Striák, avagy terhességi csíkok – vedd fel velük a harcot!

Striák, avagy terhességi csíkok – vedd fel velük a harcot!

Címlap / Életmód / Család / Striák, avagy terhességi csíkok – vedd fel velük a harcot!

A minap az egyik közösségi oldalon olvastam egy ötgyermekes külföldi nőről, aki kimerészkedett a strandra bikiniben. A hír arról szólt, hogy a közelében időt múlató fiatalok hangosan, lekezelően kritizálták testét, azon belül s a striákkal díszített hasát. Nem véletlenül írtam azt, hogy díszített, hiszen ezek a csíkok a legszebb, legjobb dologgal függnek össze szorosan: az életadással.

Striák csak a terhesség után?

Mindenkin vannak ilyen csíkok, már kamaszkorban is. Amikor a test hirtelen nő, a bőr nem mindig tudja tartani a lépést, így megnyúlik. Hízás és fogyás kapcsán is keletkezhetnek striák a bőrön, nemtől függetlenül. 

Az új bőr vékonyabb, gyöngyház vagy lila fényű, csík formájában látható. Nem csupán a hason, hanem a comb külső és belső felén, illetve a melleken, fenéken is előfordul. A kisebb striák maguktól „felszívódnak”. 
Segíteni lehet ezt azzal, hogy jó testápolóval, vagy babaolajjal kenegetjük, a bőrbe masszírozva. Ám a terhesség az, ahol rövid idő alatt igen nagy bőrfelület tágulásra van szükség, így ezek a striák többnyire maradandók.

A „stria-üzlet”

A neten csak arról szól a fáma, hogyan lehet eltüntetni, halványítani bármi áron. Ezekkel jelzőkkel találkozol: „ott éktelenkedik”, „bosszúság”, „önbizalomhiány”. No, de miért is?
Mert az ideális nő látványa a hibátlanság téveszméjére épül, nem a női „funkcióra”, az anyaságra. 
Azt meg sem említik, hogy vannak érzelmek – tisztelet – is a férfiakban, inkább csak azt boncolgatják, hogy a strával „tarkított” nőkben akadnak, mégpedig a hamis esztétika által keletkezett kétségbeesés, önbizalomhiány.
Ezt használják ki azok a cégek, akik mindig újabb és újabb szerekkel rukkolnak elő stria ügyben, vagy a plasztikai sebészek, akik igen szép summát elkérnek egy-egy ilyen műtétért.

A „Stria-lélektan”

Nem feltétlen velejárója a terhességnek a stria és az alhas bőrének megnyúlása. Ám a nők nagy része több gyermeket szül, vagy a nagy átlagba tartozik, tehát testének esztétikája megváltozik

Ez az anyaság velejárója, amire büszkének kell lenni, nem pedig megszabadulni tőle. 

Vannak extrém esetek, amikor egészségügyi szempontok miatt szükség van a problémák orvoslására – és ez  így van jól. 
Ám jó lenne, ha úgy állnánk a kérdéshez, hogy a stria nem hiba, hanem a legszebb dolog emlékeztetője. Ha pedig ezt büntetésnek, rossz dolognak, szégyennek fogjuk fel, az beteges.

Vedd fel a kesztyűt!

Ha a nők a testi változásaikat büszkén – és nem önbizalomhiánnyal, szégyenkezve – fognák fel, így élnék a hétköznapjaikat, a férfiak is „dobnák” a tökéletes nő kívánalmát gondolataikból. 

Meg kell javítanunk a világot… hiszen az anyaság a normális állapot, nem a „Barbie-lét”. 

Úgy gondolod, hogy ciki a strandon felvállalni anyaságod a testeden látható változásokban? Nem az. Ez az állapot nem egyenlő az ápolatlansággal
A ciki az, hogy nők millióinak okoz lelki problémát ez a testi változás, és hagyják magukat mellőzni a „Barbie”-k által, vagy hagyják magukat kihasználni a szépségipar által. A testi változásokat szégyenlő nők saját magukat diszkriminálják.

Tegyél meg mindent, de ne értékeld le magad!

Számos házi praktika létezik, és számos kence és jó tanács is akad. Persze ezeket ki lehet – és kell is – próbálni, mert vannak köztük olyanok, melyek enyhítik a „problémát”. Leginkább a lelki problémákat

Ám ha átlagos nő vagy, és ott marad némi „csatatér” a hasadon szülés után, örökre, ne ess kétségbe. Nincs mit tenni, be kell látnod, hogy nem a test változásai ellen kell tiltakoznod, hanem saját negatív gondolataid ellen, és azok ellen, akik nem szívelik tested változásait. 

Ugyanis értéked nem csökkent, hanem nőtt: anya és felnőtt lettél. Olyan ember, akitől azt várják, hogy magabiztos legyen.

Az önbizalomnövelés alapjai

A striák egy anyatigris dögös csíkjai, legyél büszke rájuk.
Azoknak is ráncos lesz a hasuk, akik hiúsági okokból nem szültek, ám nekik nem lesz millió szép emlékük gyermekükről.
Fess a hasadra virágokat, beleszőve abba anyaságod mintázatát. Szeresd meg magad!

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!