Ez a sikeres emberek titka: pszichológusok árulták el a munkamódszerüket

Ez a sikeres emberek titka: pszichológusok árulták el a munkamódszerüket

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Ez a sikeres emberek titka: pszichológusok árulták el a munkamódszerüket

Lehet, hogy meg van benned a lelki erő, hogy akár korán reggel is kimássz az ágyból, de az után délután kettőig mást sem vagy képes tenni, csak kávét kevergetsz? Ha nem lenne határidő, soha semmivel nem készülnél el? Mit csinálnak máshogy azok az emberek, akikbe elég önfegyelem szorult, hogy elvégezzék a maguk számára kijelölt feladatokat? A Pscyhologytoday.com-on pszichológusok osztották meg az olvasókkal azokat a módszereket, amelyeket ők maguk is használnak, hogy produktívabbak legyenek. Ezekből válogattunk most.

Zárd be az ajtót!

Ha tényleg szeretnél elmélyedni valamiben, akkor ne félj magadra zárni az irodád ajtaját – persze, nincs mindenkinek saját szobája, de sokszor már az is segít, ha lenémítod a telefonodat, kijelentkezel a közösségi oldalakról, és kizárod a környező zajokat, például a kollégák csevegését.
Ehhez hallgathatsz fülhallgatón keresztül klasszikus zenét, de használhatsz akár füldugót is! Ne félj megtenni semmi olyat, ami segít, hogy összpontosíts.

Csak az adott pillanatra fókuszálj

Ha folyamatosan azt mantrázod, mennyi feladatod van még aznapra, vagy a délutáni meeting miatt aggódsz, esetleg már az ebéden jár az eszed, az könnyen aláaknázza a produktivitást.
Mindig csak az adott feladat elvégzésére figyelj, mintha semmi más dolgod nem lenne – és egy így is van, hiszen az adott pillanatban ezért az egy dologért kell felelned. Ha ezzel megvagy, jöhet minden más.

Dolgozd ki a saját módszered!

Ismerd ki magadat, és tapasztald ki, melyik a számodra legjobban megfelelő munkamódszer, és ha beválik, ne félj eltérni a konvencióktól.
Az általános elképzelés szerint például először a nehéz feladatokkal érdemes kezdeni, de ha neked az válik be, hogy néhány könnyebb, kisebb teendővel bemelegíted magadat, akkor tedd azt.

Pomodoro technika

Sok sikeres ember használja a Pomodoro technikát, még ha közülük sokan talán nem is tudják, hogy ez a neve. Ez a módszer különösen akkor segít, ha olyan feladatot kell elvégezned, amit nem szívesen csinálsz, vagy nem érzed motiváltnak magad.
Állíts be magadnak egy 25 perces időzítőt, és amíg le nem ketyeg, dolgozz keményen. Ez után 5 perc pihenő következik, majd újabb 25 perc munka. Ha nem végtelenül kell elmélyülnöd a papírrengetegben, hanem látod a feladat végét, könnyebben veszed rá magadat a munkára.

Légy konkrét!

Sokaknak az apró, elhalasztható ügyek elvégzése okoz gondot. Például, amikor eszedbe jut, hogy fel kellene hívnod a szolgáltatódat, hogy lejelentsd a vízóra állását, de elhessegeted a gondolatot, mondván, majd később időt szakítasz rá.
De mikor van pontosan az a később? Ha valamit nem intézel el azonnal, akkor pontosan jelöld ki magadnak, hogy mikor fogod megtenni, így sokkal nagyobb valószínűséggel fogod tényleg elvégezni, mintha mindig csak egy bizonytalan időpontra odázod el.

Olyan helyen dolgozz, ami motivál

Ez különösen otthonról dolgozók esetében fontos. A nappalid vagy a hálószobád nem a legmegfelelőbb hely a munka elvégzéséhez, bármilyen kényelmesnek tűnik is, mert ezeket a helyszíneket a pihenéssel, lazítással kötöd össze.
Ha nincs otthoni irodád, menj inkább egy könyvtárba, vagy egy kávézóba, bármilyen olyan helyszínre, amit a munkához tudsz kapcsolni, így sokkal könnyebb lesz a feladatra koncentrálni.

Reális elvárások

Ha túl nagy feladatokat jelölsz ki magad számára, csak elveszel a teendőkben, és a kudarc cseppet sem motivál arra, hogy produktív legyél. A sikerélmény azonban segít, hogy máskor is aktív legyél, éppen ezért már reggel, akár még az ágyban fekve, világosan jelöld ki magad számára, hogy mi mindent kell aznap véghez vinned, és erre mikor szakítasz majd időt.
Arra is vigyázz, hogy az elvárások ne legyenek túl alacsonyak, mert akkor úgy fogod érezni, egész nap ráérsz, és könnyen késő estig halogathatod a teendőket.

VIDEO Téli horoszkóp 2023

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást