Egészség / Életmód

A rák 12 apró tünete, amit az elején senki se vesz komolyan

A rák 12 apró tünete, amit az elején senki se vesz komolyan

A legveszélyeztetettebb az 50-60 év közötti korosztály, pedig ma már a szűrővizsgálatoknak köszönhetően a betegség korai felismerése miatt a rák már közel sem jelent halálos ítéletet. Mi, magyarok viszont sajnos nem szívesen járunk vizsgálatokra és a betegség kezdeti tüneteit sem vesszük komolyan. Ezek a ráknál persze nem mindig egyértelműek, így felismerésükben segíthet az alábbi lista.

1. Gyakori láz

A „gyógyító láz” természetes lehet egy megfázásnál, de ha látszólag ok nélkül lázasodunk be gyakran, az a leukémia egyik tünete is lehet, ilyenkor ugyanis a csontvelő abnormális fehérvérsejteket gyárt, ami befolyásolja a testünk fertőzésekkel szembeni védekezőképességét.

2. Krónikus fáradtság

Nem összekeverendő az álmossággal, ami akkor jelentkezik, ha nem aludtunk eleget. A megmagyarázhatatlan krónikus fáradtság általában levertséggel és gyengeséggel párosul, amely szintén utalhat leukémiára.

3. Gyomorproblémák

Szorulás, hasmenés vagy hányinger mindenkinél előfordul, de ha ezek közül bármelyik tovább tart, mint pár nap, érdemes felkeresni egy orvost. Ezeken kívül a látszólag indokolatlan görcsölés és alhasi fájdalom is a bélrák jele is lehet.

4. Légszomj

A tüdőrák egyik gyakori tünete, amelyet sokan nem vesznek komolyan. Emellett a nehéz légzést a betegek zöme először sima kifulladásnak vagy asztmás rohamnak tulajdonítja, pedig a pajzsmirigyrák jele is lehet.

5. Nehéz nyelés

Ha a nyelés fájdalmas, vagy nyomást érzünk a torkunkban, pedig nem vagyunk megfázva, gyanakodhatunk torokrákra, vagy kezdődő tüdőrákra. A karcos, rekedt hangi elváltozás pedig lehet, hogy pajzsmirigyrákra utal.

6. Hirtelen fogyás

Ennek ugyan a legtöbb nő örül, azonban ha nem változtattunk az étkezésünkön és nem is sportolunk, gyanús lehet a folyamatos súlyvesztés, amely legtöbbször a gyomorrák árulkodó tünete.

7. Elváltozások a mellen

Menstruáció előtt természetes, hogy a mell érzékenyebb, ha azonban huzamosabb ideig fáj, megdagad és érezhetően meleg, az mellrákra utal. Szembetűnő jel lehet még a megváltozott színű és alakú mellbimbó is.

8. Fájdalmas menstruáció

Az endometriális, azaz a méhtesti rák jele lehet a hirtelen erőssé és fájdalmassá váló menstruáció, illetve a menzeszek között is előforduló pecsételő vérzés.

Oldalak: 1 2 3

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást