Egy szó, ami tönkreteszi a kapcsolatokat

Egy szó, ami tönkreteszi a kapcsolatokat

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Egy szó, ami tönkreteszi a kapcsolatokat / 2. oldal

Amikor partnerünkről megfogalmazott minden mondatban ott szerepel a „kell”, még ha azt gondoljuk is, hogy ezt csak a saját elménk magányában hangzik el, ez akkor is érződhet a hangnemünkben vagy cselekedeteinkben. Így ha a partnerünk ezt nem is, de a szégyenítést érzékelni fogja.

Mit javasol a szakember?

Ha a „kellene” szót „szeretném”-re cseréled, rengeteg mérgező gondolat elkerülhető Bernstein szerint.

Próbáld csak ki:

Ahelyett, hogy azt mondod vagy gondolod, „Tudnod kellene, mit érzek”, próbáld ki az „Szeretném, ha meghallgatnál ezzel kapcsolatban”.

Ahelyett, hogy „Nem kellett volna ezt felhoznod”, mondd azt, hogy „Szeretnék gondolkodni azon, amit mondtál. Kérlek adj egy percet, mielőtt válaszolok”.

Ahelyett, hogy „Másokra is kellene gondolnod magadon kívül”, mondd azt, hogy „Szeretném meghallgatni a gondolataidat ezzel kapcsolatban, abban a reményben, hogy utána te is kíváncsi leszel az enyéimre. Azt hiszem, mindkettőnk számára előnyös lesz, ha nyitottan állunk a kérdéshez”.

„Elképesztő számomra, hogy milyen gyakran fordulnak elő mérgező gondolatok a párkapcsolatokban anélkül, hogy a párok igazán tudatában lennének ezeknek” – mondja Bernstein. „Ha szánsz időt arra, hogy észleld ezeket a gondolatokat, és megváltoztasd vagy megbeszéld őket, máris sokkal jobb pozícióban tudhatod a párkapcsolatodat. Nem azt mondom, hogy “ki kellene próbálnod”, hanem inkább: “arra bíztatlak, hogy fontold meg a lehetőséget.”

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást