A rendetlenség lélektana – Így számolj le a felesleges limlomokkal! (x)

A rendetlenség lélektana – Így számolj le a felesleges limlomokkal! (x)

Címlap / Otthon / Dekor / A rendetlenség lélektana – Így számolj le a felesleges limlomokkal! (x)

Gondolkodtál már azon, miért olyan nehéz megszabadulni a 10 évvel ezelőtti nyaraláson vásárolt szuvenírektől, vagy mi okból rakosgatjuk ide-oda a régi kazettáinkat, amikor már lejátszónk sincs hozzájuk? A legtöbben felesleges kacatoktól és lomoktól mentes, rendezett környezetre vágyunk, ám a rendrakásnak már a gondolata is feszültséget vált ki belőlünk. A helyzet pedig sokszor olyan kilátástalannak tűnik, hogy azt sem tudjuk, hogyan fogjunk hozzá. Legalábbis eddig így volt!

Birtoklok, tehát vagyok?

Manapság a tárgyaink sokkal inkább meghatározzák az indentitásunkat, mint az gondolni mernénk. A minket körbevevő tárgyak hatalmat adnak a kezünkbe és boldoggá tesznek minket, ezért sokan el sem tudják képzelni az életüket a belőlük fabrikált mentőháló nélkül. Amit megvásárolunk, kapunk, szerzünk vagy gyűjtünk, hatással van a lelkünkre, érzéseket vált ki belőlünk. Az élményekkel ellentétben azonban a tárgyak nem csak az emlékezetünkben, de az otthonunkban és az életterünkben is rengeteg helyet kérnek maguknak, aminek könnyen rendezetlenség lehet az eredménye, ezzel együtt pedig otthonunk egy folyamatosan aktív stresszforrássá változhat.

A rend nem bánt

Ha szeretnél megszabadulni a folyamatos szorongástól, és az otthonodat a valódi kikapcsolódás, pihenés és feltöltődés helyszínévé tenni, előbb-utóbb fel kell számolnod a káoszt! A jó hír viszont az – még ha elsőre hihetetlennek hangzik is –, hogy megfelelő hozzáállással a rendrakás akár élvezetes is lehet.

„Mind jellemben,
mind modorban,
mind stílusban
a legfőbb érdem
az egyszerűség.”

Henry Wadsworth Longfellow

Ebben segíthet például praktikus tanácsaival Geralin Thomas Rend a lelke mindennek! Ötletek, praktikák, titkok a rendezett otthonhoz című kötete is, ami végigvisz egy egészségesebb, boldogabb és hasznosabb élet és élettér felé vezető úton.  A szerző megmutatja, hogyan tekinthetsz a szervezésre és a rendszerezésre úgy, mint egy kiváló lehetőségre, ami segít, hogy elengedd, amit ideje elengeded, és közben tiszteletben tarja, hogy ki vagy, merre jártál, és mi az úti célod.
 

Geralin hasznos tanácsokat és szempontokat kínál, melyek alapján eldöntheted, mi az, amit érdemes megőrizned, és mi az, ami nélkül prímán megleszel – legyen szó akár a konyháról, a hálószobáról vagy a gyerekek birodalmáról. Segítségével felszámolhatod a számítógépedben uralkodó káoszt, hatékonyabban megszervezheted a családoddal töltendő időt, és ahhoz is kapsz pár tippet, hogyan tartsd fenn rendet, és küzdd le a halogatást!

Tegyük meg együtt az első lépést!

A szerző szerint a rendrakás első lépése a kacatok azonosítása. A rendetlenség ugyanis valójában rendszernélküliséget jelent, ahol a mindennapok során gyakran használt tárgyak ugyanolyan súlyban kapnak helyet a térben, mint a felesleges limlomok. Innen tehát egyértelmű, hogy ha szeretnénk kialakítani a saját személyiségünk, lelkületünk számára ideális otthont, ezektől meg kell szabadulni! De honnan tudod, mi a kacat?

Nos, a felesleges holmik Geralin szerint a következő 5 ismérv alapján azonosíthatóak:

  • Használatlan – Például a régi floppyk, amiket még mindig a fiókodban őrizgetsz.
  • Kéretlen – A félig csorba agyag hamutartó, amit még az unokatesód kislánya készített anno az oviban.
  • Keresetlen – A már rég beszáradt tollak, amikhez évek óta hozzá sem nyúltál, mégis előkelő helyet foglalnak el az asztalodon.
  • Eldöntetlen – Meghívók és karitatív felhívások.
  • Befejezetlen – Félkész csináld magad  projektek; vagy az ingek, amik ezer éve várják, hogy új gombot varrj rájuk.

Ha ebből a nézőpontból vizsgálod át a dolgaidat, hamar eldöntheted, mi az, ami hasznos, és mi az, ami felesleges!

Hogyan tovább?

A szortírozás első lépésével már meg is vagy! A rend megteremtése azonban egy hosszú feladat, amin ajánlott könyvünk nagyszerű fortélyai zökkenőmentesen végigvezetnek majd. Előfordulhat azonban, hogy olyan reménytelennek látod a helyzeted, hogy egyedül bele sem mersz kezdeni a rendrakásba.  Ilyenkor a legjobb, ha felkeresed, a RENDBERAKLAK csapatát. Profi segítséget nyújtanak, hogy akár órák alatt csodát tegyél!

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!