5 piszkos trükk a szerelmi vitákban, amiket kerülj el 

5 piszkos trükk a szerelmi vitákban, amiket kerülj el 

Címlap / Szerelem / 5 piszkos trükk a szerelmi vitákban, amiket kerülj el 

Egy vita, veszekedés során könnyű elveszteni a kontrollt és udvariasság nélkül szórni a gonoszkodó mondatokat a másikra. Biztos megtapasztaltad már te is sokszor, hogy az elfajult vita és veszekedés soha nem csupán arról szól, amin összekülönböztetek a pároddal, hanem a mélyebb sérelmek és bosszúságok is felszínre tőrnek ilyenkor. A heves veszekedések éppen ezért sok övön aluli ütéssel is járnak, amelyek bánatot, szomorúságot okozhatnak neked is és a kedvesednek is. Ezeket a megnyilvánulásokat kerüld el a szerelmeddel a vitákban és veszekedésekben.

Vádaskodás

Néha olyan ingerülten tudunk vádaskodni, hogy észre sem vesszük, hogy beleragadtunk a saját vélt igazunkba. Biztos te is számtalanszor megtapasztaltad már, hogy például féltékenykedésből mennyi vád fogalmazódik meg benned a kedvesed ellen. Egy késés, egy lemondott program és máris elindul a rettegés, hogy mi lehet a háttérben. 

Az igazságot sajnos nem lehet vagdalkozással kicsikarni a másikból. 

Teljesen érthető, ha elönti az agyadat a düh, de próbáld meg a szituációt ne csak az általad kitalált történet szerint nézni, hanem hallgasd meg a társadat is. Ha pedig valami gyanús, akkor se a vádaskodáshoz folyamodj, inkább tegyél fel neki olyan kérdéseket, amikből kiderül, hogy hazudik-e.

Önigazolás

Automatikusan magunkat védjük olyan helyzetben is, amikor talán mélyen belül tudjuk, hogy nincs igazunk. Az önvédelem akkor is nagyon erősen működik, amikor úgy érezzük, hogy valami nagyon méltatlan dolog történt velünk. Ha a szerelmeddel vitáztok és úgy véled, hogy az igazad mellett minél több érvet fel kell sorakoztass, bedobod az önigazolást. Maximálisan elfogadható, hogy a szócsaták alatt beleesel ebbe a hibába, de ne feledd, hogy azzal, hogy a magad igazát hajtogatod és a saját erkölcsi fölényedet, még nem kerültök közelebb a megoldáshoz, a vita feloldásához.

Vadymvdrobot/depositphotos.com

Összehasonlítás

Őszintén szólva ez az egyik legbántóbb trükk, amit a viták során bedobunk. Másik kapcsolathoz, másik személyhez hasonlítgatni a párodat az egyik legelkerülendőbb megnyilvánulás. Persze kicsúszik, a bezzegelés és a múltba mutogatás, de ha tudod, kerüld el ezt a taktikát, mert semmiképpen nem a vita, veszekedés feloldása felé sodor az a szócsata, ami ezután következhet. 

Fenyegetés

Ha csaptad már be úgy a veszekedés közben az ajtót, hogy közben szakítással fenyegetted a párodat, akkor pontosan tudod, hogy van az a lelkiállapot, amikor el lehet jutni idáig. 

A fenyegetéstől már csak egyetlen lépés a zsarolás, és sajnos sokszor ösztönösen dobálózunk olyan kijelentésekkel, amikkel érzelmileg zsaroljuk a párunkat.

Ha te ezt nem teszed meg értem, akkor én…kezdetű mondatok könnyen kicsúsznak egy szócsatában. Bár nagyon nehéz, de ezeket hagyd el a szóbeli tusák során.

Kivonulás a szituációból

A lezáratlan vitákkal és veszekedésekkel az a legnagyobb baj, hogy rengeteg tüske marad utána mindkét félben. nem jutottatok dűlőre, nem jutott nyugvópontra a beszélgetés, nincs olyan mondat vagy gondolat, ami lezárta volna a nézeteltérést vagy lecsillapította volna a hullámzó érzelmeket. Törekedj mindig arra, hogy a heves vitákban is megtartsd a méltóságod és tiszteld annyira a számodra fontos párkapcsolatodat, hogy nem kérdőjelezed meg az értékét egy veszekedés miatt.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást