Probléma a mosdóban: a húgyúti fertőzések

Probléma a mosdóban: a húgyúti fertőzések

Címlap / Életmód / Egészség / Probléma a mosdóban: a húgyúti fertőzések

A nők fele megtapasztalja élete során a húgyúti fertőzés kellemetlenségeit. Ez akkor következik be, ha vesét, a húgyhólyagot vagy az őket összekötő vezetékrendszert valamilyen kórokozó támadja meg. Megfelelő kezelés mellett könnyen gyógyítható a probléma, de annak hiányában súlyos következményekkel járhat.

Tünetek

A hólyagfertőzés tünetei: 
A legtöbb húgyúti fertőzés a hólyagban jelentkezik. A leggyakoribb panaszok közé tartozik a fájdalmas vizeletürítés, a gyakori vizelési inger, az alhasi fájdalom, s a ködös felszínű vagy rossz szagú vizelet. Bizonyos esetekben viszont akár tünetek nélkül is előfordulhat a baj.
A vesefertőzés tünetei: 
A kezeletlen hólyagprobléma továbbterjedhet, veszélyeztetve a vese működését. Ennek jelei az egy vagy mindkét oldalon érezhető derékfájás, a láz és a hidegrázás, valamint az émelygés és a hányás. A bajt általában színre vagy szagra erősen megváltozott vizelet kíséri.

Mikor fordulj orvoshoz?

Ha akár csak egy tünetet tapasztalsz a felsoroltak közül, irány a rendelő! A hólyagfertőzés önmagában nem vészhelyzet ugyan, de vannak, akik fogékonyabbak a szövődményekre.
Ilyenek például a várandós nők, az idősek, a cukorbetegek, az eleve veseproblémával küszködők és a valamilyen oknál fogva legyengült immunrendszerűek.

Húgyúti fertőzés vagy más?

Bár az égő, csípő vizeletürítés a húgyúti fertőzés egyik legtipikusabb jele, bizonyos nemi úton terjedő betegségek tünete is lehet, többek között a chlamydiáé, a gonorrheáé vagy a trichomoniasisé.
Az orvos egyszerű laboratóriumi teszttel meg tudja állapítani a baj pontos okát, csupán vizeletminta szükséges hozzá.

Nászutas betegség

Nem csalás, nem ámítás, létezik ilyen nevű tünetegyüttes. Lényege, hogy a fokozott szexuális aktivitás során baktériumok kerülnek a húgyutakba.
Vannak olyan nők, akiknél minden együttlétkor fennáll ennek kockázata, illetve a pesszáriumot használók fokozott veszélyben vannak.

Lappangó fertőzés

Megesik, hogy a húgyúti fertőzésnek semmilyen tünete nincs. Alapvetően egészséges szervezetnél ez nem jelent kockázatot, ám bizonyos helyzetekben a rendelőben rutinellenőrzést tartanak indokoltnak.
A várandós nőket és a transzplantációra váró vesebetegeket például folyamatosan vizsgálják, hiszen rájuk veszélyes lehet a probléma.

Lehetséges szövődmények

A húgyúti fertőzések akkor járhatnak súlyos következményekkel, ha nem kezelik őket, hiszen megtámadhatják a vesét, lényegesen csökkentve annak teljesítőképességét.
A mérsékelt vesefunkció pedig életveszélyes állapotot idézhet elő, hiszen méreganyagok maradhatnak a szervezetben. A kórokozók esetenként a véráramba jutva akár más szerveket is fenyegethetnek.

Hogyan kezdődik a fertőzés?

Rengetegféle baktérium él a belekben és a nemi szervek környékén, ám ez a húgyutakra nem igaz, hiszen normális körülmények között sterilek.
Tehát amikor egy bizonyos kórokozó véletlenül bejut a húgyutakba – általában a húgycsövön át a hólyagba –, s ott szaporodni kezd, betegséget okozhat. A nők fogékonyabbak rá, mint a férfiak, valószínűleg azért, mert rövidebb a húgycsövük.

Kockázatnövelő tényezők

A húgyúti fertőzések gyakoribbak a szexuálisan aktív nőknél. A kockázatot növeli az elégtelen folyadékbevitel, a túl gyakori fürdés, a folyamatos vizelet-visszatartás és a vesekő megléte. A férfiaknál prosztata-megnagyobbodással is együtt járhat.
A tünetek tapasztalásakor érdemes mielőbb orvoshoz fordulnod, aki a diagnózis felállítása után valószínűleg antibiotikumos kezelést ajánl, illetve minél több folyadék fogyasztását a húgyutak „átmosására”.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!