Segítség, kié a gyerek? – nem csak a filmekben létezik apasági teszt

Segítség, kié a gyerek? – nem csak a filmekben létezik apasági teszt

Címlap / Életmód / Család / Segítség, kié a gyerek? – nem csak a filmekben létezik apasági teszt

Nem csupán a mozivásznon merülhet fel a gyanú, hogy a gyermek biológiai apja talán nem azonos azzal, aki neveli őt. Mivel a férfiak számára az apaság életre szóló kötődést, fontos szerepet, identitást, feladatot, kihívást és lehetőséget is jelent egyszerre, nem csoda, ha az érintettek bizonyosságot szeretnének szerezni az ügyben. Dr. Bezzegh Attila laboratóriumi szakorvost és dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta szakértőnket kérdeztük a kényes témáról.

Már a terhesség idején is lehetséges

Sok leendő apuka fejében foganhat meg a kérdés – akár környezete hatására, akár másoktól függetlenül a benne felmerülő kétségek miatt -, ha kedvese áldott állapotba kerül, hogy valóban övé-e a gyerek. A partnereiket gyakran váltogató hölgyek is elbizonytalanodhatnak a pozitívra terhességi teszt láttán, hogy kinek a közreműködésével kopogtatott vajon a gólya.
Kétely esetén szerencsére már a várandósság alatt egy egyszerű vérvétellel is megállapítható, hogy valóban a feltételezett személy-e a magzat édesapja vagy sem. Dr. Bezzegh Attila laboratóriumi szakorvos elárulta, hogy bár a DNS-alapú apasági vizsgálatok megjelenése óta lehetőség nyílik a biológiai kapcsolat megerősítésére vagy kizárására, a magzatvízből és a méhlepényből történő, régi típusú mintavétel akár a vetélés kockázatával is járhat, éppen ezért ilyen célból nem alkalmazzák.

Nem veszélyes sem az anyára, sem a kicsire

Két éve azonban általános gyakorlattá vált a non-invaziv, tehát beavatkozást nem igénylő, egyszerű vérvételen alapuló technika, ahol a kismama vérét speciális kémcsőbe csapolják, a feltételezett apától származó vérmintával együtt elküldik az erre szakosodott kaliforniai laboratóriumba – s ezt követően egy speciális „chip” technikának nevezett módszerrel 317 000 előre meghatározott DNS-szakaszon megtörténik az összehasonlító analízis.
„Az eredmény igen megbízható: az apaság kizárása 100%-os pontossággal történik; az apaság valószínűsítése pedig 99%-os, vagy ennél is nagyobb” – magyarázta Bezzegh doktor, aki megjegyezte: az orvoscsoport tagjai szándékosan kerülik a rájuk nem tartozó információk megismerését, ezért teljes diszkrécióra lehet számítani.
A szakértő nem tud olyan helyzetről, amikor a teszt eredménye miatt abortuszra került volna sor, de hozzátette: az eredmények túlnyomó többsége egyébként is akkorra készül el, amikor a terhesség megszakítása az anya elhatározása alapján már nem lehetséges.

Többen érintettek, mint hinnénk

Még mielőtt bárki azt hinné, ilyen szituáció csak a regényekben és a filmvásznon állhat elő, eláruljuk, hogy egy 2003-as német tanulmány szerint a világon a gyermekek 18-22%-ának más a biológiai apja, mint akit az anyakönyvi kivonaton feltüntettek. Két évvel később a brit John Moores University kutatói nemzetközi adatgyűjtés után úgy becsülték, hogy minden 25. férfi nevel olyan csemetét, akihez biológiailag nincs köze. Ami a magyarországi helyzetet illeti, egyes statisztikák szerint a családban született porontyok 10-15 százaléka nem a férjtől származik.

„Évente körülbelül 1 100 – 1 300 DNS alapú apasági vizsgálat történik, de a páciensek száma folyamatosan nő. Ennél egy nagyságrenddel nagyobb az apasági vélelem megállapítására vagy megdöntésére irányuló perek száma: évente átlagban háromezer apasági per zajlik itthon” – ismertette a számokat Bezzegh doktor.

Később még vérvétel sem kell

A szakértő elmondta, hogy már megszületett gyermek, vagy bizonyosságot kereső felnőtt esetén ugyancsak vérvétellel lehetett DNS-vizsgálatot elképzelni 15-20 évvel ezelőtt, ma azonban kényelmi és etikai okok miatt már nem kerül sor ilyen procedúrára. „A modern laboratóriumok a szájnyálkahártya hámsejt mintát részesítik előnyben, ez az úgynevezett nyálminta” – ismertette Dr. Bezzegh Attila.
A két mintából nyert DNS-t 20 területen, azaz lókuszon hasonlítja össze a laboratórium, s ezután megállapítja az apasági indexet. Ez kizáró eredménynél 0%, tehát biztos nem a vizsgált személy az apa. A teszt másik lehetséges kimenetele a 99%-os vagy ennél magasabb érték, amikor az utód bizonyosan a vizsgált férfitól származik.
Maga a teszt 2-3 munkanapot vesz igénybe, de a leletezés tartamát is figyelembe véve 6-14 napon belül várható értesítés. Ennek kapcsán érdemes minden eshetőségre felkészülni érzelmileg – hangsúlyozta az orvos.

Testi-lelki következmények

„Ügyvédek mesélhetnének azokról a drámai pillanatokról, amikor kliensükről kiderül, hogy nem azok, akiknek gondolták magukat, ezért életük egy teljesen más fordulatot vesz. Lélektanilag egy traumás folyamaton megy keresztül az a személy, akinek identitását megkérdőjelezték azok az emberek, akik hozzá legközelebb álltak. Felmerül benne, hogy eddigi élete hazugság volt, eltitkolták előle, hogy honnan származik, ki is ő valójában. Szerethet-e, bízhat-e azokban, akik becsapták őt, félrevezették, titkok rejtegettek előtte” – nyilatkozta pszichiáter, pszichoterapeuta szakértőnk, dr. Süli Ágota.
Bezzegh doktor végül kiemelte, hogy apaság kérdése nemcsak érzelmi szempontból, hanem egészségügyi okokból is fontos lehet. Bizonyos esetekben ugyanis az utód teljes életmódját meghatározhatja, ha tudatában van egy öröklött vagy örökölhető betegségnek.

VIDEO Téli horoszkóp 2023

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!