A Programozd a jövőd! a SZIN-en

A Programozd a jövőd! a SZIN-en

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / A Programozd a jövőd! a SZIN-en

Ha még nem volt még alkalmad idén ellátogatni egyik fesztiválra sem, akkor semmiképp se hagyd ki a nyár utolsó nagy eseményét, a Szegedi Ifjúsági Napokat. Az augusztus 25-29-ig tartó 5 napos fesztiválon a hazai zenei vonal legnépszerűbb előadói mellett – Majka&Curtis, Wellhello, Lotfi Begi, Rúzsa Magdi – számos olyan kitelepüléssel is készülnek a szervezők, ahol a jövőddel kapcsolatos kérdéseidre is választ kaphatsz. Ilyen a Programozd a jövőd! standja, ahol megismerkedhetsz az informatikai szakma nyújtotta lehetőségekkel, a 3D nyomtatással, a VR technológiával és bepillantást nyerhetsz a programozásba is.

A nyári fesztiválszezon, a tavalyi mély álmából felébredve, idén újult erővel várta a szórakozni vágyó fiatalokat. A számos esemény után a nyár zárásaként még érkezik a Szegedi Ifjúsági Napok, ahol augusztus 25-29. között nem csak a zenei programok, hanem számos kiállító is vár izgalmas programokkal. Idén először mutatkozik be Szegeden a Programozd a jövőd! kiemelt uniós projekt, amelynek célja, hogy a fiatalok minél többen az informatikai továbbtanulásban, majd az informatikai pályákon képzeljék el a jövőjüket. 

Az IT területe – a sztereotípiákkal ellentétben – kiváló lehetőséget biztosít a nőknek, hiszen a kreativitásuknak köszönhetően más-más megközelítést tudnak alkalmazni az egyes feladatok megoldásakor.

Programozd a jövőd! 

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ), az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért által létrehozott Programozd a jövőd! projekt az informatikai felsőoktatásban a fenti cél eléréséért olyan naprakész képzési anyagokhoz és vizsgalehetőségekhez juttatja a hallgatókat, amelyek keresettek az informatikai munkaerőpiacon. Törekvésük továbbá, hogy minél több középiskolás diák válassza az egyetemi informatikai képzéseket, hiszen az informatika számtalan nagyszerű pályát és biztos megélhetést biztosít az egyetem elvégzése után. A projekt egyéb területei széleskörben, több korosztály számára nyújtanak informatív és gyakorlati segítséget. Ennek keretében informatikai munkaerőpiaci kutatásokat végeznek, hamarosan országszerte motivációs előadássorozatot indítanak a közoktatásban résztvevőknek, folyamatosan informatikai pályaorientációs előadásokat tartanak, és három – regisztráció után – ingyenesen látogatható digitális élményközpontot hoztak létre.

Felsőoktatási képzés

A projekt kiemelten foglalkozik a felsőoktatás és a munkaerőpiac igényeinek összehangolásával, ennek érdekében számos olyan képzést hoztak létre, ahol az elméleti tudás mellett valódi munkaerőpiaci tapasztalatra is szert lehet tenni. Ilyen a felsőfokú kooperatív képzés, ahol a gyakorlati időszakot – ami két fél év – éles körülmények közt, egy cégnél tölti a hallgató. Ezzel a lehetőséggel a felsőoktatási tanulmányok során a hallgató elérheti, hogy az iskolapadból kikerülve egy jól fizető, stabil munkája legyen. A projekt standjánál lehetőség nyílik megismerni a képzés hátterét, és az érdeklődőket olyan hasznos tanácsokkal látják el, ami után felkészülten kezdhetik meg a leendő tanulmányaikat.

Pályaorientációs előadások

A pályaorientációs előadások az IT szakmába való belépés ösztönzését és társadalmi elismertségének növelését célozza az IKT vállalkozások bevonásával. Az összehangolt motivációs akciók keretében középiskolákban, rendezvényeken, ismeretterjesztő workshopokon, bemutatók és interaktív szemléletformáló előadások keretében kerülnek megrendezésre, kiemelten a 12-19 éves korosztálynak célozva.

Digitális élményközpontok

A projekt kiemelt figyelmet fordít a felnövekvő generáció digitális készségeinek fejlesztésére, az informatikai továbbtanulás népszerűsítésére. Felismerve azt, hogy a foglalkozásokat már egészen kis korban érdemes elkezdeni, a projekt 3 digitális élményközpontot hozott létre, ahol az általános- és középiskolás diákok – tanáraikkal, és akár szüleikkel – interaktív foglalkozások keretében ismerhetik meg a virtuális valóságot. A három Digitális Élményközpont – az EDU&FUN Budapest, a DigITér Debrecen és a Mobility-Győr –, ahol az érdeklődők elmélyülhetnek a robotika és a robotprogramozásban, játszhatnak a legújabb humanoid robotokkal, valamint az okoseszközök segítségével közelebb kerülhetnek a digitalizáció világához. 

Az informatikai játékok nem csak tanulhatóvá, de élvezhetővé is teszik az informatikát, amelyekkel az SZIN helyszínén is találkozhatsz. Itt megismerkedhetsz a 3D nyomtatással, a VR technológiával és is bepillantást nyerhetsz a programozásba is, illetve izgalmas kvíz nyereményjátékkal letesztelheted a tudásodat, amelyet a projekt standjánál ajándékokkal jutalmaznak.

Ha felkeltették az érdeklődésedet az egyetemi informatikai képzések és pályaválasztás előtt állsz, akkor látogass el a programozdajovod.hu, illetve a felvi.hu weboldalakra és tudj meg többet ezekről a képzésekről!

Kép forrása: Programozd a Jövőd!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást