Ráncokat és rákot is okozhat, és még örülsz is neki – 5 nagyon fontos dolog, amit a napvédelemről tudni kell

Ráncokat és rákot is okozhat, és még örülsz is neki – 5 nagyon fontos dolog, amit a napvédelemről tudni kell

Címlap / Stílus / Test / Ráncokat és rákot is okozhat, és még örülsz is neki – 5 nagyon fontos dolog, amit a napvédelemről tudni kell

A tavaszi napsugaraknak mindenki örül, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy a fény nem csak a D-vitamint duzzasztja a szervezetedben, a bőr öregedését is elősegíti, ráadásul komoly szerepe van a bőrrák kialakulásának kockázatában is. Éppen ezért nem győzzük elégszer, és elég korán hangoztatni az alábbi tanácsokat!

Napvédelem a kezdetektől

A fényvédő arckrém használata még télen is javasolt, de ahogyan az idő tavasszal jobbra fordul, rögtön érdemes beszerezni a fényvédő termékeket.

Nem kell, hogy a napfény különösebben erős legyen ahhoz, hogy megpirítsa a bőrödet, főleg, mert a hosszú tél után valószínűleg még kevesebb a védelmet nyújtó melanin.

Egy komolyabb leégés akár a kétszeresére is növelheti a bőrrák kialakulásának kockázatát, és a kisebb fényártalom sem tesz jót.


A biztonság fontos: 7 tipp, hogy biztosan ne égj le a napon


Ezért ne a forrósághoz, hanem a napfényes órák számához mérd a napvédelmet, és gondoskodj UV-szűrő krémről már a tavasz elején.

Óvatosan a sminkkel!

Ahogy egyre melegebb lesz, amúgy is fontosabb a bőrödnek, hogy könnyebben lélegezzen, ha pedig tudod, hogy órákat fogsz a napfényben tölteni, tényleg nem jó ötlet hagyni, hogy a smink beleégjen a pórusaidba.

Vannak színezett hidratálókrémek, amelyek fényvédőt is tartalmaznak, ha mindenképpen szükséged van valamilyen sminkre, akkor használd ezeket, de ha például strandra vagy kirándulni mész, egyszerűen hagyd otthon a sminkes dobozodat.

A bőröd is hálás lesz egy kis pihenésért, és alapozó helyett most fényvédő krémre van igazán szükséged.

Hidratálj, hidratálj, hidratálj!

A hidratálás nem csak belülről fontos, már tavasszal, amikor a napsugarak mellé gyakran társul szellő is, a bőröd hihetetlenül gyorsan ki tud száradni, ami nem csak sebezhetőbbé teszi, de a ráncok kialakulását is felgyorsítja.

Használj az évszaknak megfelelő krémet, és esténként, az arcod megmosása után is mindenképpen gondoskodj pakolásról vagy éjszakai krémről, ami segít visszaállítani a bőröd hidratáltságát, és nem csak puhává és simává, de erősebbé és ellenállóbbá is teszi azt.

Hányas faktort használj?

Attól függ, milyen a bőrtípusod, és mennyi időt töltesz a napon: általánosan az mondható el, hogy a bőröd saját védelmének ideje, szorozva a faktorszámmal megadja a percek számát, amit a napon tölthetsz.

Egy átlagos felnőtt bőre 20 percig képes leégés nélkül ellenállni a napnak, így például egy 10-es faktorszámú fényvédővel 20×10, azaz összesen 200 percet tölthetsz a napon.

Ne feledd, hogy a víz vagy az izzadság, de a ruhád is letörölheti a naptejet, ha pedig a 200 perc letelt, nem feltétlenül jó ötlet újrakrémezni, és tovább ücsörögni a napon, mert egyszerűen kihasználtad már a bőröd védelmi forrásait.

Pihenj egy kicsit az árnyékban! Fontos figyelembe venni azt is, hogy a gyerekek bőre sokkal érzékenyebb, és a nagyon világos bőrü felnőttekhez hasonlóan ők is akár 3 perc alatt is leéghetnek.

Az ő esetükben mindenképpen nagyon magas, legalább 20-as faktorszámú krém ajánlott, és még emellett is nagyon óvatosan kell bánni a napon töltött idővel.

Mit tegyél, ha leégtél?

Ha a bőröd mégis leégett, irány a gyógyszertár, ahol valóban megfelelő krémekkel csökkentheted a fájdalmat, és segítheted elő a gyógyulást.

Házi praktikákkal nem érdemes próbálkozni, mert némelyik többet árt, mint használ, és a módszer helyessége például a leégés fokától is függhet, így nehéz általános igazságokat megfogalmazni.

A hámló bőrt semmiképpen se kezdd el tépkedni, mert beszakítva az eleven hámréteget még egy jó kis fertőzést is előidézhetsz.

Ha a leégés egy-két napon belül sem enyhül, komolyabb fájdalmat jelent, esetleg nagy felületet érint, kisgyermek, idős vagy beteg ember szenvedte el, akkor a biztonság kedvéért jobb felkeresni az orvost – az égési sérülés ugyanis nem tréfadolog.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást