Sosem hitted volna: 6 dolog, amire a zsírkrétát használhatod

Sosem hitted volna: 6 dolog, amire a zsírkrétát használhatod

Címlap / Otthon / Hobbi / Sosem hitted volna: 6 dolog, amire a zsírkrétát használhatod

Ha valaha volt gyerek a családban, az biztos, hogy zsírkréta darabokat még évtizedek múlva is találsz a fiókok mélyén vagy a kacatok között. A kallódó, maradék, vagy csak megunt, esetleg nem olyan jó minőségű zsírkrétát nem kell kidobnod, ha a gyerek már nem játszik vele – több dologra jó, mint hinnéd.

Karcos bútor

A régi fa bútorok szép fénye csúnyán megtörhet egy aprócska karcoláson is. Szerencsére a kisebb felszíni sérüléseket könnyen kijavíthatod, ha fogsz egy kis darab, a fa színével megegyező zsírkrétát, és bedörzsölöd vele a sérülést.
Ez után puha ronggyal töröld át a felületet és fújd le bútorápolóval a fát. A karcolás szinte nyomtalanul eltűnik.

Kézre álló óriás kréta

A kis darabka zsírkrétákkal a gyerekek már nem szívesen színeznek. A maradékokat szedd össze, és dobáld kis sütőformákba, majd tedd őket néhány percre a sütőbe.
A zsírkréta darabok összeolvadnak, és miután kihűltek, egyszerűen kifordíthatod őket a formából, így mókás, csillag, szívecske vagy más formájú színezőket kapsz. Nyugodtan készítheted az óriás krétákat többféle zsírkrétából is, a gyerekeknek kifejezetten tetszeni fognak az egymásba olvadó színek.

Gyertya színezése

Különösen télen népszerű kézműves kikapcsolódás a gyertyaöntés, amit a gyerekekkel is kipróbálhattok.
Ha az olvasztott viaszba zsírkrétát is dobtok, akkor bármilyen színű gyertyát készíthettek – egy normál méretű gyertya készítéséhez körülbelül egy centiméteres zsírkrétával számolj. Ha a krétát nem olvasztjátok fel teljesen, csak óvatosan elkeveritek, akkor tarka, batikolt hatású gyertyát is készíthettek.

Zsírkréta festmény

Mire megnő a gyerek, biztosan akad pár doboz zsírkréta, ami úgy kerül a fiók mélyére, hogy soha ki sem nyitottátok. Ha ezeket egy nagy papír tetejére, szorosan egymás mellé sorakoztatva felragasztod ragasztópisztollyal, majd egy hajszárítóval melegíteni kezded őket, a papírra színes örvény fog lefolyni, amiből csodás dekoráció készíthető.
Ragaszthatsz fel néhány árnyalatot, például sötétebb és világosabb kéket szürkével, de akár az összes színt is felhasználhatod – ebben az esetben az eredmény akkor lesz a legszebb, ha a krétákat a színskála szerint rendezed, általában ennek megfelelően vannak a dobozban is.

Kép forrása: glorioustreats.com

Mécsestartó

Fehér papírból vágj három egyforma, téglalap alakú darabot, majd mindegyikre reszelj egy kis darab zsírkrétát. Borítsd be a lapokat zsírpapírral, és egy vasalóval óvatosan simítsd végig őket, hogy a zsírkréta ráolvadjon a fehér papírra.
Ez után a lapokat a hosszabbik szélük mentén ragaszd össze, és húzd őket a mécsestartó üvegpohárra. A gyertyaláng szépen megvilágítja a színes, absztrakt formákat.

Kép forrása: Blogspot / nestingcoral

Tojásfestés

Ugyan nincs itt a szezonja, de jó tudni, hogy zsírkrétával tojást is villámgyorsan lehet dekorálni: a főtt tojásokra festhettek mintákat, de az is jól mutat, ha a különböző színű zsírkrétákkal akár több rétegben besatírozzátok a tojásokat, majd újjal elmaszatoljátok a színeket.
Körülbelül 30 perc száradási idő kell, ez után a tojások már nem fogják meg a kezdet.

+1 tipp: hogyan tüntesd el a zsírkréta foltot?

Ahol zsírkréta és gyerek is van, ott előbb vagy utóbb zsírkréta folt is lesz. Bosszankodni azonban nincs okod, ha tudod, mivel tüntetheted el a szennyeződést. A bútorról fogkrémmel érdemes ledörzsölni a zsírkrétát, míg például a kanapéról vagy a ruhából folttisztítóval és denaturált szeszes áztatással szedheted le a foltot.
Érdemes próbálkozni a WD 40-nel is, hiszen ez a szer oldja a zsíros szennyeződéseket is.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást