hozhatja őket mások előtt.

Ebben a korban már ritkán köszönnek vissza olyan félelmek, mint az egyedüllét a sötétben, de még ilyenkor is megeshet, hiszen az ismeretlentől való félelmünk sokszor még felnőtt korra sem múlik el.

 

Beszéljetek róluk!

Önmagában a félelemmel semmi probléma nincs, sőt, szakértők szerint ez a túlélés elengedhetetlen eszköze, hiszen arra késztet minket, hogy biztonságosan cselekedjünk.

Ha a gyermeked a fentiek közül valamelyikkel küzd, ne feledd, hogy ez természetes dolog; de ugyanakkor fontos beszélgetned vele ezekről is, és tudtára adni, hogy nem kell egyedül megbirkóznia a problémákkal.

Sosem szabad lekicsinylően vélekedni ezekről a félelmekről, mert a gyerekek ennek hatására azt érezhetik, hogy valójában nem találnak megértő fülekre, így fokozatosan elkezdhetnek magukba zárkózni.

Pedig épp az segíthet a legtöbbet, ha megtanulják, hogy nincsenek magukra hagyva a gondolataikkal!

 

VIDEO A 3 legszebb party smink 2024-re

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!