10 pénz-etikett probléma és megoldás

10 pénz-etikett probléma és megoldás

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / 10 pénz-etikett probléma és megoldás

A pénzügyekben gyakran fordulnak elő kínos szituációk, amelyeket meg kell tanulni kezelni. Ebben lesz segítségedre a következő néhány pénz-etikett tanács.

Fizetni tanácsért

Probléma: Egy ismerősöd belsőépítész vagy könyvelő, és szeretnéd kikérni a tanácsát szakmai ügyekben. Fizetsz neki?
Megoldás: Sokan úgy gondolják, hogy a barátok és ismerősök biztosan szeretik a szakmájukat és szabad idejükben szívesen segítenek nekik ingyen is. Ez téves feltételezés. Nekik ez munka. Ezért mindig kérdezd meg mennyibe fog kerülni és ragaszkodj valamilyen fizetéshez. Ha nem engedi, hogy fizess tanácsaiért, akkor hívd meg vacsorázni a kedvenc éttermébe.

A számla elosztása

Probléma: A pincér kihozza a számlát. Te alig fogyasztottál valamit az asztalnál, mások viszont drága főételeket fogyasztottak.
Megoldás: Ha csak néhány száz forint lenne a különbség, akkor mond, hogy osszátok el egyenlő részre az összeget. Viszont ha nagy különbségek vannak a fogyasztások közt, akkor érdemes ezt mondanod: “Mindenki fizeti a saját ételét és italát, ugye?”. A kérdés egyszerű és érthető, senki sem fogja zokon venni. Ha nagy csoportról van szó, akkor megkérheted a pincért, hogy külön számlákon hozza ki a cehhet. A menő éttermeknek ma már külön szoftwerük van, így pontosan tudják melyik ember mit fogyasztott.

Indiszkrét kérdésekre való válasz

Probléma: Egy kíváncsi barát megkérdezi, mennyibe került az autód, a ruhád, vagy egyéb dolog, amit épp megvettél. Te úgy gondolod, nem rá tartozik, de nem szeretnéd megbántani.
Megoldás: Ha valaki egy ilyen kérdést tesz fel, nem vagy köteles válaszolni. Ha épp a kedvenc szexuális poziciód érdekli, abba beavatnád? Valószínüleg nem. Ugyanígy a pénzügyi kérdések is magánügyek. A következő alkalommal, amikor a barátod megkérdi mennyibe került az új cipőd, mondj neki valami hasonlót: “Ne vedd személyesen, de nem szeretném a barátaimmal megvitatni a pénzügyi döntéseimet.”
Esetleg megpróbálhatsz egy finom kitérő választ is adni, mint “Talán kicsit többet adtam érte, mint kellett volna, de nagyon elégedett vagyok vele”. Aztán azonnal válts témát. Ez azt jelzi, hogy nem szeretnéd megosztani vele az árát és az eszmecsere itt lezárult.

Adományok

Probléma: Gyakran szoktál rászorulóknak adni, adományokat felajánlani, viszont ha ugyanaz az ember többször jön kérni, akkor mit teszel?
Megoldás: Ha az illető családtag, akkor mond hogy most sajnos nem áll módodban, de szívesen felajánlasz neki más típusú, nem anyagi segítséget. Ha távoli rokon kér már sokadjára tőled kölcsön, akkor mondj neki valami ilyensmit: “Ne haragudj, de most vissza kell fognom a kiadásaimat. Ne vedd kérlek sértésnek.”
Barátoknak és ismerősöknek elég ha annyit mondasz, hogy váratlan kiadásaid voltak és pillanatnyilag nem engedheted meg magadnak. Ha e-mailen vagy elektronikusan kérnek tőled kölcsön, akkor egyszerűbb dolgod van, írásban mindig egyszerűbb visszautasítani bárkit.
Ne feledd, ha valaki többször kér tőled segítséget, azzal nem segítesz rajta ha úja adsz, és nem mondhatod őt igaz barátodnak.

Hitelezés ismerőseidnek

Probléma: Jelentős összeget kölcsönöztél barátodnak és ő megígérte, hogy részletekben visszaadja. Miután “elfelejtett” néhány hónapig utalni, meglátod őt egy méregdrága új táskával. Mit mondasz neki?
Megoldás: Előszőr is ne feltételezz semmit. Lehet, hogy a táskát ajándékba kapta, vagy épp most kapott emelést és készül kifizetni a teljes összeget. Persze csábító szembeállni vele és lehordani őt.
A bevált módszer ebben az esetben, hogy ne mondj semmit csak köszönj és ne hozd fel a témát. Ha van lelkiismerete, akkor észreveszi magát és hamarosan törleszt. A legjobb ha soha nem adunk kölcsön barátoknak, inkább ajándékozunk.
Ez azért fontos, mert ő úgyis vissza akarja majd fizetni, de így legalább nincsenek elvárásaink a havi törlesztőrészlet miatt. Ha mégis felcsapsz személyes hitelezőnek, akkor válasszatok egy közös szoftot, ahol mindketten nyomon követhetitek a fizetési időpontokat és a hitel részleteit.

Csoportajándékokhoz való hozzájárulás

Probléma: Néhány szülő szeretne pénzt gyűjteni egy drága ajándékra egy bizonyos tanár számára. Ez több, mint amennyit te szánnál rá. Közbeszólsz vagy kifizeted?
Megoldás: Ha egy szülő bejelenti, hogy az ajándék meg van már vásárolva és közli ki mennyivel tartozik, akkor ez felháborító és biztosan a többi szülőnek sem fog tetszeni. Ilyenkor mond, hogy köszönöd a közbenjárást, de te már egy másik ajándékot vásároltál és ehhez már nem tudsz hozzájárulni. A
ztán menj vásárolni saját árkategóriádban. Ha még nem volt megvásárolva az ajándék, akkor javasolj egy szerényebb ajándékot a szülőknek és számold ki mennyivel kellene mindenki hozzájáruljon. Amennyiben mindannyian egyetértenek, intézkedj az ajándék felől.

Állni a saját költségeidet

Probléma: Néhány barátod jobban áll anyagilag, mint te, ezért jóhiszeműen ők szeretnék fizetni a részedet. Úgy érzed ez jótékonyság. Mit teszel?
Megoldás: Hagyd, hogy az emberek nagylelkűek lehessenek, és keress egy kreatív de olcsó módot, ahogyan viszonozhatod. Gyakran, ha pénzzel segít rajtad egy barát, akkor szorosabb lesz köztetetek a kötelék és te is szívesen meg fogod tenni majd neki. Köszönd meg és utólag készíts egy ajándákkosarat neki házi készítésű finomságokkal. Az igaz barátok szeretnek időt tölteni veled, és a költség már nem kérdés.

Kínos kérdések

Probléma: Egy barátod megkérdezi hol vetted ezt a klassz ruhát. Te nem szeretnéd elárulni, hogy turkálóból van, mit teszel?
Megoldás: Nincs mit szégyelned. Ha egyszer megállapította, hogy klasszul öltözöl, akkor azt jelenti okosabban tudsz vásárolni, mint az gondolná a barátod. Olcsón jó minőséghez hozzájutni ügyesség és jó ízlés kérdése. Esetleg ha úgy érzed, elítélne ezért, akkor mond, hogy már nem emlékszel, vagy hogy már rég megvan csak ritkán hordod.

Pénzügyi kötelezettségvállalás

Probléma: Elkötelezted magad, hogy elmentek barátaiddal vacsorázni a városba, de az étterem, amit kiválasztottak túl drága a te zsebedhez.
Megoldás: Időben szólnod kell, hogy te nem engedheted meg magadnak ezt a helyet és válasszatok egy másikat. Nincs miért rosszul érezned magad, hisz ők is tudhatták volna, hogy ez kínos helyzetbe hoz téged. Ha te is erre a helyre szeretnél menni, akkor egyszerűen rendelj olcsóbb ételt és italt.

Csoportos kirándulás

Probléma: Barátaitokkal már régóta készültök nyaralni. A pároddal kinéztetek egy szerintetek elfogadható árú panziót és csodálatod helyen. A többieknek viszont drága a hely. Mit tesztek?
Megoldás: Ilyen esetekben mindenkinek egyformán jogában áll beleszólni, ezért muszáj figyelembe vegyétek a többiek akaratát. Kérjétek meg barátaitokat keressenek néhány olyan szállást, ami szerintük megfelelne és válasszatok azokból. A csoportos kirándulások mindig kompromisszumot igényelnek, de mindez nem számít, ha jó a társaság és jól érzitek ott magatokat.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást