Rózsaszín lerakódás a fürdőben: mi ez, és hogyan szabadulj meg tőle?

Rózsaszín lerakódás a fürdőben: mi ez, és hogyan szabadulj meg tőle?

Címlap / Otthon / Háztartás / Rózsaszín lerakódás a fürdőben: mi ez, és hogyan szabadulj meg tőle? / 2. oldal

Még egy ok a takarításra

A fürdőszoba takarítására egyébként nem véletlenül van szükség rendszeresen, és nem csak akkor, amikor már látszik a szennyeződés. Egy 2011-es tanulmányban, amelyet az NSF International globális közegészségügyi és biztonsági szervezet végzett az otthonunkban található baktériumokról, a kutatók 22 otthonban 30 felületet teszteltek.

Ezek közül hat a fürdőszobában volt – baktériumok, élesztő és penész jelenléte szempontjából. Meglepő módon, míg a WC-ülések 27%-a tartalmazott penészt és élesztőt, addig a fogkefetartók 64%. A fogkefetartók 27% án volt coliform (a lehetséges székletszennyezés mutatója), 14%-ának pedig staphylococcus.

A kutatók szerint a legtöbb fürdőszobai baktérium egyébként a WC-csészéből származik, és innen terjed tovább a fürdő többi területére. A WC-deszkára kerülő baktériumok ezen a felületen nem tudnak olyan jól szaporodni, a csésze öblítésekor azonban elkerülhetnek nedves és sötét helyekre, ahol már sokkal kedvezőbbek számukra a körülmények. Ezért fordulhat elő, hogy végső soron a fogkefetartón sokkal több lesz a baktérium, mint a WC-ben.

Az NFS tanulmánya szerint egyébként a második legszennyezettebb terület a fürdőben a csapok tekerői voltak. Az összes fogantyú 27%-án találtak élesztőt és penészt, 9%-on coliformot és 5%-on staphylococcust.

A szakemberek szerint a rendszeres takarítás mellett az is segít, ha a WC-csésze tetejét lehajtva öblíted le a WC-t. Érdemes arra is odafigyelni, hogy lehetőleg sehol ne pangjon víz a fürdőben.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást