Hozzávalók 8 személyre
– fél kiló hámozott és kockára vágott burgonya
– egy kis csokor aprózott zeller-zöld
– két fej aprózott hagyma
– 10 dkg füstölt sonka
– 0,8 liter víz
– 1 leveskocka (opcionális)
– frissen őrölt fehér vagy fekete bors
– 7 dkg vaj
– 4 dkg liszt
– 0,5 liter tej
– só, ízlés szerint
Elkészítése
1. Tegyük fel főni a burgonyát, zellerzöldet, hagymát, sonkát és vizet egy lábasba. Morzsoljuk rá a csirkeleves-kockát, sózzuk és borsozzuk.Addig főzzük, amíg a burgonya megpuhul (kb. 10-15 perc a forrás után).
2. Egy külön serpenyőben olvasszuk fel a vajat, öntsük rá a lisztet és kevergessük 1 percig. Lassan öntsük hozzá a tejet és kavargassuk csomómentesre.
3. Kevergessük további 4-5 percen keresztül, majd öntsük a rántást a levesbe, és főzzük fel. Azonnal tálalhatjuk.
Tipp:
Tálaljuk a levest egy nagyobb cipóban. Vágjuk le a cipó kalapját, vájjuk ki a belsejét, majd kalapjával együtt tegyük be pirulni a sütöbe. Az így tálalt leves sokkal ízletesebb, esztétikusabb.