A pandémia nem várt következménye: kevesebb barátunk maradt

A pandémia nem várt következménye: kevesebb barátunk maradt

Címlap / Életmód / Lélek / A pandémia nem várt következménye: kevesebb barátunk maradt

Egymással összezárva

Amikor a „normális” életünket éljük, el vagyunk foglalva a rutin feladatainkkal: családi életet élünk, munkába járunk, edzünk és persze alkalomadtán némi szórakozást is beiktatunk. Tervezzük az életünket, a nyaralásunkat és igazodunk a munkánkhoz, a párkapcsolatunkhoz. Ez az alapeset.

Az elmúlt évben, minden, aminek változnia lehetett, az változott. Ahhoz kellett alkalmazkodunk, amit előírtak nekünk. Azt viszont senki sem tudta előre megmondani, hogy hogyan csapódik le ez a helyzet a háztatásokban és a családokban. 

Azok a párok, akiknek azelőtt is erős lábakon állt a kapcsolatuk, az egymás iránt érzett szeretetük még inkább elmélyült.

Sokan babát vállaltak, és hálásak voltak, hogy még több idő tölthettek egymással.

Akik amúgy sem voltak jó kapcsolatban, azoknál kiéleződtek a problémák és gyakran elváltak. A megromlott párkapcsolatokban további frusztrációkat okozott az, hogy eltűnt a szeretővel való kapcsolattartás is. Helyette kimagasló volt az online térben való kutakodás, az internetes társkeresés és virág korát élte a cybersex is.

Most, hogy egyelőre nagyon úgy tűnik, nem lesz újra kötelező karantén – legalábbis társadalmi szinten már nem – a világ újra kinyílt, lehet bárhová és bárkivel menni, ám az emberek mégis magányosak. Miért?

Gyengültek a baráti kapcsolatok

Elszoktunk kicsit egymástól. Az elmúlt évben megtanultuk, hogyan lehet otthon is jól szórakozni, megszoktuk és megszerettük a home officet. Berendezkedtünk egy kicsit elszigetelt világra és eltűntek a kapcsolódásaink. Most, hogy már visszaállt a gazdaság, kinyíltak a határok, elmehetünk színházba, moziba, bárhová, különös jelenségbe ütközünk: mégis kit hívjunk el magunkkal?

Nem biztos, hogy az újra felvett kapcsolat ugyanolyan lesz, mint amilyen régen volt. 

Amerikai kutatók 2020 áprilisa és 2021 júniusa között, felmérést végeztek azzal kapcsolatban, hogy az embereknek, hány olyan családtagjuk, barátjuk van, akire támaszkodhatnak, aki segítene akkor is, ha betegek lennének, kitől kérhetnének kölcsön, és kivel beszélnék meg az érzelmi problémáikat. Ebben az időintervallumban több mint 185 ezer amerikai lakost kérdeztek meg, és vizsgálták meg a válaszaikat. Az eredményeken a kutatást végző professzor is meglepődött.

A válaszadók 32 százaléka számolt be arról, hogy talán egy ember, vagy egy sincs, akivel például megbeszélhetné az érzelmi problémáit. 30 százalék felett volt az a szám is, hogy nincs olyan ember, akiben megbíznának, és aki esetleg ápolná őket. Kutatók szerint akár egy-két évbe is beletelhet, hogy a régi kapcsolataink újjá éledjenek, vagy újakat építhessünk. És sajnos lehetséges, hogy van olyan kapcsolat, amit már nem is lehet helyrehozni. 

Nem kell amerikai kutatásokra támaszkodnunk ahhoz, hogy a kapcsolataink elhalványulását a bőrünkön is érezzük. Tegyük fel magunknak ugyanezeket a kérdéseket, mint amiket a felmérésben feltettek az amerikai embereknek.

Csökkent a kapcsolataink száma, vagy megmaradtak az életünkben ugyanazok emberek?

Bevallom őszintén, nekem lecsökkent. 

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást