Stílus / Arc

Sminksuli: Így készítsd el Marilyn sminkjét

A színésznő stílusát a mai napig rengetegen utánozzák, sminkje mára ikonikussá vált, ezért arra gondoltam, hogy megmutatom nektek, hogyan is készül ez a csodálatos glam smink. Vizsgáljuk meg először is az eredetit.

Facebook: juliakardomakeup
Instagram: julcsakardos

Az ikonikus Marilyn smink

Mielőtt rátérnénk a szemsmink részleteire, fontos kitérni a bőrképre. Marilyn mindig makulátlanra alapozta bőrét, ezt akkoriban vastag, erős fedésű, matt alapozóval és jelentős mennyiségű púderrel lehetett csak elérni. Szerencsére ma már rengeteg típusú alapozóból és korrektorból választhatunk a bőrtípusunknak megfelelően, és a teljesen matt hatástól is eltekinthetünk, hiszen most az egészséges fényű bőr a trendi.

A járomcsont alatt árnyékoló púdert használt a színésznő, pirosítót viszont nem látunk a képen, ami az élénk vörös ajkak miatt szerintem nagyon jó döntés. A szemöldök formája egyértelműen szögletes, mai szemmel talán túlságosan is “csodálkozó” és sötétebb a hajszínnél pár árnyalattal. A szem smink egy természetes, matt szemhéjpúderekkel elkészített árnyékolásra épül, hangsúlyos hosszú tusvonallal és műszempillával. Ezen a képen jól látszik, hogy ez még nem volt elég a dívának, az alsó szemhéjra is tusvonal került, amitől sokkal nagyobbnak tűntek a szemei.

Végül a smink koronája a teltre rajzolt vörös ajak, ami sosem megy ki a divatból. A szépségpötty Marilyn védjegyévé vált, ma már inkább a szeplők hódítanak, úgyhogy ha rám hallgattok, azokat semmiképp se tüntessétek el az alapozóval. Most hogy kielemeztük, kezdődhet a sminkelés. Íme lépésről-lépésre:

Szem smink lépésről lépésre

1. Válassz ki egy világos, matt szemhéjpúdert és vidd fel az egész mozgó szemhéjra ( a mélyítő ívig), valamint a szemöldök csontra.

2. Válts egy laza szövésű árnyékoló ecsetre (én ezt használtam: 601503 Bősz ecset) és menj végig a mélyítő íven egy szintén matt, világosbarna szemhéjpúderrel.

3. A külső sarokban mélyítsd el a színt egy sötétebb barnával. Ehhez én egy kisebb, kúp alakú ecsetet szeretek használni.

4. Ugyanezzel a sötétbarna szemhéjpúderrel húzd meg az alsó szemhéjon az egyenes vonalat. Minél vékonyabb és laposabb fejű az ecset, amit használsz, annál könnyebb dolgod lesz. Én a szemhéj közepénél szeretem kezdeni és figyelek rá, hogy egyenesen húzzam a vonalat, ne kezdjem el követni a természetes ívet. Ceruzát is használhattok ehhez a lépéshez, ha azzal kényelmesebb, csak ne válasszatok túl puhát, mert az 2 perc alatt el fog maszatolódni. Következhet a tusvonal…

Tusvonal és pilla

1. Már korábbi cikkeimben is írtam, hogy én először a tusvonal szárny részét szeretem megrajzolni, nyitott szemmel, így biztosan olyan íve lesz amilyet szeretnék. Marilyn tusvonala inkább egyenes volt mint íves, ez alatt azt értem, hogy a szárny rész az utolsó szempillától azonnal felfelé indul, nem kanyarodik lefelé. Ez nagyon szépen megemeli a szem külső sarkát, azoknak a lányoknak különösen jól áll, akiknek szomorú vágású szemük van.

2. A szárny rész berajzolása után húzd meg a teljes tusvonalat, én gél állagú tust és lapos, ferde ecsetet használtam (MAC – Fluidline – Blacktrack, MAC 266-os ecset)

3. Ezek után jöhet a szempillaspirál (ha szükséges, akkor előtte szempilla pödrés). Szőkék figyelem: A pillák tövét is fessétek be feketére, ebben segítségetekre lehet a tusvonalhoz használt gél és a ferde ecset.

4. Az autentikus Marilyn sminkhez elengedhetetlen a soros műszempilla. Nagyon szépeket lehet kapni (a képen láthatónál jóval természetesebbeket is), ez a típus a modellem kedvence, Claire’s-ben tudtok hozzájutni. Ragasztónak továbbra is ezt ajánlom: Duo – Brush on striplash adhesive

Árnyékolás és vörös ajkak

1. Amikor elkészült a szemsmink, rajzold meg a szemöldök ívét egy matt, barna szemhéjpúderrel (nagy kedvencem: MAC – Eyeshadow – Charcoal brown) és egy ferde ecsettel. Fontos, hogy szögletes formát alakítsunk ki, de ízlésesen, nem teljesen elrugaszkodva az eredeti formától.

2. A következő lépés az árnyékolás, aminél továbbra is lényeges, hogy arcformának megfelelően kell gondolkozni. Marilynnek elsősorban a járomcsont alá került az árnyék. Használhattok árnyékoló vagy bronzosító púdert, vagy akár krémes árnyékolót is, a lényeg az, hogy matt legyen és szépen dolgozzátok el a széleket.

3. Elérkeztünk a szájfestéshez. Mivel az eredetinél kerekebb, teltebb formát szeretnénk rajzolni, ezért mindenképpen kontúr ceruzával érdemes kezdeni (használjatok alá rúzs bázist is). A bal alsó képen láthatjátok, hogy én mindig kis részleteket rajzolok meg először és csak a végén kötöm össze a vonalakat. Elsősorban az ajkak két oldalán kerekítek, nem a középső részeken.

4. A kontúr megrajzolása után egy krémes állagú, erősen pigmentált rúzzsal fessétek ki az ajkakat. A krémes csillogástól még dúsabb lesz a hatás.

Amit én használtam: MAC – Lip pencil – Cherry és MAC – Lipstick – MAC red

Íme a végeredmény

Abban szerintem mindannyian egyet értünk, hogy Marilyn pontosan tudta mitől döglik a légy. Azóta is ez a legnőiesebb, legdögösebb smink, nem véletlenül látjuk olyan gyakran a vörös szőnyegen.

Remélem kedvet kaptatok és kipróbáljátok magatokon, garantálom hogy hozza magával a díva életérzést. Aki pedig csak viselni szeretné, de nem vesződne az elkészítéssel, az keressen engem (facebook, instagram: julia_kardos_mua)