Pénz és hivatás

5 shopping alapszabály, hogy ne költs feleslegesen ruhákra

5 shopping alapszabály, hogy ne költs feleslegesen ruhákra

Ha valakit még sosem kapott el a vásárlási láz, akkor örüljön, de én, bevallom, hajlamos vagyok rá, hogy elengedjem a lovakat. Aztán persze otthon sopánkodok, főleg akkor, ha olyasmit vettem meg, ami nem érte meg az árát, vagy igazából nem is tetszik. Az alábbi szabályok segítenek kordában tartani magamat – és talán nektek is jól jöhetnek. 🙂

Ne vedd meg, ha nincs mivel felvenned

Persze, időnként nem árt kipróbálni egy új stílust vagy egy addig nem hordott fazont. De gondold végig: ha tényleg semmi, de semmi nincs a gardróbodban, amihez egy kicsit is passzolna a próbafülkében nézegetett darab, akkor valószínűleg eléggé távol áll a stílusodtól, és nagy a valószínűsége, hogy egyik reggel sem éreznéd magadban a késztetést arra, hogy kipróbáld a megszokottal szöges ellentétben álló stílust.

Akkor inkább válassz valamit, ami kicsit más, mégis illik a meglévő ruháidhoz: ha kisebb lépésekben haladsz, a változásról sem kell lemondanod, de nem is dobsz ki pénzt olyasmire, amit sosem veszel fel.

… ha nem vagy biztos benne

Ha nem tudod eldönteni valamiről, hogy tényleg kell-e neked, vagy megéri-e az árát, érdemes rá aludni egyet. De lehet, hogy még inkább érdemes egyszerűen otthagyni a boltban, és nem költeni rá.

Az ember idővel kicsit megunja a már régóta hordott ruháit, ez természetes, de ha valamitől már akkor sem leszel egészen izgatott, amikor megveszed, vagy amikor először felpróbálod, akkor elég kicsi az esélye, hogy a jövőben ez lesz a kedvenc ruhadarabod, vagy szívesen fogod majd hordani.

… ha nem a méreted

Persze, nagyon sok ruha van, amiből éppen csak be kellene venni egy kicsit, vagy ki kellene engedni, és máris remekül állna rajtad. Az is lehet, hogy ez az utolsó darab, és még jó áron is van.

De őszintén, mikor vittél el utoljára egy ruhát a szabóhoz, hogy a méretedre igazítsa? Ha szoktál ilyet csinálni, akkor csapj le a jó vételre, de én már egy ideje nem hitegetem magam ilyesmivel.

Biztosan van legalább 3-4 ruhadarab a szekrényemben, ami a nagy átalakításra vár, immáron évek óta.

… ha nem kényelmes

Oké, tudom, van olyan cipő, amiben kettőt nem tudok lépni fájdalom nélkül, mégis néha felveszem, mert hát olyan gyönyörű. De azért egy jó ideje vásárláskor azt is figyelembe veszem, hogy lehetőleg a kiválasztott ruhában tudjak ülni, állni, lélegezni is, és ne kelljen folyton igazgatni magamon, mert fel- vagy lecsúszik.

Elég sok a pörgős, rohanós hétköznapom, és ezeken inkább elő sem veszem azokat a ruhákat, amikről tudom, hogy néhány óra múlva kényelmetlen lesz a viselésük, és csak még jobban elfárasztanak. Éppen ezért egy ideje nem is veszek ilyeneket.

A ruhádnak azt kellene elősegítenie, hogy magabiztosnak érezd magad, hogy jó legyen a hangulatod. Ha ebben hátráltatna, nem jöhet veled!

És végül: adj egy esélyt a kiegészítőknek!

Sokan méltatlanul bánnak a kiegészítőkkel, vagy nem tulajdonítanak nekik elég nagy szerepet, pedig az egész megjelenésedet megváltoztathatják!

Lehet, hogy egy új ruha helyett elég egy új nyakláncot venni, és ezt akár sokkal olcsóbban is megúszhatod, ha a jobb minőségű bizsuk között keresgélsz.

Még ha egy speciális alkalomra keresel is ruhát, és úgy érzed, nincs semmi a szekrényedben, ami megfelelne az eseménynek, gondold át újra: ha van néhány alapdarabod, amit a megfelelő kiegészítővel kombinálsz, lehet, hogy megváltozik a véleményed.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást