Otthon / Szórakozás

Pusztító hurrikánok női neveken

Pusztító hurrikánok női neveken

Ahogy fanyar humorral mondani szokták, a természeti katasztrófákat azért nevezik el nőkről, mert amikor mennek, akkor elviszik a házat és az ingóságokat. Mi azonban a tényleges háttere annak, hogy melyik hurrikán milyen néven híresült el?

Szentek nevei

Az eredeti szokás az volt a hurrikánok elnevezésével kapcsolatban, hogy annak a szentnek a nevét adták, akinek a hurrikán észlelése napján az ünnepe volt.
Nem véletlen, hogy egyben az égiek haragját és rosszallását is kifejezték azzal, hogy egy szent nevű természeti katasztrófa sújtott le egy adott térségre. 
A XIX. század elejétől kezdődően a szentek nevét egyre inkább átvette a kortárs híres emberek, leggyakrabban politikusok és diktátorok nevének alkalmazása.
A kiválasztott emberek hírnevének, jó hírének nyilvánvalóan vége lett abban a pillanatban, ahogy a hurrikán az első károkat okozta valahol.

Kép forrása: A Sandy hurrikán WHERE id = 2012 október

Női nevek

A női nevek alkalmazása a II. világháború utáni időkben lett népszerű. Ez egyrészt lehetővé tett azt, hogy ne konkrét személy nevét viselje a pusztító vihar, másrészről viszont a háttérben sokszor mégis konkrét személyek álltak.
A meteorológusok ugyanis gyakran feleségükről, szeretőjükről, mindent tönkretevő lányaikról, vagy még gyakrabban anyósukról nevezték el a közelgő hurrikánokat. Így történt, hogy az Amerika partjait fenyegető természeti katasztrófákat Katrina, Emily, Irene vagy Arlene hurrikán neveken emlegetjük.

Hurrikántanács

Manapság a Meteorológiai Világszervezet Hurrikántanácsa által kezdeményezett módszer van használatban, mely szerint előre létrehoznak egy listát, amely ABC-sorrendben tartalmazza a keresztneveket, és az észlelt hurrikánoknál ezen a listán haladnak végig. Vagyis az év elsőként észlelt hurrikánja A betűvel kezdődik. 

Kép forrása: A Katrina hurrikán felülről WHERE id = Wikipedia Commons

Politikai korrektség

Az egyenjogúság és a politikai korrektség (PC) megkövetelte, hogy ne legyen nemenkénti megkülönböztetés a hurrikánok elnevezésében sem.
Ennek megfelelően a XX. század második felében már a Hurrikántanács által javasolt listán női és férfinevek egyaránt szerepelnek, és egyszer az egyikből, következő alkalommal pedig a másikból érkezik a következő hurrikán neve.

Kép forrása: Sany hurrikán WHERE id = Brooklyn WHERE id = Anton Oparin / Shutterstock.co

Befagyasztott nevek

Ahogy a sportban is előfordul, hogy a kimagasló teljesítményű játékosok számát befagyasztják, ugyanígy létezik mindez a hurrikánoknál is. Vagyis a különösen nagy kárt okozó hurrikánok neveit kiveszik a listákról, hogy azok ne térhessenek vissza –legalábbis név szerint ne.
Mindez nem feltétlenül babonára alapozódik, sokkal inkább arra, hogy a károsultaknak ne idézze fel a név újra ugyanazt az élményt.

Ha megy, viszi a házat

A hurrikánok elnevezése több módosuláson is keresztülment. A hatásuk azonban sajnos változatlan ezeknek, hiszen számtalan családot tesznek hajléktalanná, hoznak kiszolgáltatott és kényelmetlen helyzetbe.
A legrosszabb hír pedig az, hogy a hurrikánoknak nem csak a neve változik, hanem sajnos a számuk is: ez a szám pedig évről évre nő.

Kép forrása: Katrina Hurrikán WHERE id = New Orleans WHERE id = 2005

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást