Az olasz fűszerek közül az egyik legnépszerűbb a pesztó (pesto) szósz, amely bazsalikomból, extra szűz olívaolajból, majoránnából, reszelt sajtból és fenyőmagból készül.
Hozzávalók
2 gerezd fokhagyma, durvára vágva
2 nagy marék rukkola saláta
1 marék friss bazsalikomlevél
2 evőkanál apróra vágott dió
7 dkg reszelt Romano sajt
10 ml extra szűz olíva olaj
1 kiskanál fekete bors
egy spricc jó balzsamecet
50 dkg száraz spagetti
só
Elkészítése:
1. Egy nagy fazék vizet tegyünk fel főni, adjunk hozzá kb. 3 kiskanálnyi sót. Ha felfőtt a víz, adjuk hozzá a spagettit, és főzzük a csomag utasításai szerint.
2. Mossuk és csepegtessük le a rukkolát és a bazsalikom leveleket. Tegyük a leveleket egy vágómixer edényébe, dobjuk hozzá a fokhagymát, reszelt sajtot, a dió felét és öntsünk hozzá egy kevés balzsamecetet.
3. A robottal vágjuk nagyjából apró darabokra. Fokozatosan adjuk hozzá az olívaolajat is, amíg sima pépet nem kapunk. Így elkészül a rukkolás pesto.
4. Következik a pesto fűszerezése (kóstoljuk meg, és ha úgy érezzük, adjunk hozzá sót és olajat). Adjuk hozzá a maradék diót is és még mixereljük néhány pillanatig. Ha nem használod el egyszerre az egészet, a pesto egy hétig is jól eláll a hűtőben.
5. Szűrjük le a spagettit, majd keverjük hozzá a pestot. Adjunk hozzá még egy kevés reszelt sajtot, frissen őrölt borsot és azonnal tálaljuk.