A sminktermékeknek is van lejárati ideje – mutatjuk, hogy mi meddig áll el

A sminktermékeknek is van lejárati ideje – mutatjuk, hogy mi meddig áll el

Címlap / Stílus / Arc / A sminktermékeknek is van lejárati ideje – mutatjuk, hogy mi meddig áll el

Sokan esnek abba a hibába, hogy nem szelektálják rendszeresen a sminkcuccaikat, emiatt pedig esetleg olyan terméket használnak, aminek már régen lejárt a szavatossága. A legtöbb esetben nem is szembesülsz könnyen a problémával, hiszen ha a termék állaga, illata nem változik, valószínűleg úgy gondolod, hogy nincs semmi baja. Pedig amellett, hogy igazi baktériumtanya alakulhat ki rajta, veszélyes is lehet.

A legtöbb esetben a sminkek csomagolásán található egy kis kerek tégelyhez hasonló piktogram, amiben egy szám és egy „M” betű szerepel. Ez mutatja, hogy a kibontástól számítva hány hónapig tudod biztonságosan használni az adott terméket. Ha ilyesmit nem találsz, akkor a következő dolgokra kell figyelned, mert ezek a jelek elárulhatják, hogy még a fiókban a helye a sminkednek vagy érdemesebb a kukába tenned.

Szempillaspirál

Általában maximum 6 hónapig áll el, azonban ahogy ki és be tologatod a kefét a tégelybe, rengeteg baktérium is belekerül, ezért a szempillaspirált mindig érdemes kidobnod, ha már lejárt.

Ezek a bacilusok viszketést, pirosságot is okozhatnak.

Onnan tudod megállapítani, hogy jó-e még, hogy milyen az illata. Ha gázolajra emlékeztet, vagy egyszerűen büdös, akkor mindenképpen dobd ki.

 

Alapozó

Nagyjából 12 hónapig áll el a folyékony változat, ha viszont nincs kibontva, ennél hosszabb is lehet a szavatossága.

Érdemes száraz, páramentes helyet keresned neki, mert különben elszaporodnak benne a baktériumok és megromlik.

Ha megváltozik a színe, állaga vagy illata, érdemes kidobnod, ugyanis a használata pattanásokat és irritációt is okozhat!

 

Korrektor

A folyékony állagú termékek általában egy évig állnak el, a porok és a szilárdabb termékek pedig 2 évig bírják.

Azonban ha megváltozik a színe, érdemes kidobnod, ez a jel ugyanis arra utal, hogy már megromlott, és inkább pattanásokat okoz, nem pedig elfedi a bőrhibákat.

 

Púder

Az egyik legtovább elálló sminktermék, ugyanis 2 évig tart a legtöbb szavatossága.

Ha viszont vizet is tartalmaz, akkor érdemes gyakrabban lecserélned, ugyanis a fürdőszobában hagyva könnyedén elszaporodhatnak benne a baktériumok.

A különböző kivonatokkal is hasonló a helyzet, ezért mindig figyelj a lejárati időre!

 

Pirosító

A krémes állagú pirosítók egy évig tarthatók el, míg a púderhez hasonlóan a kivonatokat és vizet tartalmazó termékek ennél rövidebb ideig használhatóak.

Soha ne érje víz, ez ugyanis kedvez a baktériumok elszaporodásának.

Ugyanez igaz akkor is, ha vízbázisú alapozóra vagy krémre kerül, hiszen az ecsettel magára a termékre is folyadék kerülhet.

Érdemes ezért néhány percet várnod, mielőtt felviszed, aztán töröld le az ecsetet, így elkerülheted a problémát.cHa megváltozik a termék állaga vagy színe, érdemes lecserélned.

 

Szemhéjpúder

A legjobb, ha háromhavonta cseréled őket, ugyanis könnyedén gyulladást okozhatnak.

Mivel a szemed alapvetően nedves és néhány aprócska porszem belekerülhet sminkelés közben, érdemes körültekintőnek lenned.

A krémes állagú szemhéjfestékek pedig még könnyebben változnak petricsészévé, ezért különösen figyelj arra, hogy időben lecseréld!

Ha megváltozik a termék színe vagy illata, a fiók helyett a kukába tedd.

 

Tus

Mivel a szemhéjpúderhez hasonlóan akár észrevétlenül is a szemedbe kerülhet és érzékeny területre viszed fel, érdemes a tust és a szemceruzát is háromhavonta lecserélned.

Ha nem teszel így, pirosságot, viszketést is tapasztalhatsz.

A ceruzák egy fokkal kevésbé veszélyesek ebből a szempontból, de ha látod, hogy fehéres filmréteg képződött a hegyén, érdemes kifaragnod.

 

Rúzs és szájfény

Érdemes évente lecserélned őket, hiszen szerencsére általában nem tartalmaznak vizet, ezért tovább bírják, mint más termékek.

Ettől függetlenül ha beteg voltál, már ne használd a rúzsodat, hiszen könnyedén újra megfertőzheted magad vele.

Ha megváltozik a termék állaga, akkor mindenképpen érdemes lecserélned: a rúzsok általában megkeményednek, a szájfény pedig folyékonyabbá válhat.

 

Körömlakk

A legjobb, hogy nem romlik meg azért, mert a baktériumok elszaporodnak benne, viszont ha besűrűsödik és már nem tudod rázogatással sem megváltoztatni az állagát, akkor érdemes kidobnod.

 

Eszközök

Ha rendszeresen tisztítod őket, a sminkecsetek akár évekig is jó társaid lehetnek, azonban ha elkezd hullani a szőrük, érdemes újra cserélned őket.

A legjobb, ha minden használat után áttörlöd őket és kéthetente kapnak egy kellemes fürdetést samponnal vagy ecsettisztítóval.

A legjobb, ha szőrrel felfelé tárolod őket egy nyitott dobozban, így nem fognak összenyomódni és kellően kiszellőzhetnek.

Az olcsóbb sminkszivacsok, amikhez nem tartozik tisztítószer két használatig bírják, de azok a változatok, melyhez adnak ilyet, több hónapig is használhatóak maradnak.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást