A rák 12 nagyon korai tünete, amit sajnos senki sem vesz elég komolyan

A rák 12 nagyon korai tünete, amit sajnos senki sem vesz elég komolyan

Címlap / Életmód / Egészség / A rák 12 nagyon korai tünete, amit sajnos senki sem vesz elég komolyan

A legveszélyeztetettebb az 50-60 év közötti korosztály, pedig ma már a szűrővizsgálatoknak köszönhetően a betegség korai felismerése miatt a rák már közel sem jelent halálos ítéletet. Mi, magyarok viszont sajnos nem szívesen járunk vizsgálatokra és a betegség kezdeti tüneteit sem vesszük komolyan. Ezek a ráknál persze nem mindig egyértelműek, így felismerésükben segíthet az alábbi lista.

1. Gyakori láz

A „gyógyító láz” természetes lehet egy megfázásnál, de ha látszólag ok nélkül lázasodunk be gyakran, az a leukémia egyik tünete is lehet, ilyenkor ugyanis a csontvelő abnormális fehérvérsejteket gyárt, ami befolyásolja a testünk fertőzésekkel szembeni védekezőképességét.

2. Krónikus fáradtság

Nem összekeverendő az álmossággal, ami akkor jelentkezik, ha nem aludtunk eleget. A megmagyarázhatatlan krónikus fáradtság általában levertséggel és gyengeséggel párosul, amely szintén utalhat leukémiára.

3. Gyomorproblémák

Szorulás, hasmenés vagy hányinger mindenkinél előfordul, de ha ezek közül bármelyik tovább tart, mint pár nap, érdemes felkeresni egy orvost. Ezeken kívül a látszólag indokolatlan görcsölés és alhasi fájdalom is a bélrák jele is lehet.

4. Légszomj

A tüdőrák egyik gyakori tünete, amelyet sokan nem vesznek komolyan. Emellett a nehéz légzést a betegek zöme először sima kifulladásnak vagy asztmás rohamnak tulajdonítja, pedig a pajzsmirigyrák jele is lehet.

Oldalak: 1 2 3

1 hozzászólás

  • Huth Geri anyukája
    2021.02.28., 18:09

    S a férfiaknál?

    Válasz

Írj egy hozzászólást