A pletykálkodás előnyei és hátrányai

A pletykálkodás előnyei és hátrányai

Címlap / Életmód / Egészség / A pletykálkodás előnyei és hátrányai

Tény, hogy nem szép dolog kiteregetni mások féltve őrzött titkait, ám a pletykának vannak pozitív hatásai is, persze csak bizonyos kereteken belül. Szóval nem mindegy, hogyan adod tovább, ami a füledbe jutott.

Közösségi élet

Rossz vélemény ide vagy oda, a pletyka segíti az emberek közötti kommunikációt. Biztos te is hallottál már arról, hogy a legtöbb munkahelyen az ott dolgozók imádnak félrevonulni egy kis pusmogásra. Állítólag ezzel a tevékenységgel levezetik a munkehelyi stresszt, növelik az egymás iránti szolidaritást, ezáltal pedig közelebb kerülnek egymáshoz. Azonban nem mindegy, hogy milyen stílusban pletykálkodunk.
Bár azt mondják, hogy még a negatívabb hangvétel is segít az összekovácsolásban és a feszültséglevezetésben, de a szolidabb, ártatlanabb változatokkal jobb hatásokat érhetünk el. Társadalomtudósok szerint bármilyen céllal is történjen a pletykálkodás, bizonyos szintig minden embernek szüksége van rá.

Szelektálj!

Annyi pletykát hallottál mostanában, hogy már zsong tőlük a fejed és nem tudod eldönteni, hogy mennyi az igazságtartalmuk? Válaszd az arany középutat és csak azzal foglalkozz, amit fontosnak tartasz.
Nyilván sokkal jobban érdekel, hogy mit pletykálnak a barátnődről, a családodról vagy a párodról, mint például a két házzal arrébb lakó szomszédról.

Tanító pletyka

Bármilyen meglepőnek is tűnik első hallásra, a pletykálkodás segítségével akár hasznos tanulságokat is levonhatsz.
Ha nem is vagy mindig tudatában, a hallott információkból akaratlanul is levonod a következtetéseket és felismered azokat a szituációkat és hibákat mások történetein keresztül, amiket te nem szeretnél elkövetni.

A férfiak is szeretik

Méghogy csak a nők pletykásak! Régóta ismert tény, hogy az erősebbik nem képviselői is legalább annyira szeretnek pletykálkodni, mint a szebbik nem tagjai, ha nem jobban!
A pasik azonban tagadják a dolgot és más szavakat használnak a tevékenységre. Ők egyszerűen tapasztalatszerzésnek vagy kapcsolatépítésnek hívják. Velük ellentétben a nők sokkal őszintébbek e tekintetben, ők nyíltan vállalják a pletykálkodásban lelt örömüket.

Vészhelyzet

Régen, a modern kommunikáció előtti világban nem terjedtek olyan gyorsan a hírek. Volt, hogy egy csatáról vagy valamilyen veszélyes eseményről csak napokkal később értesültek az emberek, aminek végzetes következményei lettek. Így életbevágóan fontos volt, hogy szájról szájra terjedjenek a hasznos információk.
A mai világban ennek már nincs jelentősége, elvesztette a funkcióját. Mivel pillanatok alatt értesülünk minden vészhelyzetről, így manapság csak arra használjuk, hogy megosszuk másokkal, melyik boltban a legfrissebb a zöldségválaszték vagy melyik benzinkúton lehet a legolcsóbban tankolni.

Vigyázz!

Most már tudod, hogy bizonyos fokig jó dolog a pletykálkodás, de ügyelj arra, hogy ne ess át a ló túlsó oldalára, azaz ne váljon belőled mániákus pletykálkodó.
Visszataszító, ha folyton kibeszélsz másokat a hátuk mögött, pláne, ha mindezt kritikus, lekicsinylő formában teszed. A gonosz, rosszindulatú szóbeszédek ártalmasak rád és a környezetedre is. És biztosan nem akarsz rossz színben feltűnni mások előtt.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást