A petesejtfagyasztó-buli létező dolog, és egyre többen kérik

A petesejtfagyasztó-buli létező dolog, és egyre többen kérik

Címlap / Hírek / A petesejtfagyasztó-buli létező dolog, és egyre többen kérik

A petesejtek lefagyasztása, ami egy későbbi mesterséges megtermékenyítést tesz lehetővé, sokáig elsősorban a fogamzásképes koruk végén járó, vagy valamilyen betegség miatt a korai menopauza veszélyének kitett nők előtt volt leginkább ismert.

Az Independent cikke szerint azonban változnak az idők, változnak a termékenységi klinikák vendégei, és így a petesejtfagyasztás marketingje is teljesen átalakulhat.

Egyre több fiatal nő keresi fel a termékenységi klinikákat azzal a céllal, hogy lefagyassza a petesejtjeit – számol be róla az Independent. A sokszor még bőven fogamzóképes korú, gyakran a húszas éveik elején járó nők a riport szerint egyfajta biztosításként tekintenek erre a lehetőségre – gondoskodni szeretnének róla, hogy ha életük egy későbbi pontján gyermeket akarnak, akkor azt akkor is meg tudják tenni, ha valami miatt már nem, vagy csak nehezen tudnának teherbe esni.

A fogamzóképesség 22 éves kor után már csökkenni kezd” – mondja egy termékenységi klinika 26 éves páciense. A fiatal nő önállónak, függetlennek és az életét kézben tartó személyiségnek tartja magát, ezért számára természetes volt, hogy nem bízza a véletlenre azt sem, hogy később majd teherbe tud-e esni. „Biztosra akarok menni, hogy amikor később gyereket szeretnék, akkor ehhez rendelkezésemre állnak lefagyasztott petesejtek arra az esetre, ha szükségem lenne rájuk” – teszi hozzá.

A petesejtfagyasztó-buli létező dolog, és egyre többen kérik

A klinika dolgozói szerint míg korábban többnyire a harmincas éveik végén járó nők fordultak hozzájuk, ma már ez a korhatár egyre alacsonyabb, és ennek megfelelően ők is egyre fiatalabb korosztályra irányítják a reklámjaikat. A hirdetéseken, plakátokon fiatal, városi nők vagy pezsgőző lányok jelennek meg, ami egyáltalán nem áll messze a valóságtól: a termékenységi klinikák nyugaton egyre többször rendeznek úgynevezett „petesejtfagyasztó-bulikat”, ahol nem steril orvosi körülmények között, hanem kanapékon ülve, pezsgőzve tudhatnak meg a fiatal résztvevők minden fontos információt a petesejtek levételéről és megőrzéséről.

„Míg korábban az olvasótáboromat leginkább negyvenes nők alkották, ma már egyre többen vannak a jóval fiatalabbak” – mondja Valerie Landis, aki internetes oldalt szerkeszt a petesejtfagyasztás menetéről és lehetőségeiről.

A bloggert egyre többször keresik meg egyetemisták, de már az sem ritkaság, hogy akár középiskolás lányok szülei érdeklődnek nála, akik ezt a lehetőséget szeretnék ajándékba adni a gyermeküknek egy születésnapra vagy például diplomaosztóra.

Landis szerint az új generáció szereti kézben tartani saját sorsának irányítását, és a petesejtfagyasztásra is inkább egy olyan célként tekint, mint például a diploma megszerzésére, vagy az első saját lakásra.

A petesejtfagyasztás olyan, akár egy biztosítás” – mondja a klinika egy másik páciense. „Reméled, hogy nem lesz rá szükséged, ahogyan azt is reméled, hogy nem fog leégni az otthonod, mégis kötsz biztosítást arra az esetre, ha mégis megtörténne.”

A kritikusok szerint azonban van olyan életkor, amikor – hacsak az egészségügyi állapot nem teszi indokolttá – egyszerűen fölösleges elvégeztetni a borsos árú beavatkozást, arról nem is beszélve, hogy a lefagyasztott petesejtek szerintük a biztonság hamis illúzióját kelthetik a nőkben. Azt ugyanis már senki nem tudja garantálni, hogy beültetéskor ezekből a petesejtekből életképes embrió lesz, vagy hogy maga a beültetés sikerrel jár.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!