Romlottak lehetnek a sminkcuccaid. Miket érdemes kidobnod?

Romlottak lehetnek a sminkcuccaid. Miket érdemes kidobnod?

Címlap / Stílus / Arc / Romlottak lehetnek a sminkcuccaid. Miket érdemes kidobnod?

Ha most, hogy ismét egyre gyakoribbak a közösségi programjaink, te is újra előkapod a kedvenc sminkkellékeidet, néhány intő jelre mindenképp figyelj oda. Egyáltalán nem biztos, hogy a fürdőszobai szekrényben olyan jó helyük volt az elmúlt hónapokban, hogy továbbra is ajánlott a használatuk.

Nem mindegy, hol és hogyan tároltad a sminkjeidet

Bár minden sminken szerepel egy lejárati idő, a tárolás módja nagyban befolyásolja az adott termék élettartamát. Általánosságban véve az a legjobb, ha hűvös helyen tárolod a sminkjeidet, ahol kevés fényhez jutnak. Ez egyáltalán nem a szobád vagy a fürdőszobád polca, állandóan nyitogatott szekrénye, sokkal inkább egy tiszta, sötét fiók. A fürdőszobában való tárolás már csak azért sem jó ötlet, mert a WC közelében sok bakteriális szennyeződést vonzhatnak. A szobában is nyitott helyen számos kórokozónak lehetnek kitéve.

Egy tanulmány pedig azt is megállapította, hogy a használt sminktermékek körülbelül 80-90%-a baktériumokkal szennyezett és gombás.

Ebben a helytelen tárolás mellett annak is szerepe volt, hogy a megkérdezettek 64%-ának elmondása szerint akkor is használtak bizonyos termékeket, miután véletlenül a földre ejtették azokat.  A tanulság tehát a megfelelő tárolás mellett az, hogy ha leejtesz bármilyen sminket, szivacsot vagy egyéb kiegészítőt, csak akkor használd tovább, ha alaposan meg tudtad tisztítani.

Szilárd vagy folyékony smink?

A kevésbé romlandó összetevőket tartalmazó szilárd termékek természetesen tovább tartanak, mint a folyékonyak. Utóbiak esetében egy idő után a fő veszély az avasodás. Így például a hagyományos szemhéjpúderek meglehetősen biztonságosak, de egy folyékony alapozót hosszú hónapok mellőzése után jobb, ha nem kezdesz el ismét használni. 

Ennek oka, hogy a kozmetikumok gyakran tartalmaznak tartósítószereket, antioxidánsokat és emulgeált összetevőket, amelyek biztosítják a termékek hatékonyságát. A termékek felnyitása és használata során viszont mikroorganizmusok és oxigén kerül a termékekre, amelyek ellen egy ideig védenek a tartósítószerek. Viszont amikor az idő múlásával elveszítik a hatékonyságukat, lehetővé teszik a mikroorganizmusok gyors szaporodását.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást