5 jel, ami pszichopatikus hajlamra utal – Akár magadon is észreveheted!

5 jel, ami pszichopatikus hajlamra utal – Akár magadon is észreveheted!

Címlap / Életmód / Egészség / 5 jel, ami pszichopatikus hajlamra utal – Akár magadon is észreveheted!

A pszichopatákról a legtöbbeknek horrorfilmek kegyetlen főgonoszai jutnak eszébe, pedig a legtöbb pszichopata nem agresszív, többé-kevésbé betartja a társasági normákat, és akár sikeres, mégis teljesen hétköznapi életet élhet. Az alábbi tulajdonságok azonban jellemzőek lehetnek azokra, akik pszichopatikus jegyeket mutatnak. Te magadra ismersz? Vagy felismersz valakit, akire illenek ezek a tünetek?

Racionálisabb vagy, mint a többség

Amíg zajlanak az események, és nem kell unatkoznod, nem hagyod, hogy megbénítsanak olyan negatív érzelmek, mint a félelem, a szomorúság, a megbánás vagy a kétségbeesés.

Emiatt képes vagy összetettebb problémák megoldására, és a gyors munkára is.

Nyugodt tudsz maradni vészhelyzetekben, és akkor is, ha egy határidő leskelődik a sarkon.

Egy életveszélyes helyzetben azoknak, akik a te társaságodban vannak, jobban lehetnek az esélyei a túlélésre, mert higgadtan, átgondoltan de gyorsan cselekszel, nem hagyod, hogy az ijedtség vagy a fájdalom elterelje a figyelmedet.

Különböző helyzetekben szinte különböző emberként viselkedhetsz

Olyan vagy akár egy kaméleon. Nem okoz gondot, hogy a viselkedésedet úgy alakítsd, hogy az számodra az adott szituációban legkedvezőbb legyen.

Mestere vagy a bókoknak és a hízelgésnek, de remekül jelenítesz meg bizonyos érzelmeket is.

Vicces, elbűvölő és szórakoztató lehetsz, de akár az empátia is sugározhat belőled, és elhitetheted másokkal, hogy mélyen törődsz velük – akár így van, akár egyszerűen ez az a benyomás, ami számodra a legelőnyösebb helyzetet teremti.

Más emberek sokszor untatnak

Szükséged van rá, hogy áramoljon benned az adrenalin, különben gyorsan unatkozni kezdesz.

Ezt az adrenalinlöketet a mindennapokban megszerezheted úgy, hogy például egy nagyobb csoport vezetője vagy, vagy veszélyesen élsz: vezetői, középvezetői pozícióban vagy, vagy extrém sportokat űzöl, esetleg mindkettő.

Az is lehet, hogy serkentő szereket használsz: vannak, akik a stimuláló drogokhoz nyúlnak, de sokan beérik a kávéval, cigarettával, energiaitallal is.

Ha pedig a dolgok unalmassá válnak, lehet, hogy elkezdesz mások érzéseivel, gondolataival játszani – bármit, csak ismét izgalmas legyen a helyzet.

Gyakran cselekszel impulzívan

Hajlamos vagy a szeszélyes viselkedésre és a felesleges kockázatok vállalására, ritkán vagy egyáltalán nem gondolkodsz előre.

Ez a viselkedés elég széles spektrumon mozoghat: vannak, akik egy sötét sikátorban vesznek még egy csomag kokaint, hiába ígérték meg maguknak, hogy leállnak, de egy olyan ártatlan dologban is megnyilvánulhat ez a hajlam, mint a hajnal 4-ig filmnézés egy dolgozós hétköznap előtti estén.

Gyakran hazudsz, és nem is igazán tudod, hogy miért

Még olyankor is, amikor az igazság beismerése nem okozna semmiféle gondot, gyakran kapod magadat azon, hogy hazugsággal válaszolsz mások kérdéseire.

Ezt teheted azért, hogy jobb színben tüntesd fel magadat, hogy jobban alátámaszd azt a karaktert, akit éppen meg akarsz jeleníteni, de akár csak azért is, hogy izgalmasabb legyen a helyzet vagy a beszélgetés.

De még akkor is mondhatsz kisebb hazugságokat, ha egészen egyszerűen semmit nem is nyersz ezekből: néha egyszerűen csak hazudsz, és még jó is vagy benne.

A hazugság számodra szinte egy művészeti forma, amit sokszor l’art pour l’art gyakorolsz.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást