9 rossz pénzszokás, amelyet fel kell adnod

9 rossz pénzszokás, amelyet fel kell adnod

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / 9 rossz pénzszokás, amelyet fel kell adnod

Nagyon gyakran esünk áldozatául bizonyos rossz pénzkezelési szokásoknak. Lássuk a 9 legrosszabbat.

Nem tartasz költségvetést

Számon tartani a bevételt és a kiadást könnyű feladat, csak egy kis adminisztrációs munkát igényel.
Úgy tartják, hogy a jövedelmet 50-30-20 százalékban kell elosztani: 50% megy a szükségletekre (bérleti díj, közüzemi számlák, egészség, étel), 30% -át szórakoztató dolgokra költhetjük (új ruhák, utazás) és 20% a megtakarításokra megy vagy az adósság visszafizetésre (ha nincs tartozás, a teljes összeget tegyük félre).
Küldess magadnak emlékeztetőt a számlák kifizetésének időpontjáról, hogy elkerüld a fölösleges büntetéseket.

Haszontalan dolgok vásárlása

Megtaláltad a tökéletes nyári cipőt, de a fél havi bérletidíj kijönne belőle. Amikor ezzel szembesülsz át kell gondolnod, hogy valóban szükséged van erre az új cipőre, vagy jobb érzéssel tölt el, ha megmarad a pénzed.
Ha mégsem szabadulsz az új cipő gondolatától, akkor próbáld levonni a jövedelmed 30%-ból és a többi szórakozáson spórolni.

Hitelkártya túlterhelése

Nagyon bosszantó, amikor elfeledkezünk arról, mennyi a saját pénzünk a kártyán és mennyi a “hitel”. A hitelkártyákról felvett hiteleket általában nagyon magas kamattal kell visszafizetnünk.
Ilyenkor a legjobb, amit tehetünk, hogy letiltjuk a folyószámla hitelképességét, így lehetetlen többet költeni, mint amennyi van. Egyes bankok e-mail vagy SMS értesítőt is küldenek, ha a “veszélyes zónába” kerültünk.

Nincs elég megtakarítás

Senki sem szeret belegondolni, de életben történhetnek váratlan balszerencsés dolgok, mint egy betegség, autóbaleset, munka elvesztése.
Ez ellen úgy védheted meg a leginkább magad, ha vannak megtakarításaid. Legyen mindig félretéve egy 6-9 hónapra megélhetésre elegendő pénz, így lesz időd talpra állni.

Nem gondoskodni nyugdíjról

Lehet, hogy a nyugdíjas évek még távolinak tűnnek, de a nyugdíjról már fiatal kortól gondoskodnunk kell.
A nyugdíjpénztárnak tehát ne felejtsünk el utalni, vagy figyelni arra, hogy a munkáltatónk havi rendszerességgel szponzorálja.

A hitel után fizetett kamatszázalék

Miután felvettél egy hitelt ez a kamatszázalék a legfontosabb. Ha ez növekszik, a pénztárcád jelentősen meg fogja érezni, főleg hosszútávon.
Mindig tartsd nyitva a szemed és ha lehetőséged van, tárgyald újra a hiteledet új futamidőre, és ha indokolt, válts bankot.

A számlák figyelmen kívül hagyása

A legtöbb embernek megvan az a rossz szokása, hogy a számlákat nem nyitja ki rögtön, sőt, néha egyáltalán.
Pedig így gyakran figyelmen kívül hagyhatjuk a felszólításokat vagy egyszerűen megfeletkezhetünk a számla kifizetéséről.

A gyors pénz reménye

Sokan végeznek befektetéseket, amelyek gyors készpénzt hoznak, de ezek rendszerint csalások útján jönnek létre. A könnyen jövő pénz ne tévesszen meg, ne dőlj be mesés összegeket ígérő embereknek.
Légy mindig okos: ha a program, amibe be akarnak vonni nem tűnik biztosnak, inkább el se kezdd. A magas kockázatú befektetések nagyon rizikósak, gyakorlatilag a szerencsére bízzuk pénzünket.

Nézz szembe a holnappal

Az “élj a mának” gondolat nem szokott működni, mert a mából hamar holnap lesz és akkor szembe kell nézni a kifizetendő számlákkal.
Ez nem azt jelenti, hogy hébe-hóba nem lehet kicsit költekezni, de mindig gondolj kötelezettségeidre is.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást