Párkapcsolat / Szerelem

A romantikus filmek rossz hatással vannak a szerelmi életünkre – szakértők szerint

A romantikus filmek rossz hatással vannak a szerelmi életünkre – szakértők szerint

Biztos a te elmédbe is beleégett a Szerelmünk lapjaiból a jelenet, amiben Ryan Gosling és Rachel McAdams csókolóznak az esőben. Szívet lágyító és könnyfakasztó képsorok. Ellenben a kapcsolati szakértők szerint Allie és Noah szerelmi története valójában kicsit sem jó példa arra, hogy egy normál párnak miként is kell viselkednie. Ettől még rettenetesen romantikus film és persze odáig vagyunk érte!

A legtöbben imádjuk a Szerelmünk lapjait és a hozzá hasonló romantikus filmeket. Nem is kérdés, hogy miért! Van benne egy tökéletes, romantikus pasi, aki mindent megtesz a nő szerelméért. Élünk-halunk azokért a sztorikért, ahol a szerelem akadályoztatva van, valamiért nem jöhet létre, de a két szív legyőzi az időt, a teret, a kapcsolatuk ellenségeit és újra egymásra talál, mert ők elválaszthatatlanok és összetartoznak. Persze, hogy az emberben felébred a vágy:

„Bárcsak az én párom is ilyen romantikus lenne.”
„De jó lenne, ha értem is így küzdene valaki!”

Ámde a párkapcsolati szakértők szerint nem túl előnyösek ezek az alkotások a szerelmi életünkre nézve. Szóval, mi a baj például a Szerelmünk lapjaival is?

 

Egyáltalán nem fest realisztikus képet a párkapcsolatról

A szakértők úgy gondolják, hogy a főszereplők (jelen esetben Allie és Noah) közötti kapcsolat irreális. Noah minden nap levelet ír egy nőnek, akitől még csak választ sem kap, közben álmai házát építi a lánynak, de valójában alig ismerik egymást.

Ez egy kicsit túl magasra lövi be az emberek elvárásait azzal kapcsolatban, hogy milyen legyen egy „tökéletes” partner. 

Majd miután évekig nem látták egymást, Noah és Allie találkoznak, együtt vacsoráznak, csónakáznak, szeretkeznek, majd a nő mindent eldob a férfiért, hogy utána együtt éljék le az életüket, azután a férfi hűségesen ápolja a beteg feleségét.

A “tökéletes” srác valójában nem tökéletes

Néhányan Noaht rendkívül romantikusnak találják. Mások szerint a viselkedése és tettei rendkívüli sértőek, illetve veszélyesek Allie-re nézve. Azzal fenyegeti, hogy megöli magát, hacsak nem egyezik bele egy randiba.

Mi ez, ha nem érzelmi zsarolás, ami a nárcisztikus emberek szokása?

Aztán a randi végén lefekszenek az út kellős közepére, ami roppant veszélyes, de így ábrázolják őt szórakoztatónak és kalandosnak. De az sem tűnik egészségesnek, hogy Noah kész úgy táncolni, ahogy Allie fütyül neki, csak hadd legyen övé a szerelme. 

A romantikus kapcsolatuk valójában mérgező

A filmben azt mondják, hogy Noah és Allie folyamatosan veszekedtek, és soha nem értettek egyet. A viták alatt kiabáltak egymással, sőt, Allie egyszer fel is pofozta a fiút. Tipikus se veled – se nélküled viszonyban álltak. Ez valójában egy mérgező kapcsolat, de azzal normalizálják, hogy Allie és Noah csak őrülten szeretik egymást.

Hasonló filmek, amelyeket a szakértők helytelenítenek

A kapcsolati szakértők a Dirty Dancing, a Grease, a Sztárom a párom és A homár romantikus filmeket is a kapcsolatra veszélyes kategóriába sorolják, amelyeken nem kellene annyit csüngenünk. Például azt mondják, hogy a Dirty Dancing olyan kapcsolatot mutat be, amelyben a nőnek egy férfitól kell függnie. Baby-nek arra kell várnia, hogy Johnny foglalkozzon vele, megmentse őt és rábízza a problémáinak megoldását.

 

A Grease-ben egy nőnek át kell alakulnia ahhoz, hogy egy férfi észrevegye és beleszeressen. A kapcsolati szakértők nem értenek egyet abban, hogy ez lenne a követendő vagy egyáltalán a jó párkapcsolati példája, mert ha ez a „szerelem” csak a külsőségek szeretetén alapszik, akkor nem marad tartós.

Azért akad a szakértők szerint egy-két kivétel is. A szakértők által kedvelt Annie Hall, a Kaliforniai álom, a Bridget Jones naplója és még a Csillagok háborúja III. része, a Sith-ek bosszúja is.

Azt mondják, hogy ezekben a filmekben a szerelem sokkal realisztikusabban és kevésbé túlidealizálva ábrázolódik jelenik meg. Minden problémával együtt küzdenek meg a párok, akik között őszinte és nyílt kommunikáció van.

Persze ezek csak vélemények, mindenkinek egyéni döntése az, hogy az olvasottak alapján továbbra is megnézi-e a kedvenc romantikus filmjeit! De egy dologban igazat lehet adni a szakértőknek: nem szabad összekeverni a valóságot a filmek világával. Bölcs döntés lehet, ha nem egy olyan túlidealizált pasira várunk, mint amilyen Noah!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást