Arc / Stílus

Sminksuli: Így sminkelj, ha nem egyforma a két szemed

Sminksuli: Így sminkelj, ha nem egyforma a két szemed

Ehhez a cikkhez ismét egy barátnőmet kértem fel modellkedni, akin már többször volt alkalmam kísérletezni. Sok nőnek van Julcsiéhoz hasonló asszimetrikus szemhéja, ami általában nem feltűnő, viszont egy rossz sminkkel sokkal látványosabbá lehet tenni a különbséget a két szem között. Nézzétek majd meg figyelmesen a következő képet. Julcsi bal oldali mozgó szemhéjából sokkal nagyobb terület látszik nyitott állapotban, mint a jobb oldaliból. Erre érdemes odafigyelni sminkelés közben, ő például a bal oldali tusvonalat mindig vastagabbra festi magának. Én egy szép körsatírt fogok elkészíteni neki, lássuk lépésről-lépésre.

Analizálás

Mivel most a szemsminkre koncentrálunk, ezért az alapozást, pirosítást, szemöldököt és szájfényt előre feldobtam, csak a korrektort hagytam ki, mivel nem szeretném összepiszkítani majd a lehulló szemhéjpúderrel. A szemeken első lépésként természetesen most is bázist használok, felviszem az egész szemhéjra és az alsó pillasorra is.

Azt már megbeszéltük, hogy a bal oldali szemhéj nyitottabb és az is észrevehető, hogy kissé lefelé billen a külső sarka.

A terv tehát a következő: Fel fogok rakni egy színt az egész mozgó szemhéjra, és úgy fogom elsatírozni felfelé, hogy nyitott állapotban pontosan ugyanolyan magasan végződjön mindkét oldalon. Emellett a bal szemnél a kűlső sarokban picit cicásan fogom vezetni a színt, ezzel kompenzálva a lefelé billenést.

Amit én használtam: MAC – 24 hour eye base

Világos barna a szép átmenet érdekében

Több cikkben is leírtam már, hogy szeretek minden színt egy világos barna, matt szemhéjpúderrel elfüstölni, így nagyon szépen beleolvadnak a bőrbe, tökéletes lesz az átmenet.

A szokásos (képen látható) satírozó ecsetemet használom és nagyon figyelek, hogy mindkét oldalon pontosan ugyanakkora “bőrszín sávot” hagyjak a szemöldök alatt.

Nyugodtan satírozzatok nyitott szemmel, így ellenőrizni tudjátok a szimmetriát. Ugyanebből a színből satírozok az alsó szemhéjra is, mehet rá az egész pufi/táskás részre (ha van ilyenetek).

Amit én használtam: MAC – Eyeshadow – Omega

Választott árnyalat az egész szemhéjra

Most következhet az általatok választott szemhéjpúder. Én a matt textúrát ajánlom, és azon belül is sötétebb árnyalatokat, mivel ezekkel lehet a leglátványosabb eredményt elérni. Egy halvány levendula lila például nem tud sokat változtatni optikailag. Az én első színem ugyan fényes, de később matt feketével fogom sötétíteni.

Ezt egy lapos, lekerekített fejű ecsettel vittem fel, nyomkodó/tapasztó mozdulatokkal. Igyekeztem úgy fotózni, hogy lássátok: a bal oldalon (igazi bal, nem rendezői) a mélyítő ív alatt tartottam a színt, míg a jobb oldalon direkt feljebb ér véget.

Természetesen a szélek el lesznek satírozva, de fontos hogy meglegyen ez a fázis is, és tudatosan törekedjetek a magasság kiegyenlítésére.

Amit én használtam: MAC – Eyeshadow – Cranberry, Bősz CB 329 8-as szemhéjszínező ecset

Satírozás

A satírozó ecsettel minden éles vonalat eltüntetek, ha kell akkor az előző matt világos barna púderrel is visszatérek. A képen látjátok a végeredményt, a lényeg, hogy a magasság és a forma megegyezzen a két szemen és ugye a bal oldalon nem szabad engedni a szomorú ívnek.

Ha esetleg mégis túlságosan lefelé satíroztátok, akkor vegyetek elő egy fültisztító pálcikát (száraz legyen) és apró, simogató mozdulatokkal próbáljatok meg törölni a szemhéjpúderből.

Később majd a korrektorral is lehet finomítani. Ezután felviszem a színt az alsó szemhéjra is, végig a pillák alatt és összedolgozom a világosbarnával.

Ugyanúgy ahogy a felső szemhéjon is, a fukszia árnyalat intenzíven indul a pillák közelében és lefelé szép lassan megy át a világosbarnába.

Fekete ceruza

Ezután előveszek egy fekete ceruzát, kihúzom vele a vízvonalat és jó erősen megfestem vele a pillák tövét is.

A képen láthatú kúp alakú ecsettel dolgozom el, az a cél, hogy ne maradjanak lyukak a pillák között, mindenhol egyenletes legyen a fekete szín.

Amit én használtam: Smashbox – Always sharp waterproof kohl liner (Raven)

Pilla pödrés és spirálozás

Nagyon vártam, hogy leírhassam nektek ezt a tényt. A pilla pödrő egyáltalán nem káros!

Julcsi barátnőm az élő példa (de akár az édesanyjára is hivatkozhatnék), hiszen hosszú évek óta minden nap használja és láthatjátok, gyönyörű sűrű pillái vannak.

A jó pap holtig tanul, bevallom őszintén, hogy pár hónapja megfigyeltem a technikáját és azóta én is másképp csinálom, mint előtte.

Két helyen is “rányom” a pillákra, egyszer a tövekhez közel és egyszer a végek felé, így alakítja ki az ívet. Ha ezzel kész vagytok, azonnal fessétek ki spirállal, ez fogja fixálni a formát.

Amit én használtam: MAC – Extended play gigablack lash

Matt fekete szemhéjpúder

Ezt a lépést okosabb lett volna spirálozás előtt elvégezni, mindenképpen vissza kellett térnem a felső szemhéjra egy kis matt feketével.

Mivel az alsó szemhéjon használtam feketét, ezért felülre is kívánkozott és ahogy az elején is leírtam, így sokkal hatásosabb lett az optikai “csalás”.

Az elv továbbra is az volt, hogy a pillák tövében legyen legsötétebb a szín. A bal oldali mozgó szemhéjon kicsit többet használtam, magasabbra vittem fel, mivel ez volt eredetileg a tágabb.

Érdemes ehhez minél kisebb fejű, precíz ecsetet választani.

Amit én használtam: Make Up For Ever – Artist shadow (Black), MAC 231 Small shader brush

Íme a végeredmény

Elkészült a szemsmink, utolsó simításképp kitöröltem a lehullott szemhéjpúdert és felvittem egy kis korrektort a szemek alá.

Remélem, hogy tudtam segíteni néhányotoknak ezzel a sminkkel, próbáljátok ki, szerintem ez a legelőnyösebb megoldás.

Sminkoktatások során gyakran találkozom aszimmetrikus szemhéjú nőkkel és mindig azt látom, hogy sokkal jobban frusztrálja őket, mint amennyire feltűnő.

Higgyétek el, nem a tökéletesség számít!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást