3 tipp, hogyan spórolj milliókat egy építkezésen

3 tipp, hogyan spórolj milliókat egy építkezésen

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / 3 tipp, hogyan spórolj milliókat egy építkezésen

Összeszedtük azt a 3 tanácsot, amit bárcsak mindannyian ismertünk volna, mielőtt építkezésre adtuk volna a fejünket!

1. Ne kapkodd el az anyagválasztást!

Az építkezés során rendkívül fontos, hogy milyen anyagokkal dolgozunk, ugyanis ezek fogják meghatározni, hogy:

  • Mekkora lesz az építkezés végső pénzügyi mérlege?
  • Mikorra készülhet el az épület?
  • Mennyire lesz tartós, időtálló a végeredmény?

Sokan esnek például abba a hibába, hogy csak egyetlen helyről kérnek árajánlatot, vagy ha több helyről, akkor az első beérkező árajánlatra csapnak le és nem várják meg a többi beérkezését.

A sietség azonban rendszerint rossz döntéseket eredményez!

Kérjünk be több helyről is árajánlatokat, majd részletesen hasonlítsuk össze őket — elképesztő különbségeket fogunk tapasztalni. Amin pedig mindenképp gondolkodjunk el: az olcsóbb árakat adó vállalat vajon milyen alapanyagokkal dolgozik?

Ne feledjük, hogy a vállalkozások elsődleges célja a profitmaximalizálás — minél kisebb költségek mellett minél nagyobb haszon elérése. Ebből következik, hogy ha kedvező az árajánlat, akkor általában ezt kevésbé minőségi alapanyagokkal érik el.

Ez néha nem jelent gondot, hiszen vannak olyan épített elemek, amelyeknél nem igazán tudunk rossz döntést hozni. Ahol azonban igen (mint például egy porotherm födémgerenda vagy egy porotherm áthidaló esetében), ott válasszunk időtálló, tartós, minőségi alapanyagokat.

Unsplash.com

2. Alkalmazz műszaki ellenőrt!

Az építkezés rengeteg részfolyamatból tevődik össze, egy laikus könnyen el tud veszni ezekben, ezért célszerű alkalmazni egy műszaki ellenőrt.

Míg egy átlagember élete során csak néhányszor (vagy szerencsés esetben egyetlenegyszer) építkezik, egy műszaki ellenőr több száz vagy extrém esetben akár több ezer építkezést is levezényel, ezáltal olyan dolgokat lát, ami az átlagember szeme előtt láthatatlan marad:

  • segít kivédeni az építési hibákat,
  • képben van az aktuális árakkal,
  • akár vissza is bontathatja a nem megfelelően kialakított részeket.

Bár egy műszaki ellenőr alkalmazása komoly összegbe kerülhet, ez még mindig a töredéke annak, amit az olyan komoly hibák jelentenek, mint például a nem megfelelő áthidaló, a gondatlanul kivitelezett alapozás, a gyenge minőségben megvalósított szigetelés vagy éppen a helytelenül elvégzett pincetömb kiemelés.

Ez pedig különösen igaz annak tudatában, hogy egy építkezésnek kétfajta költsége létezik.

3. Gondolj a költségekre!

Mint minden hosszú távú befektetés, úgy az építkezés is kétfajta költségelemből tevődik össze:

  • kezdeti költségek,
  • fenntartási költségek.

A szabály viszonylag egyszerű: amit megspórolunk a kezdeti költségeken, azt általában később, a fenntartási költségeken keresztül fizetjük meg. Ezért érdemes inkább globálisan, a teljes költségben gondolkozni.

Amennyiben például nem megfelelő a hőszigetelés a nyílászárók helytelen beszerelésének vagy gyenge minőségének köszönhetően, azt később a fűtésszámlán keresztül fizetjük meg. Ugyanez igaz a szigetelésre, a fűtésrendszer kialakítására vagy bármely más építési folyamatra.

Nagyon fontos tehát, hogy egy építkezésnél hosszú távban gondolkodjunk és ne spóroljunk az anyagok vagy a kivitelezés minőségén, mert előbb-utóbb meg kell majd fizetnünk a költségeket — és sajnos utólag már jóval nehézkesebb, körülményesebb és drágább lesz.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást