Biztos jelek, hogy közeledik a menopauza. Évekig eltarthat!

Biztos jelek, hogy közeledik a menopauza. Évekig eltarthat!

Címlap / Életmód / Egészség / Biztos jelek, hogy közeledik a menopauza. Évekig eltarthat!

A menopauza előtti átmeneti szakasz általában a negyedik iksz betöltése után kezdődik, ám az sem ritka, hogy valakit már harmincas éveiben utolér. Orvosi értelemben egészen a petesejt-kilökődés megszűnéséig tart, utolsó 1-2 évében pedig minden addiginál erőteljesebb hormonális változás történik. Lássuk, mit kell minderről tudni!

A perimenopauza időtartama

Az átlagos perimenopauza négy esztendeig tart, ám nem számít kirívónak, ha valaki több mint egy évtizeden át tüneteket tapasztal. Időtartamát az első jellegzetes panaszok – úgymint a hőhullámok, a mellérzékenység, a súlyosabb menstruációs kellemetlenségek, a libidócsökkenés, a hüvelyszárazság vagy a hangulatingadozás – megjelenésének kezdetétől a menstruáció elmaradása utáni első év végéig számítjuk.


Hüvelyszárazság nem csak változókor idején – Mit lehet ellene tenni?


A megélést nagyban befolyásolja, hogy miként állsz a jelenséghez: lelkileg sokkal könnyebb ugyanis, ha természetes változásként fogadod el, s nem esel tőle kétségbe.

A tünetek listája

Az imént említettünk ugyan néhány jellegzetes panaszt, ennél azonban bővebb a lista. A perimenopauza tipikus kellemetlenségei közé az alábbiak tartoznak:

hőhullámok,
– mellérzékenység,
– súlyosbodó premenstruációs szindróma,
libidócsökkenés,
– fáradtság,
– rendszertelen vérzés,
hüvelyszárazság,
– vizeletszivárgás,
– gyakoribb vizelési inger,
hangulatingadozás,
– alvásproblémák.

Mindenképpen fordulj orvoshoz, ha szokatlanul erős, darabos vérzést tapasztalsz, több nappal tovább tart a menstruációd, köztes vérzés jelentkezik nálad, esetleg jelentősen lerövidült a ciklusod!

Így diagnosztizálják

A nőgyógyászod valószínűleg már a tüneteid alapján meg tudja állítani, hogy perimenopauzád van. Vérvétellel egyértelműen megállapítható, mennyire mutatkozik ez meg a hormonjaid szintjében, s előfordulhat, hogy a ciklusod különböző pontjain meg is kell ismételni a vizsgálatot, hogy a kép minél teljesebb legyen.

Perimenopauza és terhesség

A perimenopauza és a változókor közötti lényeges különbség, hogy előbbinek az ideje alatt teherbe lehet esni. Amennyiben tehát nem szeretnél babát, mindenképpen alkalmazz valamilyen fogamzásgátló módszert, amíg egy éven át el nem marad a vérzésed. Egyelőre vita tárgyát képezi, hogy a 30-as és 40-es éveikben járó nőknél kimeríti-e a perimenopauza fogalmát az alacsonyabb hormonszint miatt nehézkes teherbeesés, mindenesetre ne aggódj a lelet miatt, hiszen mindenképpen van segítség.

Előfordulhat, hogy külső hormonpótlásra van szükség a fogantatáshoz, amit ma már többféleképpen is meg lehet oldani.

A tünetek ellen

A rendszeres testmozgás, a dohányzásról történő leszokás, a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, az alkoholfogyasztás csökkentése, az egészséges testsúly elérése és megtartása, az ideális kalciumbevitel és a gondos vitaminpótlás egytől egyig segítenek abban, hogy a hormonális eredetű panaszok közül minél kevesebbet tapasztalj.

Amennyiben száraz, égő-viszkető érzés jelentkezik a hüvelyedben, érdemes víz alapú síkosítót választani az együttlétek alkalmával, illetve olyan természetes anyagokat kipróbálni, mint az aloe vera, a körömvirág, a teafa és a tigrisfű olajos kivonata.

Nálad elkezdődött már a perimenopauza?

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!