Sokkal rosszabb hatással van ránk, ha a családtagjainkkal veszekszünk, mint mikor a partnerünkkel

Sokkal rosszabb hatással van ránk, ha a családtagjainkkal veszekszünk, mint mikor a partnerünkkel

Címlap / Életmód / Egészség / Sokkal rosszabb hatással van ránk, ha a családtagjainkkal veszekszünk, mint mikor a partnerünkkel

Ha feltennénk a kérdést a házas, vagy párkapcsolatban élő embereknek, hogy életükre és egészségükre ki van a legnagyobb hatással, a legtöbben a partnerüket neveznék meg. Ez valószínűleg azért van, mert párunkkal érintkezünk a legtöbbet – hiszen együtt élünk – és legintimebb kapcsolatban vele vagyunk napi szinten.

Egy nemrég megjelent tanulmány azonban azt állítja, hogy a romantikus kapcsolat közel sem olyan meghatározó dolog életünkben, mint ahogy azt eddig hittük. A Journal of Family and Psychology (Családi és pszichológiai szaklap) értekezése szerint a közeli családtagjainkkal – tehát a szüleinkkel és a testvéreinkkel – fenntartott kapcsolat ugyanis sokkal inkább hatással van az egészségünkre, mint a partnerünkkel való viszonyunk. 

A kutatás csaknem 3000 embert vizsgált, akiknek egészségügyi állapotát 1995 és 2014 között követték nyomon. Ezalatt a csaknem húsz év alatt több kérdőívet is ki kellett töltenie a résztvevőknek, amik általános egészségügyi állapotukon kívül a családi életükre is kitértek.

A kérdések között szerepelt például, hogy „Milyen gyakran érzi úgy, hogy családtagjai kritizálják önt?”, illetve „Érezte-e már úgy, hogy túl sokat várnak el öntől a szülei?”

A házas- és élettársakkal kapcsolatban arra voltak kíváncsiak az orvosok, hogy „Ön szerint kellően értékeli önt partnere?” vagy „Milyen gyakran vesznek össze párjával?”

A résztvevők egyészségével kapcsolatban azt nézték, vannak-e gyomorpanaszaik, krónikus fejfájásuk vagy volt-e agyvérzésük és összevetették az adatokat a családi kapcsolatokra adott válaszokkal. Mint kiderült, az általános egészségi állapot romlása gyakran járt együtt az eleve rossz, vagy megromlott családi kapcsolatokkal.

Ez a hatás visszafelé is „működött”, tehát ha valakinek súlyos betegsége volt, az negatívan hatott családtagjai egészségére is. Nem meglepő módon az ellenkező is igaznak bizonyult, ami azt jelentette, hogy a rendezett, kiegyensúlyozott családokban kevesebb volt a krónikus beteg és azok az emberek tovább is éltek. 

fabianaponzi/depositphotos.com

Az is kiderült, hogy míg a mérgező családtagok negatív hatással voltak az egészségre, addig a partnerrel való kapcsolat nem befolyásolja nagy mértékben az emberek egészségét, sem rossz, sem jó irányba. Ez az eredmény némileg ellentmond egy előző kutatásnak, melyben arra jutottak a szakemberek, hogy felnőtt életünkben a romantikus kapcsolatunk a legfontosabb, ami ezáltal merőben képes befolyásolni mentális és fizikai egészségünket.

A csaknem húsz éven át tartó kutatás azonban bebizonyította, hogy családtagjaink sokkal inkább hatással vannak egészségügyi állapotunkra, mint szerelmeink.

Ezt a jelenséget a kutatók azzal magyarázzák, hogy míg egy partnert viszonylag egyszerűen el tudunk hagyni és másikat keresni, addig közeli családtagjainkkal nem tudjuk ilyen könnyen megszakítani a kapcsolatot. Ahogy a mondás is tartja, családját nem tudja megválasztani az ember, így szüleink és testvéreink mondhatni „adott”, megváltoztathatatlan szereplők az életünkben. 

Ezzel természetesen nem állítjuk azt, hogy szerelmeink nincsenek hatással az életünkre, hiszen az elmúlt évek kutatásai szerint romantikus kapcsolataink igenis befolyásolhatják egészségünket, csak nem olyan nagy mértékben. Idegrendszeri, endokrinológiai, immunrendszeri és kardiovaszkuláris problémáinkra igenis hathat negatívan egy rossz párkapcsolat, azonban a családunk egészségre gyakorolt hatása sokkal erőteljesebb. 

A kutatók azt ajánlják, hogy fektessünk energiát abba, hogy közeli családtagjainkkal rendezett viszonyt ápoljunk és ha szükséges, ne féljünk szakembert is bevonni, a családterápia ugyanis nagy segítség ezen a téren.

A kutatás vezető professzora, Sarah Woods azt javasolja, hogy foglalkozzunk a családon belüli problémákkal, mert amennyiben szüleinkkel vagy testvéreinkkel feszült, neheztelő vagy mérgező kapcsolatot ápolunk, az előbb-utóbb meg fog mutatkozni az egészségünk romlásán. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást