Dekor / Otthon

7 icipici tanulósarok, ahol a helyhiány nem lehet a tudás akadálya

7 icipici tanulósarok, ahol a helyhiány nem lehet a tudás akadálya

A titok a rendszerezés

Egy rajzolgatni szerető óvodásnak tökéletes ez a sarok, egy kisiskolás esetében pedig elég csak kicsit magasabbra szerelni az asztal lapját és választani egy megfelelő széket. A polcokon a dobozokban nagyon sok minden elfér úgy, hogy az apró tanulósarokban sem lesz zsúfolt az összhatás.

 

Találd meg a tökéletes helyszínt!

A legideálisabb az lehet, ha a tanulósarkot a gyerek szobájában tudod kialakítani, de erre nem mindig van lehetőség. Legyetek kreatívak, gondoljátok végig, hol van a lakásban egy olyan kis zug, amit nem használtok ki. Akár egy beugró a tető alatt, akár egy lépcsőforduló megfelelő lehet. A legjobb, ha egy csendes, kevésbé forgalmas helyet tudtok találni, de egy kis leleménnyel szinte bárhol ki lehet alakítani a tökéletes íróasztalt.

 

Ne hagyj ki semmit!

Ha egy sarkot jelöltök ki a szobában a tanulásnak, érdemes lehet egy L alakú asztalt választani. Így maximálisan ki tudtok használni minden helyet. Az ablakból beáradó természetes fényben sokkal jobban esik az olvasás és az írás, oldalt pedig rengeteg felület marad az asztalon és a falon is a könyvek, füzetek, íróeszközök tárolására.

 

Törekedj a minimumra

Míg vannak gyerekek, akiket egy helyes kép vagy egy színes fal motivál, másoknak éppen hogy eltereli a figyelmét, és jobban tudnak tanulni egy olyan helyen, ahol nincs semmi zavaró tényező. Tapasztaljátok ki a gyerekkel közösen, hogy számára melyik a megfelelőbb. Ha az utóbbi, akkor a tanulósarok kialakításakor is törekedjetek a minimalista végeredményre. Egy ilyen kis asztal és szék még a nappaliban sem fog rosszul mutatni, és minden megvan benne, amire a házi feladat elkészítéséhez szükség lehet.

 

Tanulókuckó testvéreknek

Ha a testvérek együtt ülnek le tanulni, akkor sem árt, ha mindenkinek megvan a maga kis kuckója, és nem zavarják egymást munka közben. Egy ilyen, falhoz rögzített szekrény nem csak térelválasztóként funkcionál a két asztal között, de egyszerre a tárolás problémáját is megoldja mint a két oldalon.

 

Okosan tervezett asztalok

Ha igazán ki akarod használni a rendelkezésre álló helyet, érdemes lehet akár egyedi méretekre készülő íróasztalt rendelned egy asztalostól. Így pontosan oda fog illeni, ahová szánod, és ténylegesen minden négyzetcentimétert kihasználhatsz. Egy fiók az asztal alatt szintén okos megoldás. Itt rengeteg mindennek lesz majd helye, ami egyébként az asztallapon fölöslegesen venné el a teret a könyvektől vagy éppen írás közben a gyerek könyöke elől.

 

Egyszerű de nagyszerű

Ha igazán kevés a hely, a fölösleges dekoráció sokszor csak még zsúfoltabbá teszi a teret. Ekkor az íróasztal végül egyáltalán nem csábít tudásra, koncentrálásra. Ha mégsem szeretnéd, hogy a tanulósarok túlságosan sivár vagy komor legyen, akkor egy merész színnel izgalmasabbá teheted a zugot. Így nem veszel elfölöslegesen helyet a hasznos holmik elől és apró tárgyak sem alakítanak ki zavaróan nyüzsgő teret.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást